Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

gimnaziul Gr. Ghica (2)

După cum se ştie, armata română se afla în anul 1918 în Moldova în urma ocupării restului teritoriu de către armatele germane şi austro-ungare. Pentru refacere, mai multe regimente au fost retrase în nordul Moldovei, astfel că oraşele Iaşi, Botoşani şi Dorohoi erau arhipline cu ostaşi. Mulţi dintre aceştia erau răniţi sau bolnavi şi internaţi în spitale amenajate ad-hoc.

La Dorohoi, regimentul 29 infanterie încă nu sosise acasă. S-a întors la 5 mai 1918, aşa că localul unităţii militare a fost transformat în spital cu excepţia a două clădiri din campusul unităţii în care îşi desfăşurau cursurile elevii Liceului Militar de la Mănăstirea Dealu, detaşaţi aici până la 1 iulie 1918.

Numărul mare de răniţi şi bolnavi veniţi de pe front au determinat ca toate localurile de şcoli dorohoiene să-şi transforme sălile de clasă în saloane. Acest fapt a cauzat multe greutăţi în desfăşurarea procesului instructiv-educativ.

Pe strada Grigore Ghica, la gimnaziul de băieţi, s-a instalat conducerea spitalelor din oraş. În camerele Ateneului Român dorohoian, care erau amplasate deasupra intrării principale a gimnaziului de băieţi, a fost „găzduit" medicul principal-francezul Tartois. De asemenea, sala de sport era plină până la refuz cu paturi pentru ostaşii bolnavi. La balconul salii de spectacol erau bolnavii de scarlatină.

Gimnaziştii au învăţat în această perioadă la Cooperativa „Deşteptarea", situată în centrul oraşului, precum şi în două clse din localul Şcolii Profesionale de fete. Dar şi acest local era amenajat ca spital militar. Deşi condiţiile de învăţământ erau precare, printre elevii gimnaziului de băieţi "Grigore Ghica VV" din anii 1916-1918 aflăm nume de elevi care ulterior au jucat un rol deosebit în Dorohoi şi în ţară: Cozminschi Teodor-ofiţer superior, Giurgiuveanu Radu- pictor, autorul câtorva picturi din holul liceului de băieţi, Neculau Eugen-socolog de valoare, Binder Alexandru-scriitor, Capră Dumitru-avocat şi primar, Popovici Gheorghe-pictor, Croitoru Buium (cu pseudonimul Ion Călugăru) - scriitor. Directorul gimnaziului de băieţi era profesorul de limba română Iancu N. Constantin.

Pe strada Al. I. Cuza, se mai amenajase un spital în localul Şcolii Israelito-Română. Clasele din corpul principal erau transformate în saloane pentru răniţi, iar în clasele Şcolii de ucenici din aripa laterală şi-au continuat activitatea elevii tuturor claselor, în schimburi şi destul de îngrămădiţi. Director al Şcolii israelito-română era atunci Walter Waisman.

Acelaşi lucru s-a petrecut şi la Şcolile nr. 2 de fete şi cea de băieţi de pe strada Ştefan cel Mare. Elevii celor două şcoli au fost îngrămădiţi la parterul Şcolii nr.2 de fete, iar restul camerelor au fost transformate în spital militar. Directori erau Constantin Florea (la Şcoala nr. 2 de băieţi între anii 1908-1935, unul din cei mai longevivi directori de şcoală) şi Teodorescu Emilia (la şcoala nr. 2 de fete). Aceştia au coordonat elevii în munca zilnică de păstrare a curăţeniei mai ales în spaţiul destinat spitalului. Amintim printre absolvenţii anului 1918 pe Păun Ortansa, Ionescu Beatrice, Baltă Ion, Davidovici Meer.

Spitale s-au amenajat şi la Şcoala primară nr. 1 de băieţi „Gheorghe Asachi", la Şcoala primară nr. 1 de fete "Vârgolici", ambele situate pe strada Al. I. Cuza. Remarcăm între absolvenţii anului 1918 din aceste şcoli pe: Holban Henry Gustav- inginer, inventatorul tractorului cu şenile şi Cârdei Chirica Ion-pictor.

Legat de Şcoala Primară rurală nr. 4 din Trestiana, cu directorul Roibu Vasile, nu deţinem date referitoare la transformarea ei în spital militar. Menţionăm doar numele celor 3 absolvenţi: Guţic Gheorghe, Ostafe C. Ioan, Popescu Nicolai.

O menţiune aparte se cuvine celor două şcoli profesionale din Dorohoi. Şcoala Inferioară de Meserii de pe strada Manoliu-Teţcanu (stradă astăzi dispărută, ca şi clădirile şcolii) şi-a continuar activitatea în atelierele sale. Au ajutat la repararea mobilierului din spitalele militare ale oraşului. Conduşi de direcorul şcolii-inginer Mihăilescu Gabriel, au lucrat intens, chiar peste program, pentru a veni în ajutorul unităţilor spitaliceşti foarte precar aprovizionate.

Cealaltă şcoală, Şcoala Profesională de fete Gradul I „Domniţa Ileana" a dat dovadă de un real patriotism. Întregul local al şcolii fusese transformat în spital militar. Cursurile au fost sistate din lipsă de spaţiu. La propunrea directoarei-prof. Octavia Răutu, elevele au acceptat să piardă anul şcolar, dar să vină zilnic la şcoală şi să lucreze în folosul armatei. A fost un gest de mare nobleţe pentru cele 14 eleve ale anului IV şi 10 eleve ale anului V, care, au lucrat în condiţii improprii, într-o locaţie de pe strada Ciornei (astăzi strada Locotenent Andrei), efecte militare atât de necesare armatei. Aceste tinere nu s-au împăunat în nici un parlament, nu au făcut nici un tam-tam din acţiunea lor. Dar munca lor îngerească depusă în confecţionarea de haine militare poate a transmis un pic de căldură sufletească celor care le-au îmbrăcat. Gestul lor s-a pierdut în anonimatul timpului şi nimeni nu a preţuit munca acestor copile. Poate nu sunt eroine şi nu sunt consemnate în nici un jurnal de război, dar fapta lor emoţionează şi astăzi. 

Merită măcar să le citim numele ca un omagiu adus unor tinere altruiste participante din spatele frontului la războiul de reîntregire a neamului nostru. Anul IV: (corespunzător clasei a IX-a de astăzi): Baltă I. Constanţa (n. Constanţa), Cepac L. Eugenia (n. Dorohoi), Diaconescu I. Cecilia (n. Dorohoi), Idelovici P. Liba (n. Dorohoi), Leizerovici H. Sura (n. Dorohoi ), Marcus H. Estera (n. Dorohoi), Mironescu I. Ana (n. Mitoc), Moisa T. Natalia (n. Dorohoi), Naum I. Virginia (n. Dorohoi), Pânzariu I. Ana (n. Lozna), Petrovici P. Lucia (n. Dorohoi), Sofronie I. Eleonora (n. Dorohoi), Taciuc V. Zoe (n. Zamostea) şi Vântu Gh. Maria (n. Dorohoi); Anul V: Alpern A. Tauba (n. Dorohoi), Baer D. Maria (n. Adâncata), Bălineanu A. Victoria (n. Pomârla), Cepac L. Otilia (n. Dorohoi), Comisu P. Olga (n. Dorohoi), Dron Gh. Natalia (n. Dorohoi), Georgescu A. Eufrosina, Marcus H. Peisa Haia (n. Dorohoi), Teodorescu D. Maria (n. Dorohoi) şi Ţiţei Iulia.

Personalul medical venit la Dorohoi ca să ajute la îngrijirea răniţilor şi bolnavilor a fost primiţi „în gazdă" în casele diferiţilor oameni cu stare din oraş: pe strada Barnoschi; au fost cazaţi în casele doctorului Valerian Petrovici şi în casele familie Dintevici; în locuinţa deputatului Stoeanovici (locuinţă existentă şi azi), ş.a.

La 11 noiembrie 1918, când marele flagel mondial s-a sfârşit, oraşul a început să revină la normal. Pe holul uneia din şcolile dorohoiene a apărut scris: „Cum arată astăzi şcoala, va arăta mâine ţara". Citatul aparţine lui Spiru Haret (cel care a urmat doi ani de şcoală în oraşul nostru).

În încheiere trecem aici cuvintele de aur rostite de preotul Enescu la sosirea acasă a militarilor regimentului 29 infanterie: „Am înmormântat mulţi eroi,dar am credinţa că din mormintele şi vitejia lor va creşte floarea învierii neamului nostru". Prof. Ilarion Mandachi

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

gimnaziul Gr. Ghica (2)gimnaziul Gr. Ghica
DorohoiNews.ro, 13-12-2018

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Profesor:
Cine răspunde la următoarea întrebare, poate merge acasă.
Un băiat aruncă geanta pe fereastră.
Profesorul:
Cine tocmai a aruncat ghiozdanul?
Băiatul:
Eu, și plec acasă acum.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare
Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare. CV-urile se pot depune la ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor
Angajez muncitori calificați și necalificați în domeniul constructiilor, în special șef ...

Căutăm o bonă cu experiență

Căutăm o bonă cu experiență
Căutăm o bonă cu experiență pentru a lucra la domiciliu cu un copil de un an jumătate. Candidatul ...

Vând colțar

Vând colțar
Vând canapea colțar in stare foarte buna și masa extensibila, preț 1500 lei. Relatii la telefon ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro