Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

sc normala fete Anghelescu

Importanţa pe care o acorda conducerea oraşului Dorohoi învăţământului s-a reflectat şi în rezultatele excelente ale unor absolvenţi care au îmbogăţit rândurile personalităţilor neamului românesc şi, astfel, au rămas pe veci în memoria oamenilor.

În Dorohoi, la o populaţie de aproximativ 20.000 de locuitori în anul 1925, existau nu mai puţin de 16 şcoli: 8 şcoli primare, 5 licee, 2 şcoli de meserii, o şcoală elementară de comerţ. Pe lângă acestea funcţionau şi 3 grădiniţe. Toate beneficiau de cadre didactice cu un remarcabil  simţ profesional şi o incredibilă putere de dăruire în educarea elevilor.

Rândurile de faţă le dedicăm activităţilor deosebit de fructuoase şi educative pe care le organizau colectivele de cadre didactice ale şcolilor, acţiuni cu deosebit impact asupra educaţiei elevilor şi care, în acelaşi timp, ridicau prestigiul şcolii în ochii părinţilor şi dorohoienilor.

În susţinerea acestor afirmaţii vom reda articolul apărut în „Gazeta Dorohoiului" numărul din 30 iunie 1926,articol ce reliefează fidel strădania slujitorilor învăţământului din cele 16 şcoli de pe raza oraşului în acţiunea de educare multilaterală a elevilor.

„Şcoala normală de fete din Dorohoi,sub direcţiunea doamnei Xenia Nicolau,înfiinţată anul trecut,a făcut mari progrese în scurtul timp de când funcţionează. Cu prilejul serbărei de fine de an, dată în parcul Aurora, elevele şcoalei, admirabil pregătite, au excelat în jocuri, coruri, recitări şi altele.

Expoziţia aranjată cu un gust deosebit,denotă munca extraordinar de mare depusă de corpul profesoral, în frunte cu d-na Xenia Nicolau, vrednica directoare a şcoalei, iar pe de altă parte silinţele ce şi le dau elevele şcoalei pentru învăţătură.

Secţia lucrului de mână cuprinde lenjerie, sub conducerea d-nei Ana Ştefănescu, unde s-au expus: rochiţe, cămăşi, batiste, perne, cerşafuri şi altele, iar croitoria sub conducerea d-şoarei Margareta Calcântraur unde s-au expus admirabile  bluze, rochii, pelerine, uniforme etc.

Secţia desenului, sub conducerea d-nei Natalia Camil Ionescu, cuprinde desene şi reuşite picturi, obiecte de pe natură şi diverse modele de covoare cu motive româneşti. Secţia ţesutului tot sub conducerea d-nai Ionescu cuprinde frumoase covoare, carpete şi perne. Secţia de sericicultură, de sub conducerea d-nei Cornelia Galiţi, a expus gogoşi, culese şi urcate pe măturele, scule de borangic filat şi altele.

Corpul profesoral al acestei şcoli, în afară de harnica directoare, d-na Xenia Nicolau, care are pedagogia, şi afară de profesoarele de la secţiile de mai sus, se completează cu protoereul Grigorescu pentru religie, d. profesor titular I. Radowski pentru matematici; Kaindl pentru geografie; d-na Aurelia Dancu pentru franceză; doctorul Ceapara pentru igienă; d-şoara Botez româna şi gimnastica; d-şoara Ştefan muzica; d-şoara Stoicescu româna şi grădinăria.

La aplicaţii sunt d-şoarele Failer şi Simionescu. Activitatea desfăşurată de acest aşezământ de cultură merită să fie dată de exemplu, iar şcoala merită să fie văzută de oricine vrea să-şi dea seama cât de departe se ajunge atunci când în corpul insttutţiunilor se află persoane cu dor de muncă."

Actualmente trăim într-o epocă în plin avânt al tehnologiei în defavoarea îndeletnicirilor artizanale. Cusăturile naţionale care odinioară înfrumuseţau interiorul caselor, nu vor fi aşezate în expoziţii ci vor intra într-un nemeritat con de umbră şi se vor găsi doar în sipetele bunicilor. În loc de frumoasele expoziţii şcolare care animau oraşul la sfârşit de an şcolar, vom avea discoteci şi cafenele. O farfurie executată cu măiestrie de foştii olari poate fi mai sănătoasă decât recentele farfurii din plastic, despre care cercetătorii atenţionează ca sunt nocive. Tinerii nu mai sunt îndrumaţi în a-şi dezvolta aptitudinile artizanale, caracteristice românilor de veacuri. Poate că înfiinţarea şcolilor profesionale, aşa cum se preconizează, va aduce un suflu nou în munca profesorilor şi elevilor întru păstrarea tradiţiilor noastre. Rămâne doar să ne asumăm responsabilitatea de educator şi să activăm cu inima, sufletul şi mintea în această direcţie. Prof. Ilarion Mandachi


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.roZiareBotosani.ro.roGALERIE FOTO

sc normala fete Anghelescusc normala fetesc normala fete (2)
DorohoiNews.ro, 11-05-2019

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

PublicitatePUBLICITATE

Hidroplasto Botosani

PUBLICITATE

FARMACIA MAGISTRA

Farmacia Magistra

PUBLICITATE

Ecomed Dorohoi

PUBLICITATE

Info Turism Dorohoi

PUBLICITATE

PRO Casa DOROHOI

PUBLICITATE

Contabilitate

PUBLICITATE

Unlimited

PUBLICITATE

Basota Pomirla

PUBLICITATE

Depozitul UNU

CAMPANIE

Donare sange

PUBLICITATE

Decco Dorohoi

PARTENERI

Dorohoi News

PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

EVENIMENTE

ZiareBotosani.ro

EVENIMENTE

George Enescu

PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

FACEBOOK


PARTENERI

ZiareBotosani.ro

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ANUNTURIDorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Firmă de pază, montează sisteme de alarmă gratuit. Vezi detalii!

Firmă de pază, montează sisteme de alarmă gratuit. Vezi detalii!
Firmă de pază, montăm sisteme de alarmă la societăți comerciale și proprietăți private. Sistemele ...

SC din Dorohoi angajează barman

SC din Dorohoi angajează barman
Societate comercială din Dorohoi angajează barman. Relații la telefon: 0745512848

Agenția TotalBet Dorohoi angajează

Agenția TotalBet Dorohoi angajează
Agenția TotalBet Dorohoi angajează operatoare casă de pariuri. Relații la agenție sau la telefon: ...

Bamboo Bar Dorohoi angajează personal pentru bar și deservirea aparatelor de jocuri

Bamboo Bar Dorohoi angajează personal pentru bar și deservirea aparatelor de jocuri
Bamboo Bar Dorohoi angajează personal pentru bar și deservirea aparatelor de jocuri. Experianța constituie ...

Cafe Bar angajează barman

Cafe Bar angajează barman
Cafe Bar în Dorohoi angajează barman. Salariu net: 1500 lei. Telefon: 0745538553

Banca Cooperatistă Jijia Dorohoi angajează economist

Banca Cooperatistă Jijia Dorohoi angajează economist
Banca Cooperatistă Jijia Dorohoi angajează economist, pe durată nedeterminată, fără condiții de ...

SC angajează barmaniță

SC angajează barmaniță
Societate comercială din Dorohoi angajează barmaniță. Relații la telefon: 0742060332

SC din Dorohoi angajează electrician

SC din Dorohoi angajează electrician
Societate Comercială din Dorohoi angajează electrician de forță pentru siloz cereale. Se oferă salariu ...

SC angajează maistru, mecanici utilaje, instalatori și dulgheri - fierari

SC angajează maistru, mecanici utilaje, instalatori și dulgheri - fierari
Societatea Comercială Ludwig Pfeiffer angajează personal calificat și necalificat maistru, mecanici ...

SC angajează inginer instalații și inginer constructor

SC angajează inginer instalații și inginer constructor
Societatea Comercială Ludwig Pfeiffer angajează Inginer instalații, Inginer constructor, pentru execuție ...

PARTENERI

VREI FOC DE ARTIFICII LA NUNTA TA? NOI ITI DAM SOLUTIA! - NU EZITA SA NE CONTACTEZI.DorohoiNews.ro