Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

parc Aurora

În şedinţa Consiliului Comunei urbane Dorohoi din 3 februarie 1937 s-a hotărît refacerea pavilionului muzicii şi acelui ce servea pentru serbări populare din parcul „Aurora”, care arseseră într-un puternic incendiu în 1936. Primarul oraşului, Haralambie Berijan, şi toţi cei 32 de consilieri (dintre care 11 erau evrei) au votat în unanimitate această importantă decizie.

În anul 1938, o nouă lege nedreaptă pentru Dorohoi, este anunţată de guvernul României: judeţul trece la ţinutul Suceava, capitala ţinutului fiind oraşul Cernăuţi. Această mutare neinspirată avea să aibă un efect catastrofal asupra oraşului Dorohoi, căci, în urma ultimatumului sovietic din 27 iunie 1940, România a trebuit să cedeze Bucovina, ruşii ocupând şi Herţa cu localităţile dimprejur, care făcuseră parte din judeţul Dorohoi.

Anul 1938 avea să aducă şi alte nenorociri populaţiei locale. Începând cu 1 septembrie 1938, cadrele didactice evreieşti, cu mici excepţii, au fost îndepărtate din învăţământul de stat. Printre evenimentele mai importante din viaţa oraşului mai notăm: repartizarea din partea generalului C. Ilasievici primăriei oraşului a sumei de 50.000 lei pentru repararea drumurilor.

La 29 martie 1939,generalul Constantin Ilasievici a fost numit „Cetăţean de Onoare al oraşului Dorohoi”. Apropierea norilor negri ai celei de a doua conflagraţii mondiale a făcut ca la conducerea oraşului să se perinde cunoscute cadre militare: colonelul Aurel Bantaş, colonelul Anghel Taţomir, colonelul Ion Barcan, căpitanul Ioan Ilasievici, colonelul Victor Măescu, maiorul Constantin Găluşcă, toţi într-o perioadă de numai 6 ani, între 1938 – 1944. Uitând pentru puţină vreme că războiul era aproape, dorohoienii au participat în număr mare la concertul susţinut de violonistul Grigore Dinicu la 2 aprilie 1939, la invitaţia conducerii Ateneului Român din Dorohoi.

La 5 ianuarie 1940 apare la Dorohoi revista „Aquarium” avându-l ca direcctor pe Puiu Irimescu. Anul 1940 a adus cu el multe surprize neplăcute pentru dorohoieni. La 24 martie 1940, pe strada Dudeşti din Bucureşti, doi ostaşi din regimentul 29 infanterie au fost prinşi de legionari, au fost legaţi, apoi stropiţi cu benzină şi li s-a dat foc arzând de vii. Regimentul dorohoian se afla în capitală pentru a reprima mişcarea legionară. Evreii au fost excluşi din armată, Şcoala Israelită a fost închisă, evreilor li s-au impus restricţii de circulaţie şi comerciale.

La 2 iulie 1940, militarii regimentului 3 grăniceri din Bacău, sosiţi din Basarabia, pretinzând că acolo au avut conflicte cu evreii locali, la cimitirul oraşului au deschis focul în timpul unei înmormântări: au ucis 40 de evrei printre care 7 erau militari la regimentul 29 din Dorohoi. Şi-au continuat acţiunile represive şi în oraş până când ofiţerii din trupa Ghidale a regimentului 29 infanterie au restabilit ordinea. Dar, ireparabilul se produsese, 51 de persoane fiind ucise şi alte câteva zeci rănite. Pe frontul din Odessa, unde se aflau ostaşii români din Dorohoi, colonelul Dumitru Orăşanu, comandantul regimentului 29 infanterie, a căzut eroic în lupte în dimineaţa zilei de 29 august 1940.

La 6 septembrie 1940, numai după două zile de la numirea generalului Ion Antonescu preşedinte al Consiliului de Miniştri, acesta a dat un decret privind îndepărtarea din armată a unor generali, primul dintre aceştia fiind dorohoianul Constantin Ilasievici-un apropiat al Casei Regale.

La 21 ianuarie 1941, ostaşii regimentului 29 infanterie din Dorohoi cu o companie de Care de Luptă, a procedat la Bucureşti la curăţirea următoarelor cuiburi de legionari: Centrul studenţesc din Calea Plevnei, Ministerul de Justiţie, facultatea de Drept, Palatul şi clădirea Universităţii.

Pentru populaţia evreiască chinurile s-au amplificat. În luna februarie 1940,marea majoritate a evreilor din judeţ a fost evacuată la Dorohoi. Înfiinţat în 1940, pentru a putea da posibilitate copiilor evrei din oraş de a-şi continua studiile, Liceul teoretic Evreiesc a primit avizul ministerului de resort pentru funcţionare abia la 18 noiembrie 1941. Liceul a fost înfiinţat la iniţiativa profesorului Leon Zoller, cu sprijinul inimoşilor profesori Botezatu Ion şi C. N. Iancu.

La 4 octombrie 1941 primăriei Bucovina, înfiinţată la 3 septembrie 1941, i-a fost încorporat şi judeţul Dorohoi împreună cu Herţa şi împrejurimi. Cu câteva luni înainte, la 22 mai 1941, trupele germane au fost dislocate în judeţul Dorohoi. Rămâne ca un gest de un rar umanism, acordul lor tacit de a ne acoperi Statuia „Ostaşul român în atac” din faţa primăriei, pentru a nu fi nevoiţi să distrugă această operă de artă.

În luna septembrie a anului 1941 au început deportările evreilor în Transnistria. Au fost confiscate toate bunurile care au fost în proprietatea legionarilor. Măsurile represive contra evreilor au continuat prin confiscarea aparatelor de radio, o parte a locuinţelor şi mărfurilor rămase de la evreii deportaţi.

La 24 octombrie 1941, guvernul României a dat o hotărâre prin care se înceta evacuarea evreilor. Deşi o serie de cadre didactice din oraş au fost concentrate, totuşi majoritatea şcolilor şi-au continuat activitatea în condiţii foarte grele. Pentru a veni în ajutorul elevilor, mai multe şcoli, printre care Gimnaziul Comercial şi Şcoala primară nr. 2, au înfiinţat cantine şcolare. Acestea erau conduse de profesorul Mircea Florea şi învăţătoarea Maria Bantaş. Gimnaziul Industrial de băieţi îşi schimbă denumirea în Şcoala Tehnică Industrială Gradul I de băieţi având ca director pe Gheorghe Gabrovescu. Un fapt inedit şi important în învăţământ: începând cu acest an, elevii Şcolii Tehnice Industriale au avut un nou obiect de studiu – aviaţia. prof. Ilarion Mandachi

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

parc Aurora
DorohoiNews.ro, 19-07-2015

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

21.07.2015 la 10:07

Profesore ti-ai impartit sarcinile cu fiica ta Dorina1?

19.07.2015 la 17:29

Trebuie continuata aceasta istorisire pana in zilele noastre.

19.07.2015 la 17:29

nimeni dintre noi nu-si poate alege parintii religia, foarte bine se putea ca acesti legionari sa se nasca din parinti evrei sa nu uitam ca toti ne nastem goi si murim goi nu trebuie sa ne iubim ci doar sa ne acceptam reciproc autorul articolului este un om de mare pestigiu si si un om de cultura care trebuie admirat

19.07.2015 la 11:05

Bravo profesore ai inceput sa scrii adevarul!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Doi îndrăgostiți trec pe lângă o cofetărie.
Ea: Mmm... ce bine miroase!
El: Daca vrei, mai trecem o dată.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!
Societatea S.C. Texty Garments S.R.L. Dorohoi, cu sediul în str. Colonel Vasiliu, nr. 70, angajează ...

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Vând apartament în zonă centrală

Vând apartament în zonă centrală
Vand apartament, str. Grigore Ghica, 2 camere 48 m2, sc B, ( la mijloc, călduros), ultimul etaj. Boxa. ...

Caut persoană pentru tuns gazon

Caut persoană pentru tuns gazon
Caut om să tundă un gazon. Tel: 0725810071

Casă bătrânească și teren în Dorohoi

Casă bătrânească și teren în Dorohoi
Proprietatea se afla in Dorohoi, cartier Trestiana, strada Ardeal si este compusa din casa bătrânească ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro