Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

Tineri dorohoieni in vizita la Parlamentul European_01

În perioada 31 ianuare - 2 februarie 2012, am avut ocazia, eu, Andrei Birta, împreună cu doi tineri din Dorohoi, Ionuț Ciubotariu și Adriana Ailenei, să facem parte dintr-un grup format din studenţi, ziarişti şi din alţi tineri proveniţi din diferite domenii profesionale, să vizităm Parlamentul European. Scopul acestei vizite a fost cunoaşterea sediului Parlamentului European aflat la Bruxelles şi familiarizarea cu modul de funcţionare a instituţiei.

Vizita a reprezentat o oportunitate pentru noi, având ocazia să observăm atât structura instituțională cât și să participăm la întâlniri în cadrul Parlamentului European și a Comisiei Europene. Implicarea cetățenilor în procesul legislativ și chiar decizional, reprezintă un beneficiu, oferind participanților posibilitatea de a vedea cum se desfășoară activitatea în cadrul Parlamentului European și Comisiei Europene. Această inițiativă contribuie la creșterea gradului de conștientizare a importanței instituțiilor Uniunii Europene la nivel local.

Opoziţia a organizat la Bruxelles o dezbatere pe tema situaţiei politice din România.

Grupul socialiştilor (S&D), împreună cu liberalii din Parlamentul European (ALDE), au organizat o dezbatere cu titlul „Democraţia română", la care au participat liderii celor două grupuri, Guy Verhofstadt şi Hannes Swoboda, şi preşedinţii celor trei partide de opoziţie din România, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin. Liderii USL au vorbit în Parlamentul European despre „regresul democraţiei" din România, sub conducerea actualei puteri.

„Nu suntem aici să criticăm Guvernul României sau să ne plângem, ci să vă informăm corect şi onest despre fapte pe care le considerăm încălcări ale standardelor democratice", a spus preşedintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta, în faţa liderilor grupurilor social-democrat şi liberal din Parlamentul European, cu ocazia audierii care s-a intitulat „Democraţia română. Abuz politic şi reacţia cetăţenilor".

Alături de Victor Ponta s-au aflat şi liderul Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, dar şi Daniel Constantin, preşedintele Partidului Conservator. Victor Ponta s-a referit la ultimele două săptămâni de proteste din România, timp în care mii de oameni au demonstrat în 61 de oraşe, dar a ţinut să sublinieze că românii manifestează nu neapărat împotriva reducerilor salariale, ci mai ales pentru că sunt îngrijoraţi în privinţa respectării democraţiei. Pe de altă parte, Victor Ponta s-a referit la decizia Curţii Constituţionale, care a invalidat legea comasării alegerilor parlamentare cu cele locale, programate iniţial să aibă loc în noiembrie 2012. Dar, a subliniat Ponta, „acum, pe 31 ianuarie, nu ştim când vor avea loc alegerile, pentru că nu avem încă o lege electorală pentru acest an electoral". În acelaşi timp, liderul PSD a subliniat că nu va cere sancţiuni împotriva României. „Nu pot cere sancţiuni împotriva ţării mele. Singura pedeapsă pentru o guvernare proastă e să „mergem la alegeri".

La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu a spus că în România dialogul Puterii cu Opoziţia şi cu sindicatele „a devenit o amintire". Antonescu a spus în continuare că „în realitate, statul român e mai puţin modern ca oricând, e mai corupt ca oricând, e mai clientelar ca oricând, e mai puţin eficient şi mai costisitor ca oricând, mai puţin de folos cetăţeanului plătitor de impozite ca oricând". Liderul liberal a conchis: „România nu este şi nu va fi Belarus, România nu este şi nu va fi Rusia. România a făcut o opţiune fundamentală pentru Europa, cu valorile ei de familie, şi din această familie România nu va ieşi".

Liderul liberalilor din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a atras atenţia asupra faptului că „democraţia în România e în declin, pe locul 59 acum", referindu-se la indexul democraţiei din 2011, prezentat de Transparency International. Potrivit aceleiaşi organizaţii, România e pe acelaşi loc - 78 - cu China, în privinţa indexului de corupţie. „2012 este un an tulbure pentru România, proteste în ţară şi în străinătate, în faţa ambasadelor României. Nu se mai poate continua aşa", a conchis liderul liberalilor din PE.

Bruxelles se află în inima Uniunii Europene. Petreceţi doar o jumătate de oră în cartierul european şi veţi simţi deja atmosfera... costume, maşini negre, cafenele şi figuri cunoscute de la ştirile TV. Totul se întâmplă aici!

Îmi este peste putinţă să pretind că în aceste rânduri pot reda exact cele văzute – nu, eu prezint lumea, emoţiile şi trăirile pe care au văzut-o ochii mei. Bruxellesul, în opinia mea, a reprezintă într-adevăr centrul Europei – inima acesteia, locul din care sângele pleacă spre a trezi la viaţă corpul şi spiritul. Magazine mici, cu vitrine simbolice se ridicau în unduiri graţiose din pavajul bulevardelor înguste, care mă ducea cu gândul la atmosfera secolului XIX.

Am trăit fiecare zi pe deplin, astfel, odată ajunşi, la Parlamentul European, am fost primiţi ireproşabil într-o clădire cu arhitectură modernă, care m-a marcat prin ingenioasa structură metalică ce traversa culoarul scărilor – o sumedenie de bare metalice se îmbinau uşor între ele, unduindu-se şi întrepătrunzându-se în jocul lor ideal, având menirea de a simboliza unitatea statelor europene, care, la vibraţia unuia, vor vibra toate în semn de solidaritate şi profundă apropiere.

Am fost, apoi, impresionat de modernismului si măreţia Atomiumului, care îşi ţine nestingherit fruntea sus încă din anul 1958, când arhitectul Andre Waterkeyn a conceput cei nouă atomi ai unei molecule ca fiind centrul Târgului Mondial din acelaşi an.

A urmat, apoi, grandoarea crescândă a Mini-Europei, care, într-un spaţiu de câteva hectare a adus valorile europene aproape una de cealaltă, în ideea de a valorifica cultura tuturor şi a fiecăruia dintre state – astfel, Turnul Eiffel poate oferi, în acel cadru, o privelişte nemaipomenită către Big Ben-ul Londrei ori Colosseumul Romei, iar Palatul Mogoşoaia, al României, se poate bucura nestingherit de compania Acropolelor din Atena ori a numeroaselor castele din ţări precum Irlanda, Austria sau chiar Portugalia. În acest fel, ideea de diversitate este accentuată şi mai mult de piaţa Grand Place –dominată de clădirea Primăriei din Bruxelles, Casei regale ori a Caselor Ghildelor medievale, în cuprinsul căreia, în fiecare an, în jurul datei de 15 august, se amenajează un covor de flori bienal.

De asemenea, ni s-a istorisit legenda lui Manneken Pis – băieţelul despre care se spune că ar fi salvat de la flăcări întreg oraşul şi a cărui statuie se află în inima centrului vechi, la intersecţia străzilor Rue de l’Etuve şi Rue du Chene, unde, de câteva ori pe an, numeroşi turişti sunt atraşi de diferitele costumaţii pe care le adoptă acesta. A urmat, apoi, un inedit tur al Catedralei Saint Michel et Sainte Gudule, care îşi ridică coloanele în stil gotic pe dealul Trrurenberg, la limita dintre oraşul de jos şi cel de sus.

Totuşi, deşi presărat cu numeroase obiective demne de amintit, Bruxellesul a reuşit să transmită, totodată, şi mirosul fin al delicateselor belgiene, asemenea ciocolatei fine, căreia localnicii i-au închinat chiar şi un muzeu ori diverselor sortimente de bere, care împânzesc restaurantele micilor bulevarduri şi, de asemenea, a reuşit să trezească în noi, un grup de spectatori entuziaşti, o plăcere deosebită pentru cultura acestui colţ ferit de spaţiu şi timp.

Ce a însemnat vizita la Parlamentul European pentru mine: Un prilej de a învăţa lucruri noi despre activitatea Parlamentului, dar şi despre cultura şi civilizația Belgiei. Oportunitatea de a vizita Parlamentul European a fost o onoare pentru mine, deoarece am avut ocazia de a interacţiona cu europarlamentari și am invăţat că în Parlamentul European se iau decizii care ne influenţează viaţa. O experienţă unică, care cu siguranţă fără sprijinul domnului deputat Andrei Dolineaschi nu ar fi fost posibilă. (DorohoiNews.ro, Andrei B.)


Autor: DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro





GALERIE FOTO

Tineri dorohoieni in vizita la Parlamentul European_01Tineri dorohoieni in vizita la Parlamentul European_02Tineri dorohoieni in vizita la Parlamentul European_03Tineri dorohoieni in vizita la Parlamentul European_04Tineri dorohoieni in vizita la Parlamentul European_05Tineri dorohoieni in vizita la Parlamentul European_06Tineri dorohoieni in vizita la Parlamentul European_07Tineri dorohoieni in vizita la Parlamentul European_08Tineri dorohoieni in vizita la Parlamentul European_09Tineri dorohoieni in vizita la Parlamentul European_10Tineri dorohoieni in vizita la Parlamentul European_11Tineri dorohoieni in vizita la Parlamentul European_12Tineri dorohoieni in vizita la Parlamentul European_13Tineri dorohoieni in vizita la Parlamentul European_14Tineri dorohoieni in vizita la Parlamentul European_15Tineri dorohoieni in vizita la Parlamentul European_16Tineri dorohoieni in vizita la Parlamentul European_17Tineri dorohoieni in vizita la Parlamentul European_18Tineri dorohoieni in vizita la Parlamentul European_19Tineri dorohoieni in vizita la Parlamentul European_20
DorohoiNews.ro, 07-02-2012

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

08.02.2012 la 13:59

Multumim! Acea structura metalica este Atomium (este gasita descrierea in text), iar in varful ei nu este steagul Romaniei ci este steagul Belgiei. Este rosu-galben-negru si din cauza distantei pare rosu-galben albastru.

08.02.2012 la 13:40

Frumoasa experienta. Nu am inteles rolul acelei structuri metalice care are in varf drapelul nostru. Poate apar explicatii - eventual prin intermediul unui comentariu.

07.02.2012 la 19:35

Ha ha ha !~!

07.02.2012 la 18:07

Bravo voua!

07.02.2012 la 14:48

BRAVO PENTRU TOTI TREI !

07.02.2012 la 12:52

Felicitări! Inedită experiență, cu siguranță...

07.02.2012 la 09:17

speram ca voi veti fi adevarata schimbare in bine a viitorului din tara noastra! speram ca "unduirile" vietii sa nu va intunece orizonturile deschise in care credeti si in care noi credem PRIN VOI!

07.02.2012 la 07:53

Măreția gestului,celor care v-au invitat,este mic în comparație cu realizările voastre. Felicitări Andrei, felicitări DorohoiNews!!!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


- Draga mea, azi noapte ai strigat „Nu Ionele, nu!”.
Cine e Ionel?
- Ce mai contează, n-ai auzit că l-am refuzat?



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Tablouri inedite prin imagine, contrast, abstracție și culoare create de o tânără din Ibănești. Vezi cum poți comanda!

Tablouri inedite prin imagine, contrast, abstracție și culoare create de o tânără din Ibănești. Vezi cum poți comanda!
Vă supunem atenției o serie de tablouri efectuate cu o tehnică relativ nouă, spectaculoase ca imagine, ...

SC angajează muncitori (bărbați) pentru fabrică de produse lactate

SC angajează muncitori (bărbați) pentru fabrică de produse lactate
SC RAM SRL, angajează muncitori (bărbați) pentru fabrica de produse lactate din IBĂNEȘTI. Pentru ...

SC PIZZA COM SRL informează asupra depunerii solicitării pentru emiterea autorizației de mediu pentru activitate la Vila Magica

SC PIZZA COM SRL informează asupra depunerii solicitării pentru emiterea autorizației de mediu pentru activitate la Vila Magica
SC PIZZA COM SRL, cu sediul în Dorohoi, str. D. Pompeiu, nr.5, bl. C2, ap. 10, înregistrată ...

SC din comuna Broscăuți angajează contabil cu jumătate de normă

SC din comuna Broscăuți angajează contabil cu jumătate de normă
SC SEB-COS SRL din comuna Broscăuți, angajează contabil cu jumătate de normă (4 ore/zi). Pentru ...

SC angajează inspector ITP

SC angajează inspector ITP
SC Dtuning PRO Darabani SRL angajează inspector ITP în cadrul unei STIP nou deschisă, după ultimele ...

SC angajează muncitori calificați / necalificați în construcții

SC angajează muncitori calificați / necalificați în construcții
Societate comercială angajează muncitori calificați / necalificați în construcții. Salariu ...

SC din Dorohoi angajează instalator, muncitori calificați și necalificați și conducători auto cat. C

SC din Dorohoi angajează instalator, muncitori calificați și necalificați și conducători auto cat. C
Societate comercială din Dorohoi angajează instalator pentru instalații sanitare și electrice, muncitori ...

Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi

Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi
Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi. Relații la telefon: 0744615016

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro