Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

Copii din Transnistria in vizita la Dorohoi_07

Un grup de elevi din oraşul Grigoriopol, Transnistria, au organizat o excursie în România și au vizitat municipiul Dorohoi, aflând tradițiile și cultura municipiului. La sfârșitul vizitei, micii oaspeți, s-au deplasat la Primăria Dorohoi pentru a mulțumi administrației locale pentru buna găzduire.

Aici, copiii și-au exprimat sentimente, păreri și impresii privitor la municipiul Dorohoi, ajungându-se inevitabil și la mărturisirea poveștii lor, care nu este una prea „ușoară” sau „fericită”.

„Mi-a plăcut foarte mult în Dorohoi. Vă mulțumesc că ne-ați primit cu ușile deschise în casa mare a României. Aici m-am simțit foarte liberă, plăcută, am putut vorbi în limba maternă, sunt foarte mândră că studiez această limbă, mă simt foarte bine, emoționată.”, a declarat pentru Dorohoi News, eleva Stepanov Anastasia.

De peste zece ani, elevii Liceului „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din oraşul Grigoriopol, sunt nevoiți să treacă zilnic prin una din vamele transnistrene.

Pentru a putea învăța materia de studii în limba română, cei aproape 200 de elevi sunt transportați cu patru autocare din Grigoriopol (Transnistria) la Doroțcaia (Republica Moldova), unde rămân să învețe.

De multe ori, elevii au fost percheziționați și intimidați de vameșii transnistreni, însă nici aceste umilințe nu i-a întors din drumul spre școala cu grai românesc.

„Vă mulțumesc din suflet și mă închin în fața dumneavoastră pentru grija și munca pe care ați depus-o și pentru că ne-ați oferit posibilitatea de a vizita și de a afla multe lucruri interesante despre valorile de artă și de cultură ale neamului nostru. Mi-a plăcut foarte mult să petrec timpul în Dorohoi.”, a declarat pentru Dorohoi News, eleva Luca Alexandra.

În același timp mai mulți elevi și-au exprimat sentimentele față de Dorohoi și de România, unul dintre ei, Mihăuț Dingan, exprimându-și părerea prin versuri:

„De ce?
De ce o palmă de pământ are atâtea frontiere?
De ce a străbunilor cuvânt n-a rămas în nemurire?
De ce mă duc în sat străin să învăț limba română?
Ș-aștept cu un fior adânc care să-mi deschidă a străinului mână
De ce izvorul curge unde vrea?
Stăpân nu are în cer nici pasărea...
De ce albina soarbe-n miere fără frică?
Iar eu cunosc neligiuirile de mică?
Știu că strămoșii mei au simpli și înțelepți
Și ne-au lăsat drept moștenire o țară
Și un îndemn de a sta tot timpul drepți
Chiar de e furtună, secetă sau lacrimă amară
Și de suntem urmași ai lui Ștefan să ținem piept oricărui dușman
Să nu lăsăm nici chiar o boare de vânt să ne distrugă palma de pământ!”


Pe lângă aceste cuvinte frumoase spuse de micii oaspeți, s-au aflat și mulțumirile cadrului didactic coordonator aflat cu aceștia la Dorohoi. „Țin să mulțumesc foarte mult domnului primar pentru marea bucurie și emoție să ne simțim acasă la noi, aici pe pământul românesc. Am fost nemaipomenit de fericiți alături de cei care vorbesc aceeași limbă ca și noi, limba română. Ne-am simțit mândri că am petrecut pe meleagurile acestea unde a fost și George Enescu, Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Ștefan cel Mare și Sfânt. Emoții deosebite am avut și atunci când am fost chiar la mormântul lui Ștefan cel Mare, unde ne părea nouă tuturor că el ne vede și ne știe că-i purtăm numele. Atâta căldură și ospitalitate nu știu dacă mai are alt popor ca poporul românesc. Acolo suntem străini. Vă mulțumim sincer și din suflet!”, a declarat pentru Dorohoi News, Olga Zingan, învățătoare la Liceul Teoretic Ștefan cel Mare și Sfânt din Grigoriopol.

Primarul Dorin Alexandrescu, a fost impresionat de această poveste și de dragostea acestora pentru România și și-a arătat disponibilitatea pentru a colabora și pentru a-i mai aduce o dată pe copii la Dorohoi.

„Cel mai mult vă mulțumesc pentru căldura și lumina pe care o văd în ochii voștri, că sunteți într-un colț de România și mă bucur foarte mult că ați ajuns în orașul nostru. Și așa cum am spus, voi încerca să mai facem o întâlnire la Zilele Orașului, Zilele Copilului, Festivalul de muzică populară, Festivalul de muzică folk, Festivalul de muzică ușoară sau un alt eveniment pe care noi o să-l desfășurăm în orașul Dorohoi. Eu țin foarte mult la legăturile inter-țări dar mai ales am o slăbiciune pentru românii mei de oriunde ar fi ei. Cuvintele sunt de prisos, vă aștept cu drag în Dorohoi!”, a declarat pentru Dorohoi News, Dorin Alexandrescu, primarul municipiului Dorohoi.

După vizita de la Primărie aceștia au vizitat, la inițiativa primarului Dorin Alexandrescu, Centrul de zi pentru Copii, Jurjac. (Andrei B.)

Autor: DorohoiNews.ro

 

DorohoiNews.ro



DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

Copii din Transnistria in vizita la Dorohoi_07Copii din Transnistria in vizita la Dorohoi_01Copii din Transnistria in vizita la Dorohoi_02Copii din Transnistria in vizita la Dorohoi_03Copii din Transnistria in vizita la Dorohoi_05Copii din Transnistria in vizita la Dorohoi_06Copii din Transnistria in vizita la Dorohoi_12Copii din Transnistria in vizita la Dorohoi_08Copii din Transnistria in vizita la Dorohoi_09Copii din Transnistria in vizita la Dorohoi_10Copii din Transnistria in vizita la Dorohoi_11Copii din Transnistria in vizita la Dorohoi_04
DorohoiNews.ro, 24-07-2013

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

24.07.2013 la 23:18

Copiii au fost cazați și au servit masa la Seminarul Teologic Dorohoi. Tot aici au primit și asistență religioasă, în capela școlii oficiindu-se Sfânta Taină a Maslului.

24.07.2013 la 18:12

E vorba de o tabara. Copiii au stat in Dorohoi intre 17-24 iulie. Cu sprijinul domnului ing. Dorin Alexandrescu care o oferit motorina, copiii au facut excursii la Ipotesti, Gorovei, Sucevita, Moldovita si Putna. Au fost si la d-l Gh. Nichita, primar al Iasului insotiti de d-na prof. Areta Mosu - presedinte al Asociatiei ASTRA- filiala IAsi. MAi multe amanunte oficiale n-ar strica. Multumim pentru deosebita ocazie oferita copiilor nostri pribegiti de soarta nedreapta a Istoriei facute dupa bunul plac al celor mari ai lumii.

24.07.2013 la 11:24

Granitele nu poate sa opreasca pe oamenii sa fie romani in sufletele lor.

24.07.2013 la 10:33

Emotionant pana la lacrimi! Adevarata lectie de iubire de neam si tara..adevarata lectie de romanism oferita noua de acesti minunati copii, lectii pe care multi dintre noi, romani de pamant si tara am uitat !!! Oare e nevoie de ingradiri teritoriale si sufletesti ca sa ne putem iubi ceea ce avem cu aceeasi putere cu care o fac acesti copiii minunati din Transnistria?Va admir din toata inima, tot respectul si dragostea mea, ROMANI din Transnistria!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Doi îndrăgostiți trec pe lângă o cofetărie.
Ea: Mmm... ce bine miroase!
El: Daca vrei, mai trecem o dată.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!
Societatea S.C. Texty Garments S.R.L. Dorohoi, cu sediul în str. Colonel Vasiliu, nr. 70, angajează ...

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Vând apartament în zonă centrală

Vând apartament în zonă centrală
Vand apartament, str. Grigore Ghica, 2 camere 48 m2, sc B, ( la mijloc, călduros), ultimul etaj. Boxa. ...

Caut persoană pentru tuns gazon

Caut persoană pentru tuns gazon
Caut om să tundă un gazon. Tel: 0725810071

Casă bătrânească și teren în Dorohoi

Casă bătrânească și teren în Dorohoi
Proprietatea se afla in Dorohoi, cartier Trestiana, strada Ardeal si este compusa din casa bătrânească ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro