Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Fostul IJPIPS Dorohoi, care s-ar traduce - Întreprinderea Judeţeană de Producţie Industrială şi Prestări Servicii, cunoscută dorohoienilor ca „Lupta pentru pace”, după Revoluţie, în urma privatizării, s-a rupt în două: Fabrica de cărămidă şi ILDO.
În urma demersului nostru, prin care, prof. Ilarion Mandachi, Roşca Velea Alexandru şi Marius Petrescu, căutam fotografii, vederi, cărţi poştale, cu aspecte ale trecutului istoric al Dorohoiului, ca urmare a campaniei de reconstituire a istoriei oraşului, prin fotografie -“Dorohoiul de altădată”, au fost “recuperate” trei imagini care au legătură cu subiectul menţionat mai sus. Astfel, cu sprijinul redacţiei Dorohoi News, suportul media al acestei acţiuni, dorim să arătăm dorohoienilor, în una dintre aceste imagini, aspecte cu convoiul mortuar, fotografie surprinsă înainte de anii ’80 de la unul dintre balcoanele Blocului Turn, când sute de dorohoieni, l-au condus pe ultimul drum, pe directorul IJPIPS – d-nul Frunză, cel care odihneşte la câţiva metri de poarta cimitirului, pe aleea principală, mormântul acestuia fiind placat cu marmură neagră.
Am cumpănit între a da spre publicare această imagine, sau, poate nu, gândindu-ne la un oarecare reproş din partea urmaşilor, a familiei. Cinstim memoria celui ce a fost un om apreciat şi stimat, dovada – cortegiul funerar - impresionant pentru acea vreme, şi remarcăm în această imagine cum arăta „buricul târgului”, în acea vreme.
Revenind în timp, mai aproape de zilele noastre, în alte două imagini, fotograful a surprins intrarea de la birourile ILDO cât şi firma acestei societăţi, care gestiona: fabricarea de cărămizi, ţigle, teracotă din argilă arsă; prelucrarea lemnului; vulcanizare; mase plastice; ateliere fero-metal; împletituri răchită; fabrica de săpun; încălţăminte; tricotaje; confecţii; marochinărie; nenumărate spaţii comerciale; etc.
Mulţi dintre cititori, foşti salariaţi la această unitate, îşi vor aminti, desigur, cu nostalgie, de toate aceste locuri de muncă. Cuvintele sunt de prisos… de aceea, am încercat să facem o legătură între TRECUT şi PREZENT, fotografiind acum, în luna august – 2014, ce a mai rămas. În locul firmei (din trecut), firmă ce marca o instituţie înfloritoare, cu produse livrate la export, am găsit (în prezent), printre bălării, un anunţ: DE VÂNZARE. Din păcate, numărul de pe acest anunţ, nu mai este valabil, administratorul, a trecut în nefiinţă, de puţin timp.
Solicităm acelor cititori, care deţin fotografii, vederi, cărţi poştale, cu aspecte ale trecutului istoric al oraşului, să le trimită pe adresa redacţiei, pentru a fi făcute publice. (Marius Petrescu)
04.08.2014 la 11:21
Revin cu aceeasi propunere: cateva date despre cine a facut fotografia si cine a redescoperit-o. Daca este posibil.
La interviul pentru angajare:
- Sunteţi însurat?
- Nu.
- Ne pare rău, dar noi avem nevoie de oameni obișnuiți să se subordoneze.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.