Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

prof. Alina Foca

Alina Foca este profesor de limba şi literatura română la Grupul Şcolar „Regina Maria” de 6 ani, iar în cei 11 ani de învăţământ a lucrat doar cu elevi de liceu. A absolvit Colegiul Naţional din Iaşi, a urmat studiile Universităţii „Al. I. Cuza” şi este masterand în management. Este o ieşeancă adoptată de Dorohoi de 10 ani şi se declară un om echilibrat, cu o familie frumoasă.

DorohoiNews:
Când aţi luat hotărârea de a deveni profesor de limba română şi cum a decurs totul?
Alina Foca:
M-am născut într-o familie de profesori şi am crescut într-o atmosferă frumoasă, pozitivă, exact cum erau elevii care alcătuiau universul profesional al părinţilor mei. Ulterior, mi-am dat seama că a fi profesor este mai mult decât o meserie, pentru că ceea ce modelează un profesor sunt deopotrivă mintea şi sufletul, iar până la urmă m-am concentrat pe esenţa acestei reale misiuni. Dacă aş fi din nou  la început de drum, aş lua, fara indoiala, aceleaşi decizii în privinţa profesiei.

DorohoiNews:
Cum vi s-a schimbat viaţa de când aţi devenit cadru didactic?
Alina Foca:
În cei 11 ani de activitate la catedră, lucrând doar cu elevii de liceu, am înţeles că relaţiile dintre oameni sunt foarte importante. Adolescenţa este o vârstă a contrastelor, a dilemelor, uneori a nesiguranţei, alteori  a unor atitudini rebele şi dincolo de rigoarea unei informaţii pe care o transmite un profesor, elevul are nevoie de înţelegere, dăruire, deschidere şi, în această măsură, viaţa mea s-a schimbat mult. Trăind alături de tineri nu-ţi dai seama că timpul trece……. sau dacă îţi dai seama, refuzi să crezi că este ireversibil.

DorohoiNews: Cum vedeţi relaţia profesor- elev?
Alina Foca:
Din punctul meu de vedere, atitudinea profesorului rigid, conservator în mod absurd care să-şi asume un monolog 75% din timpul didactic este demult desuetă. A fi profesor înseamnă sa fii un om pregătit să lucrezi cu alţi oameni.

DorohoiNews: Sunteţi mulţumită de sistemul actual de învăţământ din România?
Alina Foca:
Sistemul actual de învăţământ nu răspunde într-o anumita masura nevoilor pe care le au tinerii. Pe de altă parte, creează situaţii dificile şi cadrelor didactice, dar sunt o fire optimistă şi sper să ies la pensie în acelaşi domeniu iar sistemul de învăţământ sa fie centrat pe valoare, pe rigurozitate şi competenţă.

DorohoiNews: Ce părere aveţi despre schimbările din noul an şcolar(evaluările iniţiale, orele de lectură)?
Alina Foca:
În general, schimbările sunt binevenite dacă răspund nevoilor educaţionale. Fără să comentez prea mult, sunt legi bune, legi mai puţin inspirate sau a caror viabilitate tinde catre 0... Cred că aceasta din urmă este „o lege cu moţ.”

DorohoiNews: De ce credeţi că nu mai citesc elevii?
Alina Foca:
Elevii nu prea mai citesc pentru că viaţa le oferă alte modele, de multe ori ei nu au capacitatea de a distinge valoarea de nonvaloare şi găsesc refugii în fel de fel de activităţi. Lectura este văzută de multe ori doar ca o constrângere şi aici intervine rolul profesorului de a face lectura un prieten, un partener de dialog, de autocunoaştere.

DorohoiNews: Cum îi puteţi îndruma spre lectură?
Alina Foca:
Sub nicio formă,  constrângându-i. Îi poţi motiva să citească apropiindu-i de scriitori, de viaţa acestora, implicându-i  în activităţi extraşcolare în urma cărora să ia legătură cu realitatea dincolo de operă, dându-le exemplul propriu sau descoperind împreună cu ei, la oră, valori care se ascund in paginile unei cărţi.

DorohoiNews: Ce loc ocupă limba română în viaţa unui om?
Alina Foca:
Având în vedere că suntem români, ocupă un loc foarte important. Indiferent ce meserie sau funcţie îşi va asuma fiecare în viaţă, este firesc să vorbeşti corect, coerent. Prin urmare, limba şi literatura română, fara a-si asuma un loc primordial, este semnificativa în formarea culturala a individului si in integrarea sa fireasca, armonioasa in societate.

DorohoiNews:
Care credeţi că este calitatea indispensabilă a unui profesor?
Alina Foca:
Să aibă un simţ empatic foarte dezvoltat, să nu uite că poate fi un mic demiurg şi poate modela un lut cu multă răbdare, dăruire, dar şi cu seriozitate.

DorohoiNews: În încheiere, ce sfat aţi dori să adresaţi elevilor dvs?
Alina Foca: Aş vrea să îi sfătuiesc să trăiască prezentul frumos şi demn, să se bucure la modul pozitiv de vârsta pe care o au şi să îşi proiecteze gândurile, atitudinile astfel încât viaţa să le fie o binecuvântare. (DorohoiNews.ro, Mădălina O.)


Autor: DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro





GALERIE FOTO

prof. Alina Foca
DorohoiNews.ro, 10-10-2011
20Monden

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

25.01.2012 la 21:08

Tin minte, desi sunt cativa ani de atunci, prima ora de Hermeneutica si Naratologie Aplicata, sustinuta de doamna profesor...Aveam, pe atunci, 12 ore de limba romana pe saptamana, cu totul, iar disciplina respectiva constituia un optional, saptamanal. Si totusi, distinsa doamna mi-a devenit atat de draga, mie si colegilor, ca parca zburau orele, am invatat, cred, atatea lucruri, cu atata bucurie, cum rar s-a mai intamplat. O intalnesc uneori, la fel de zambitoare, alaturi de sotul domniei sale, o alta bucurie de om, si ziua respectiva capata optimism, jovialitate. Astfel de oameni ar trebui cultivati.

17.12.2011 la 00:22

Toata stima din partea unui fost elev de la Grup Scolar AL Vlahuta.Sanatate si sarbatori fericite!

16.11.2011 la 17:58

cea mai tare profesoara

22.10.2011 la 15:24

O profesoara si o diriginta de nota 10!..si afirm acest lucru pentru ca timp de 4 ani mi-a fost mentor si tot timpul stia ca poti mai mult...te sustinea in tot ceea ce vroiai sa faci..se dedica intru-totul pentru noi!...mereu ne surprindea cu cele mai ciudate neologisme..:D...mesaj:Pentru noi veti ramane:''The Best DIRIGA everrrrrr!"..va iubim mult!

18.10.2011 la 16:29

Daca ar fi toti profesori asa ca dumneavoastra toti copii ar fi dornici sa invete carte .

14.10.2011 la 22:05

O profesoara minunata care nu iti ofera doar informatii vaste referitoare la limba si literatura romana ci si noi viziuni asupra vietii .Succes in continuare!

13.10.2011 la 13:53

Sunt mandru ca am fost elevul doamnei profesoare Foca. Pe langa seriozitatea de care da dovada e si un profesor de gasca :)

12.10.2011 la 21:54

Un profesor si diriginte de nota10!

11.10.2011 la 12:52

o profa superba n-am avuto k profesoara da era ff respectata in sc un msg pt ea doamna profesoara chiar dak sunteti severa cum se aude se merita pt k asa se poate inv cat de cat dak nu ne facem de ras sa vazut si anul acesta la bac k degeaba isi dau profi silinta dak elevi nu rusine pt elevi k nu asculta de asa profesori si mai sunt in sc.

10.10.2011 la 23:20

Da, o profesoara minunata dar in acelasi timp si un om deosebit, cu un suflet mare, iar restul fara cuvinte.....

10.10.2011 la 23:14

traim in epoca masinilor si a momentelor de libertate,a ragazului de destindere.ritmul de lucru in societatea de astazi a crescut,traim cu viteza de 100km/h...dar pentru a profita la maximum de acestea ,trebuie sa ne ferim de a imita pe nechibzuitii care ne inconjoara cum . . . cum ar fi aceasta modesta profesoara cu o pregatire modesta...

10.10.2011 la 22:30

Subscriu celor scrise de Eliza... Pe langa faptul ca am invatat foarte multe de la ea...am gasit si primit putere de la ea ...cu riscul de a mă repeta, marturisesc faptul ca am gasit în acest om minunat, un prieten, un părinte, dar mai ales un mentor... Iti foarte multumesc Alina pentru tot ...

10.10.2011 la 19:33

o adevarata prof. nu are rost sa mai repet ceea ce a zis mady . tot respectul pentru dna prof.Foca Alina

10.10.2011 la 18:57

Foarte rar ţi-e dat să te intalneşti cu o persoană in care se să intrunească cele mai alese insuşiri care ar trebui să caracterizeze „omul” in adevăratul sens al acestui cuvant. Mult succes in continuare!

10.10.2011 la 16:02

Tot respectul dnei Prof. Alina Foca...un profesor care stie sa se faca ascultat si iubit.

10.10.2011 la 14:03

da.intr-avedar o prof. minunata..totusi knd eram eu la liceu era cam severa.totusi iy multumesc pt tot ce a facut .

10.10.2011 la 12:36

C-un aşa profesor ţi-e ruşine să nu te pregăteşti pentru oră... . Toată stima şi respectul pentru d-na Prof. Alina Foca.

10.10.2011 la 11:02

Un profesor, un coleg si un om deosebit. Am invatat multe de la ea, este un didact intre didacti. Sa fii incununata de succese in viata Alina!

10.10.2011 la 09:58

Alina ,o colega deosebitã.

10.10.2011 la 09:42

Draguta prezentare. Sa tot ai asa profesori.

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Discuţie între doi colegi:
- Ai auzit? A murit şeful!
- Da! Şi mă tot întreb cine a mai murit odată cu el.
- De ce?
- Păi, scria în anunţ că „odată cu el a murit unul dintre cei mai capabili angajaţi ai companiei noastre”.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare
Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare. CV-urile se pot depune la ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Închiriez spațiu comercial

Închiriez spațiu comercial
Inchiriez sp.comercial in suprafata de 200mp. Relații la telefon: 0748993952

SC angajează șofer categoria C+E

SC angajează șofer categoria C+E
SC din Dorohoi angajează șofer categoria C+E. Relații la telefon: 0745182610

SABCO-S Dorohoi angajează lucrător comercial pentru magazin

SABCO-S Dorohoi angajează lucrător comercial pentru magazin
SC SABCO-S SRL din Dorohoi angajează lucrător comercial pentru magazin. Detalii la telefon 0745182610 ...

SABCO-S Dorohoi angajează operator facturare

SABCO-S Dorohoi angajează operator facturare
SC SABCO-S SRL din Dorohoi scoate pentru angajare un post de operator facturare. Detalii la telefon: ...

Sincere condoleanțe din partea Colectivului Liceului Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni

Sincere condoleanțe din partea Colectivului Liceului Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni
În aceste clipe de adâncă tristeţe este foarte greu să găseşti cuvintele, pentru că ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro