Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

Comisia-de-la-Veneţia

Europarlamentarul PDL Cristian Preda susţine, pe blog că preşedintele interimar, Crin Antonescu, îşi reconfirmă, respingând ipoteza invalidării referendumului de către CC cu cinci voturi la patru, dispreţul faţă de orice majoritate care nu-i este favorabilă.

"Pe 9 august, scriam pe acest blog că «pe măsură ce ne apropiem de data la care guvernul va trimite poziţia sa la CC, modul în care se iau deciziile în Curte se va impune foarte probabil ca problema esenţială», adăugând că «nu e exclus ca ultima dezbatere în privinţa referendumului să fie centrată în jurul chestiunii dacă validarea trebuie făcută cu minimum 6 voturi la 3, invalidarea poate fi asumată cu 5 voturi la 4?»", scrie Preda, sâmbătă, pe blog.

El precizează că Antonescu a confirmat, vineri seară, această aşteptare.

"Senatorul penelist, care ţine în acest moment locul şefului statului, s-a pronunţat în privinţa deciziei CC, afirmând că «nu se poate invalidare cu cinci voturi la patru». Trei lucruri ar fi de spus pe marginea acestei declaraţii: 1. Respingând ipoteza invalidării cu 5 la 4, Crin Antonescu îşi reconfirmă dispreţul faţă de orice majoritate care nu-i este favorabilă. În acelaşi timp, el refuză să spună cum se iese dintr-un asemenea posibil impas. Aşa ar fi făcut orice politician responsabil, însă după toate aparenţele C. Antonescu e mai interesat de rămânerea cu orice preţ la Cotroceni decât de detensionarea situaţiei actuale", scrie eurodeputatul PDL.

El consideră că textul legii referendumului trebuie de citit "dacă nu există minimum 6 judecători care să considere că votul popular a confirmat – în condiţii de perfectă legalitate, incluzând aici şi atingerea cvorumului – decizia Parlamentului de a-l suspenda pe Traian Băsescu, vacanţa funcţiei de preşedinte încetează".

"2. Să luăm, totuşi, în seamă ipoteza unei decizii luate cu 5 la 4 care nu va fi recunoscută de părţile implicate. Se ajunge atunci la arbitraj. Cum orice recurs intern e consumat, cine ar putea fi arbitrul? Ph. Gordon, emisarul dnei Clinton, a spus de mai multe ori în vizita sa de la Bucureşti că, în condiţiile exacerbării partizanatului intern, Comisia de la Veneţia ar putea juca rolul unui «terţ care validează». E foarte posibil ca experienţa Comisiei de la Veneţia şi ajutorul pe care l-ar putea acorda aceasta Curţii Constituţionale din România să fi figurat pe agenda discuţiilor lui Gordon cu Băsescu, Ponta şi Antonescu. Declaraţiile preşedintelui interimar de vineri seara sugerează însă dezacordul său major cu emisarul american în tot ceea ce priveşte referendumul. Întrebarea legitimă care se naşte e dacă aliatul său Victor Ponta are acelaşi punct de vedere. Probabil că premierul, mai prudent în ultima vreme, nu va spune public prea multe până marţi, când CC a fixat şedinţa mult-aşteptată", scrie, în continuare, Preda.

Potrivit acestuia, o eventuală consultare a Comisiei de la Veneţia ar da un rezultat defavorabil punctului de vedere al lui Antonescu: "Precedente existente în alte Curţi constituţionale din Europa ar împinge foarte probabil Comisia de la Veneţia să considere că o decizie a CC de invalidare cu 5 la 4 e legitimă, fiindcă ea indică în chip indubitabil că mai lipsesc două voturi pentru a valida consultarea referendar".

"3. Să luăm însă în seamă şi varianta în care, după un vot cu 5 la 4 declarat inacceptabil de C. Antonescu & co., nu se recurge la un arbitraj extern, confirmând astfel critica instituţiilor europene din ultimele zile. S-ar prefera atunci calea – mult mai facilă – a agravării crizei prin presiunea străzii şi/sau delegitimarea deciziei CC, printr-un boicot sau chiar printr-o demisie a parlamentarilor USL. Crin Antonescu nu exclude aceste evoluţii – despre care s-a vorbit public în ultimele zile – atunci când afirmă că şansele de revenire a lui Băsescu la Cotroceni sunt «infime». Lăsând la o parte sporirea tensiunii sociale (care e deja enormă), să ne închipuim doar scena instituţională: Parlament care nu se reuneşte pentru a putea lua act de decizia CC; preşedinţie interimară prelungită sine die; guvern în funcţie până la alegerile parlamentare, dar imposibil de controlat în absenţa legislativului; la rândul lui, legislativul nu poate fi dizolvat, pentru a avea alegeri anticipate, fiindcă preşedintelui interimar Constituţia îi interzice acest recurs. Pe scurt: haos. Mai poate opri cineva acest tăvălug? Eu cred că da", scrie Preda.

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, vineri, la Realitatea TV, că şansele lui Traian Băsescu de a se întoarce la Cotroceni sunt infime, iar acesta nu va reveni în funcţie, el arătând că decizia Curţii Constituţionale va fi pentru validarea referendumului.

Antonescu a mai spus că nimeni nu va accepta ca judecătorii Curţii Constituţionale să invalideze cu cinci voturi la patru referednumul de demitere a lui Traian Băsescu, el precizând că legea obligă ca decizia să fie luată cu şase voturi la trei.

În prezent Comisia reuneşte 57 state membre, un membru asociat şi 7 observatori. Comisia se întruneşte în şedinţă de patru ori pe an – în martie, iunie, octombrie şi decembrie – la Veneţia, la Scuola Grande di San Giovanni Evangelista.

Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept vizează susţinerea a trei principii care stau la baza patrimoniului constituţional al Europei: democraţia, drepturile omului şi a statului de drept – pietrele de temelie ale Consiliului Europei.

Comisia lucrează în următoarele patru domenii-cheie:
1. asistenţă constituţională;
2. partide politice, alegeri şi referendum-uri;
3. cooperarea cu instanţele constituţionale şi mediatorii;
4. studii transnaţionale, rapoarte şi seminarii.

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

Comisia-de-la-Veneţia
DorohoiNews.ro, 19-08-2012

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Doi îndrăgostiți trec pe lângă o cofetărie.
Ea: Mmm... ce bine miroase!
El: Daca vrei, mai trecem o dată.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare
Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare. CV-urile se pot depune la ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Casă bătrânească și teren în Dorohoi

Casă bătrânească și teren în Dorohoi
Proprietatea se afla in Dorohoi, cartier Trestiana, strada Ardeal si este compusa din casa bătrânească ...

Caut persoană pentru întreținere gazon

Caut persoană pentru întreținere gazon
Caut persoană pentru întreținere gazon! Tel: 0725810071

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor
Angajez muncitori calificați și necalificați în domeniul constructiilor, în special șef ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro