Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

card

Distribuirea cardurilor de sănătate a fost amânată pentru al şaselea an consecutiv. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţa la sfârşitul anului trecut că începând cu data de 1 ianuarie 2013 românii vor intra în posesia cadurilor de sănătate. Deşi a trecut jumătate din prima lună a acestui an, niciun român nu a intrat în posesia vreunui card de sănătate. Motivul? Medicii de familie, responsabili cu distribuirea acestor carduri, după cum a anunţat CNAS-ul, refuză să le înmâneze românilor aceste acte pe motiv că se comite o ilegalitate. Pe de altă parte, reprezentanţii Casei spun că medicii nu comit nicio infracţiune, pentru că există o lege care îi protejează.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţa pe data de 19 decembrie 2012 că, începând cu 1 ianuarie 2013, românii vor putea intra în posesia cardurilor de sănătate. Tot ce trebuiau să facă era să se prezinte la medicul de familie pentru a intra în posesia lor.

Anunţul a fost făcut după ce s-a finalizat implementarea şi testarea "cu succes" a Sistemului Informatic pentru Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate (CEAS). "Momentul a fost marcat la Arad prin lansarea etapei-pilot de exploatare a sistemului, primul beneficiar fiind un veteran de război", a anunţat CNAS-ul la finalul anului trecut.

Potrivit instituţiei, cardul (CEAS) reprezintă "un instrument la purtător pentru identificarea pacientului în sistemul naţional de asigurări sociale de sănătate şi permite decontarea serviciilor medicale reale efectuate de către acesta".

"Implementarea Cardului este încă un pas important în reformarea sistemului românesc de asigurări sociale de sănătate, prin îmbunătăţirea serviciilor medicale şi farmaceutice, precum şi prin creşterea transparenţei şi diminuarea fraudei la nivelul serviciilor medicale. Sistemul este construit pe platforma Sistemului Informatic Unic Integrat şi completează Reţeta Electronică, sistem deja utilizat şi care va deveni obligatoriu, de asemenea, tot de la 1 ianuarie 2013", explica preşedintele CNAS, dr. Doru Bădescu.

Ce date trebuie să conţină cardul de sănătate


Conform HG 900/2012, cardul este obligatoriu de la 1 ianuarie 2013 pentru toţi cetăţenii români cu vârsta de peste 18 ani şi va conţine datele de identificare ale posesorului, respectiv numele acestuia, codul unic de asigurat, care va fi format din 20 de caractere şi diferit de codul numeri personal (CNP), precum şi informaţii medicale despre deţinător, precum RH-ul, grupa sanguină şi istoricul medical.

Cardul va permite atât identificarea calităţii de asigurat - lucru care va certifica utilizarea corectă a fondului de asigurări sociale de sănătate pentru pacientul care s-a prezentat la medic, cât şi accesul medicilor de familie şi medicilor de urgenţă la o serie de date medicale cu risc vital ale pacienţilor.

Cu acordul pacientului, medicul de familie va încărca pe card date medicale, precum persoane de contact în caz de urgenţă, grupa sanguină, donator de organe şi boli cronice, informaţii care pot salva viaţa pacientului, putându-se evita administrarea de medicamente incompatibile cu profilul său medical.

"Cardul Electronic de Asigurări Sociale de Sănătate se va distribui în prima parte a anului 2013, costul acestuia fiind suportat din bugetul Ministerului Sănătăţii, Compania Naţională 'Imprimeria Naţională' coordonând procesul de realizare a suportului din plastic"
, mai anunţa CNAS-ul la finalul anului trecut.

Societatea Natională de Medicină a Familiei: "CNAS-ul vrea ca medicii să comită o ilegalitate"

În ciuda anunţului făcut de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, medicii de familie refuză să distribuie cardurile de sănătate, pe motiv că acestea reprezintă un act oficial, iar eliberarea lor de către cadrele medicale ar reprezenta o ilegalitate. "De ce buletinul sau paşaportul nu îl poate elibera medicul de familie, sau administratorul de la bloc. Pentru că sunt nişte acte oficiale. La fel este şi acest card de sănătate. Noi am solicitat şi o dezbatere publică în acest sens, iar autorităţile au dat din colţ în colţ", a declarat pentru gândul dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei.

Medicii de familie spun că aceasta nu este singura problemă provocată de faptul că ei trebuie să distribuie aceste carduri. "Nu ni se pare normal ca noi medicii de familie să folosim timpul de consultaţie pentru a elibera aceste carduri. Potrivit legii, avem la dispoziţie 15 minute pentru a consulta un pacient. În acest timp trebuie să oferim consultaţii, să prelevăm sânge pentru analize, să scriem trimiteri la medicii de specialitate, să completăm reţete şi să eliberăm şi cardul de sănătate. Eliberarea cardului de sănătate durează, pentru că trebuie completate o serie de hârtii, de borderouri. În plus, trebuie verificate tot felul de lucruri, iar eu nu cred că pacienţii vor fi de acord ca în loc să îi consultăm să le dăm cardurile de sănătate", a mai precizat dr. Tănăsescu.

Mai mult, reprezentanta medicilor de familie afirmă că această categorie de cadre medicale are încheiat un contract cu CNAS-ul doar pentru prestări de servicii medicale. "Nu avem contract de prestări de servicii administrative sau IT. Din respect pentru pacienţi nu vom face acest lucru. Cardul de sănătate este un document de identificare, aşa cum anunţa Ministerul Sănătăţii al doilea buletin, iar un document oficial de identificare nu este permis prin lege unei terţe instituţii sau persoane să intervină între emiţătorul acestui document oficial şi beneficiarul, respectiv asiguratul. Adică, nu are voie să se interpună cabinetul medicilor de familie între casele de asigurări şi asiguraţi", a menţionat dr. Tănăsescu.

Ce măsuri va lua Casa Naţională de Asigurări de Sănătate

Pe de altă parte, reprezentanţii CNAS-ului au declarat pentru gândul că medicii de familie sunt obligaţi să distribuie aceste carduri, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă date de fostul ministru al Sănătăţii Vasile Cepoi, care modifica şi completa legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. "Distribuţia cardurilor către asiguraţi se realizează de casele de asigurări sociale de sănătate prin furnizorii de servicii medicale din asistenţa medicală primară. Ca urmare modalitatea prin care asiguratul intră în posesia cardului de asigurări sociale de sănătate este stabilită prin lege şi nu este opţională", au precizat reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Întrebaţi dacă consideră o variantă distribuirea cardurilor de sănătate prin Poştă, aşa cum a anunţat iniţial Ministerul Sănătăţii, reprezentanţii CNAS-ului au menţionat că "distribuirea cardurilor prin Poşta Română excede prevederilor legale în vigoare. În plus, considerăm ca nu ar fi cea mai bună soluţie, având în vedere costurile suplimentare pe care le-ar genera".

Oficialii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate dau asigurări că procesul de distribuire va fi finalizat până în anul 2014. "Conform H.G. nr. 900/2012, utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate de către asiguraţi şi furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale se face începând cu 1 ianuarie 2013. Până la finalizarea acestuia, asiguraţii au acces la servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate, iar dovada calităţii de asigurat se face pe baza documentelor utilizate şi în prezent prevăzute de Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 617/2007 cu modificările şi completările ulterioare (act normativ în vigoare). De asemenea, verificarea calităţii de asigurat de către furnizorii aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate se poate face accesând baza de date din platforma informatică a asigurărilor sociale de sănătate (PIAS)", au mai menţionat reprezentanţii CNAS.

Cum reacţionează Ministerul Sănătăţii

Contactat de gândul, actualul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu a menţionat că este la curent cu probleme legate de distribuirea cardurilor de sănătate. Întrebat despre Ordonanţa de Urgenţă care modifică legea 95/2006, şeful de la Sănătate a preciazat că nu doreşte să comenteze acest lucru. "Urmează ca sâmbătă să mă întâlnesc cu medicii de familie. În cadrul acestei întâlniri vom încerca să găsim anumite soluţii. La finalul întâlnirii vi le vom comunica", a declarat Eugen Nicolăescu.

Cât de gratuit este cardul de sănătate?

Casa naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat că eliberarea cardului de sănătate este gratuită, dar instutuţia nu a informat pacienţii că vor trebui să îşi facă o serie de analize pe banii lor, pentru că nu sunt decontate, ba mai mult vor trebui să plătească şi un act notarial pe care să scrie dacă sunt sau nu de acord să fie donatori de organe.

Întrebată cât timp ar trebui să petreacă un român la cabinetul medicului de familie pentru a intra în posesia cardului de sănătate, dr. Rodica Tănăsescu a precizat că procesul de eliberare durează câteva zile. "Dincolo de faptul că medicul trebuie să completeze numele, prenumele, CNP-ul, fiecare card va conţine şi date despre RH, grupă de sânge şi istoricul medical. Pentru analizele de RH şi grupă saguină românii vor trebui să scotă bani din buzunar pentru că aceste analize nu sunt decontate de Casă, iar rezultatele acestora nu vin imediat", a precizat dr. Tănăsescu. Mai mult, obţinerea unui act notarial pe care să scrie dacă pacientul doreşte să devină donator de organe sau nu durează şi el cel puţin o zi.

Cine va plăti cititoarele

Faptul că odată cu data de 1 ianuarie 2013 trebuia să înceapă distribuirea cardurilor de sănătate nu este cunoscut de toţi medicii de familie. Ba mai mult, o parte dintre aceştia spun că CNAS-ul nu le-a pus la dispoziţie vreun curs în care să li se explice cum se completează datele pe acest card. "Casa nu ne-a spus nimic despre faptul că trebuie să eliberăm cardurile de sănătate de la 1 ianuarie. Nu mi-am luat nici cititor, pentru că nu ni s-a spus de care trebuie să ni le luăm. Din câte am înţeles, noi medicii de familie va trebui să luăm două: unul de inscripţionare şi altul cu ajutorul căruia băgăm toate datele. Aceste dispozitive costă", a declarat pentru gândul dr. Brânduşa Smolenic, medic de familie în comuna Dersca, judeţul Botoşani.

Deşi cardul de sănătate trebuia să intre în vigoare încă din anul 2007, nici după şase ani de birocraţie medicii de familie nu ştiu dacă dispozitivele de introdus datele pe acest tip de card vor fi suportate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sau din banii lor. "Cel mai probabil aceste detalii vor fi stabilite după ce vom semna contractul cadru, care a fost şi el amânat cu trei luni. Deocamdată nu am fost chemaţi la o informală, să ni se facă şi nouă un instructaj. Nu am fost anunţaţi deloc în privinţa distribuirii cardurilor de sănătate. Nu ni s-a spus nimic despre cititoare", a declarat pentru gândul dr. Elena Măgureanu, medic de familie în Bucureşti.

Preţul unui cititor pleacă de la 100 de euro, dar poate ajunge şi până la 1.000 de euro, potrivit medicilor de familie care s-au interesat cam cât ar trebui să scoată din buzunar în cazul în care CNAS-ul nu le va deconta aceste costuri.

"Este un program guvernamental de informatizare, iar un astfel de program nu se face pe banii şi munca altora. Nu este programul meu ca şi medic de familie, şi nici programul pacienţilor. Este programul guvernului. Vor să aibă un program informatic, noi, medicii de familie, nu ne opunem. Şi eu vreau transparenţă în sistem, de aceea am acceptat şi reţeta electronică. Ca să existe o transparenţă perfectă la prescrierea de medicamente. Deocamdată cardul are rolul pentru validarea calităţii de asigurat, ori acest lucru îl face şi SIUI-ul online. Dacă se doreşte cardul noi nu ne opunem, dar nu vrem să înlocuim timpul de consultaţii pentru aşa ceva", a mai spus dr. Rodica Tănăsescu. Sursa: gandul.info

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

card
DorohoiNews.ro, 23-01-2013

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Doi îndrăgostiți trec pe lângă o cofetărie.
Ea: Mmm... ce bine miroase!
El: Daca vrei, mai trecem o dată.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!
Societatea S.C. Texty Garments S.R.L. Dorohoi, cu sediul în str. Colonel Vasiliu, nr. 70, angajează ...

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Vând apartament în zonă centrală

Vând apartament în zonă centrală
Vand apartament, str. Grigore Ghica, 2 camere 48 m2, sc B, ( la mijloc, călduros), ultimul etaj. Boxa. ...

Caut persoană pentru tuns gazon

Caut persoană pentru tuns gazon
Caut om să tundă un gazon. Tel: 0725810071

Casă bătrânească și teren în Dorohoi

Casă bătrânească și teren în Dorohoi
Proprietatea se afla in Dorohoi, cartier Trestiana, strada Ardeal si este compusa din casa bătrânească ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro