Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

cardul de pieţar

Ministerul Agriculturii pregăteşte implementarea unui nou sistem de acces în pieţe pentru producătorii agricoli. Până la finalul acestui an, persoanele fizice care vor dori să îşi comercializeze, spre exemplu, legumele sau fructele din producţie proprie în pieţele din ţară vor avea nevoie de un card special care le va permite accesul în aceste spaţii.

Pentru a putea să îşi vândă marfa pe tarabe, ei vor avea nevoie, pe lângă certificatul de producător eliberat de primării, şi de un carnet de comercializare a produselor agricole, potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Ce este cardul de acces în pieţe
În pieţele din România vor fi organizate obligatoriu, în curând, spaţii speciale care vor fi destinate producătorilor agricoli persoane fizice unde aceştia vor putea să îşi comercializeze mărfurile. Ele se vor extinde cel puţin pe jumătate din totalul spaţiilor de vânzare existente. Accesul în pieţe al celor care vor să îşi vândă produsele proprii se va face pe baza unui card de acces care va fi însoţit şi de certificatul de producător şi de o filă din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol.

Un astfel de card nu va putea fi transmis de la un producător la altul şi se va acorda în baza certificatului de producător, "având înscrise unităţile de măsură pentru produsele specifice activităţii desfăşurate".

Descarcă proiectul Ordonanţei de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol

„Cardul va conţine informaţii precum locul de producţie, numele producătorului şi dacă acesta respectă bunele practici agricole", a explicat pentru gândul Daniel Botănoiu, secretar general al MADR. "Trebuie să avem în vedere că dorim o normalitate şi un tratament echitabil pentru toţi actorii de pe piaţă", a mai adăugat el.

„Noi suntem obligaţi să ştim, de la furcă la furculiţă, de unde a plecat produsul şi ce cantitate are", a mai menţionat Botănoiu.

Cum va funcţiona cardul de acces în pieţe

În pieţele din ţară vor apărea cântare cu afişat electronic, asemănătoare celor care se găsesc, în prezent, în supermarket-uri. Ele vor dispune şi de un "cititor" prin care se va permite accesul producătorilor în structurile de vânzare organizate în zonele publice.

Primul pas pe care aceştia trebuie să îl urmeze pentru a putea avea acces în piaţă este acela de a apăsa pe ilustraţia cântarului ce reprezintă produsul pe care vor să îl comercializeze. Apoi, din cantitatea de produs încărcată pe card li se va scădea automat cantitatea pe care vor să o vândă.

Potrivit secretarului de stat al MADR, acest sistem va fi implementat în pieţe pe parcursul anului 2013.


Care este rolul carnetului de comercializare a produselor agricole
Pentru a putea să îşi vândă produsele agricole, persoanele fizice înregistrate fiscal vor avea nevoie odată cu punerea în vigoare a prevederilor cuprinse în cadrul ordonanţei de urgenţă de un carnet de comercializare, diferit de certificatul de producător. Pentru a intra în posesia lui, producătorii agricoli trebuie să se adreseze primăriilor, având în vedere faptul că fiecare carnet va fi semnat şi ştampilat de către edili.

La nivelul primăriilor se va păstra, prin intermediul unui registru, evidenţa carnetelor de comercializare a produselor din sectorul agricol.

„Certificatul de producător este de fapt un atestat. Atestă că cetăţeanul este producător, nu îi permite să iasă în piaţă cu marfă", a mai explicat pentru gândul Daniel Botănoiu. "Dacă persoana fizică vrea să vândă cantităţi mari atunci trebuie să meargă la primărie şi să ia carnet de comercializare", a mai adăugat el.

Secretarul de stat ne-a mai explicat că odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi vor fi emise trei tipuri diferite de carnete, unul special pentru agricultori, unul pentru horticultori şi unul pentru cei din sectorul zootehnic, care vând animale sau produse procesate din carne, şi că oficialii s-au inspirat de la carnetul pentru viticultori, care există deja, atunci când au luat în considerare introducerea acestora.

Cum va arăta un carnet de comercializare a produselor agricole
Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol va avea o formă dreptunghiulară, va avea o lungime de 20 de centimetri şi o lăţime de 10 centrimetri, şi va fi prevăzut cu o serie alcătuită din şase cifre. Primele trei cifre vor reprezenta indicativul interurban al judeţului, iar ultimele trei cifre, începând de la 001 până la 999, vor indica producătorul, mai exact, ordinea în care au fost eliberate carnetele de producător de legume şi fructe.

De asemenea, carnetul va fi tipărit în trei exemplare, fiecare având 100 de file. „În cazul exercitării comerţului cu ridicata, regimul de utilizare de către producătorul agricol a filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol este următorul: primul exemplar se înmânează cumpărătorului, al doilea se depune la primăria unităţii/subdiviziunii administrativ teritoriale care a emis carnetul, al treilea exemplar se păstrează la carnet", se explică în cadrul proiectului.

Ce este certificatul de producător şi cum poţi intra în posesia lui
Certificatul de producător va cuprinde numele şi prenumele producătorului, denumirea produselor sale şi suprafaţa de teren exploatată, respectiv numărul de animale deţinute, producţiile care se estimează că vor fi destinate comercializării şi temeiul legal al elibărării acestuia.

Certificatele sunt asigurate de către consiliile judeţene şi de consiliul general al Municipiului Bucureşti, ele fiind apoi distribuite, în cazul solicitării, unităţilor administrativ teritoriale.

Practic, producătorii vor putea să intre în posesia certificatelor de la primăriile din ţară, iar atestarea lor profesională va fi realizată "de către structuri asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură (...) precum şi de către structuri teritoriale de consultanţă agricolă".

Cum va arăta un certificat de producător
Certificatele de producător, care vor fi valabile pe o perioadă de un an, vor fi tipărite pe un formular tipizat, potrivit proiectului Ordonanţei de Urgenţă, la Imprimeria Naţională. Printre elementele care vor apărea pe acestea se vor număra:
- o bandă tricoloră în colţul dreapta sus
- stema României în colţul strânga sus
- grafică ce cuprinde elemente de securizare
- numerator cu cinci cifre.

Pentru a fi luaţi în evidenţă drept plătitori de taxe şi impozite, producătorii agricoli persoane fizice care deţin astfel de certificate trebuie să se înregistreze la administraţiile teritoriale ale finanţelor publice de care aparţin.

Amenzi de până la 20.000 de lei
Cei care nu vor respecta prevederile acestei ordonanţe vor putea fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 50 de lei şi 20.000 de lei. Sancţiunile vor putea fi aplicate fie de către persoane împuternicute de către MADR, fie de cele împuternicite de Ministerul Afacerilor Interne şi de Ministerul Finanţelor Publice. Poliţiştii vor putea, la rândul lor, să constate contravenţiile şi să aplice sancţiuni.

În cazul în care cumpărătorii nu deţin pe parcursul transportului produselor fila din carnetul de comercializare care justifică provenienţa mărfii, persoanele fizice vor fi amendate cu suma de 50 de lei, în timp ce operatorii economici vor primi sancţiuni cuprinse între 3.000 de lei şi 5.000 de lei la care se va adăuga şi confiscarea produselor transportate şi a mijlocului de transport.

Dacă în pieţe nu vor fi organizate spaţii separate speciale pentru producătorilor agricoli persoane fizice amenda va fi cuprinsă între 15.000 de lei şi 20.000 de lei. Sursa: gandul.info

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

cardul de pieţar
DorohoiNews.ro, 16-02-2013

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Doi îndrăgostiți trec pe lângă o cofetărie.
Ea: Mmm... ce bine miroase!
El: Daca vrei, mai trecem o dată.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare
Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare. CV-urile se pot depune la ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Caut persoană pentru întreținere gazon

Caut persoană pentru întreținere gazon
Caut persoană pentru întreținere gazon! Tel: 0725810071

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor
Angajez muncitori calificați și necalificați în domeniul constructiilor, în special șef ...

Căutăm o bonă cu experiență

Căutăm o bonă cu experiență
Căutăm o bonă cu experiență pentru a lucra la domiciliu cu un copil de un an jumătate. Candidatul ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro