Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

dispecerat-112

Cei care uită să sune la 112, chiar și pentru o lovire banală, pot fi cercetați penal. Multe victime ale accidentelor rutiere au murit după ce au fost transportate la spital cu mașini personale

Mulţi dintre şoferi au păţit-o! Au dat cu maşina peste un om, l-au transportat acasă sau la spital şi s-au ales cu dosar penal pentru părăsirea locului accidentului. Alţii nu au anunţat Poliţia după ce au lovit uşor pe cineva şi s-au trezit cu oamenii legii la uşă. Sunt şi unii care n-au făcut nimic, dar au fost chemaţi la Poliţie pentru „accidente fantomă”. Poliţiştii rutieri anunţă că şoferii pot evita aceste capcane din Codul Rutier printr-un simplu telefon la 112.

Cele mai tragice situaţii sunt cele în care şoferii trebuie să aleagă între a salva viaţa unui om accidentat şi a aştepta să vină Ambulanţa. Instinctul lor este de a-l transporta, rapid, la cel mai apropiat spital. „Riscul să i se agraveze leziunile este mai mare. Oamenii cred că scurtarea timpului de la momentul producerii accidentului şi până la medic îi poate salva viaţa victimei. Din statistici, însă, reiese că cei mai mulţi au decedat ori s-au ales cu sechele pentru tot restul vieţii”, susţine doctorul Bogdan Opriţa, medic-şef SMURD.

Cele mai ciudate accidente. Cum poţi fi cercetat fără să ştii?
Poliţiştii spun că în situaţiile în care şoferii transportă, totuşi, pe cineva la spital, chiar şi un rănit uşor, trebuie să sune la 112. „Nu se consideră fugă de la locul faptei dacă duci rănitul la spital şi, apoi, te întorci la locul accidentului. Trebuie, însă, să anunţi organele de poliţie. Să suni la 112”, afirmă comisarul şef Lucian Diniţă, şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere.

A dus rănitul acasă
Două dintre cele mai ciudate accidente de circulaţie au avut loc la începutul lunii aprilie. În judeţul Ilfov, pe 2 aprilie, un şofer de 43 de ani, din Vrancea, a dat cu maşina înapoi şi a lovit, pe trotuar, un bătrân. Omul de 86 de ani, din oraşul Buftea, a spus că nu are nimic, iar şoferul l-a dus acasă. După două ore, familia bătrânului a sunat la Salvare. Vrânceanul s-a trezit cu dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului.

O atingere penală
Un alt caz ciudat a fost înregistrat în judeţul Constanţa. Pe 1 aprilie, o şoferiţă a acroşat, uşor, un băieţel de opt ani, pe o stradă din comuna Lumina. Copilul a sărit în faţa maşinii. Speriat, acesta a rupt-o la fugă. Femeia, crezând că micuţul e bine, n-a anunţat Poliţia. Ghinionul ei! Părinţii băiatului, auzind ce a păţit, şi-au luat fiul şi l-au dus la Spital. De acolo, medicii i-au anunţat pe poliţişti. Aşa că şoferiţa s-a ales cu dosar penal.

Motostivuitorul nu-i maşină
Ieşit din comun este şi cazul unui bătrân din judeţul Gorj, Ion Cîrciumaru. El a fost lovit, în luna octombrie anul trecut, de un motostivuitor. Mergând pe o stradă din comuna sa de baştină, Peşteana Bâlteni, omul a fost acroşat cu vehiculul condus de un consătean, în dreptul porţii acestuia. Şoferul n-a observat şi l-a târât câţiva metri.

Când şoferul şi-a dat seama, nea Ion era leşinat. Avea fractură de bazin şi leziuni la picioare. L-au scos, l-au bandajat, dar nu au anunţat Poliţia. Apoi, l-au dus la spital. Nici medicii nu au sesizat accidentul. Abia după trei zile, sora bătrânului a anunţat Poliţia. În mod ciudat, oamenii legii susţin că n-a fost accident pentru că nu a avut loc pe un drum public. Ei spun că a fost doar vătămare corporală din culpă.

Târât 100 de kilometri
Un accident rar întâlnit a avut loc acum doi ani, în luna ianuarie. Un tânăr de 31 de ani, Cristian Modog, a fost izbit violent de două autovehicule şi târât aproape o sută de kilometri, sub un TIR. Bietul om a fost acroşat de un microbuz, în localitatea Valea Mare Criş, judeţul Bihor. Proiectat pe contrasens, el a fost „preluat” de TIR. Cadavrul a fost găsit tocmai în judeţul Cluj.

Accidente fantomă
În unele situaţii, şoferii sunt chemaţi să dea cu subsemnatul la Poliţie fără să ştie de ce. Un bucureştean povesteşte, pe un forum, cum a fost chemat la Rutieră pentru un presupus accident. „Am ajuns acolo şi am văzut că totul s-a petrecut într- o intersecţie aglomerată din cartierul Titan. Se stipulează că am forţat intrarea în intersecţie şi am acroşat cu bara maşina unei şoferiţe. Problema e că nu îmi aduc aminte să fi lovit sau zgâriat pe cineva”, povesteşte tânărul.

7 ani de închisoare
Între 2 şi 7 ani de închisoare. Atât riscă un şofer care fuge de la locul unui accident, urmat de decesul sau vătămarea corporală gravă a uneia sau mai multor persoane. Din statisticile Poliţiei Rutiere reiese că aproape o sută de oameni au murit pe şoselele României în primele trei luni ale acestui an. Din cauza vitezei neadaptate la condiţiile meteo au avut loc 343 de accidente, cu unul mai puţin ca anul trecut. Din această cauză, numărul morţilor a crescut de la 70 la 78. De asemenea, 371 de oameni au fost răniţi grav, cu 11 mai mulţi faţă de 2012. Cei care au depăşit viteza legală au provocat alte 27 de accidente. Au murit, din acest motiv, 16 persoane, iar alte 19 au fost rănite grav. De multe ori, viaţa celor accidentaţi atârnă de câteva măsuri de prim ajutor sau de câteva secunde în minus la timpul în care au fost transportaţi la spital. „La şcoala de şoferi se învaţă şi cum se intervine în astfel de situaţii. Poţi face un masaj cardiac sau poţi lega un garou pentru a împiedica hemoragia până vine Ambulanţa”, explică inspectorul Gelu Manolescu.

Gesturile „salvatoare” pot fi fatale
Atât medicii cât şi poliţiştii consultaţi de EVZ susţin că cel mai bine este ca victimele să nu fie mişcate din locul producerii accidentelor. Victimele suferă, cel mai adesea, fracturi sau leziuni interne, iar orice mişcare îi poate fi fatală dacă nu este imobilizată corespunzător. „Legea bunului samaritean este, din păcate, o practică rămasă din vremea comuniştilor, când şoferii erau îndemnaţi să ducă oamenii la spital. În toate ţările UE, recomandarea este ca victimele să fie luate din zona de imediat pericol”, susţine doctorul Opriţa.

Acesta a adăugat că, în aceste situaţii, şoferii sau martorii unor accidente pot extrage victima din maşină sau din locul unde a fost lovită în cazul unui pericol iminent. „Sunt situaţii în care maşina poate lua foc sau există riscul prăbuşirii unui stâlp de înaltă tensiune. Poţi extrage victima din acea zonă până la câţiva metri”, spune doctorul Opriţa. Timpul de intervenţie al unei Ambulanţe în caz de accident este de 7-8 minute în oraşe. „Pot exista situaţii în care accidentul are loc în zone izolate, dar se întâmplă rar. Din stastistici reiese că a scăzut numărul deceselor, dar a crescut cel al vătămărilor corporale. Una dintre cauze este şi transportul accidentatului cu maşini personale”, explică şeful SMURD. Sursa: evz.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

dispecerat-112
DorohoiNews.ro, 15-04-2013

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Doi îndrăgostiți trec pe lângă o cofetărie.
Ea: Mmm... ce bine miroase!
El: Daca vrei, mai trecem o dată.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!
Societatea S.C. Texty Garments S.R.L. Dorohoi, cu sediul în str. Colonel Vasiliu, nr. 70, angajează ...

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Casă bătrânească și teren în Dorohoi

Casă bătrânească și teren în Dorohoi
Proprietatea se afla in Dorohoi, cartier Trestiana, strada Ardeal si este compusa din casa bătrânească ...

Caut persoană pentru întreținere gazon

Caut persoană pentru întreținere gazon
Caut persoană pentru întreținere gazon! Tel: 0725810071

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor
Angajez muncitori calificați și necalificați în domeniul constructiilor, în special șef ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro