Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

Dan Voiculescu executat

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti care au emis sentinţa în dosarul lui Dan Voiculescu au înregistrat o premieră în dosarele de mare corupţie. Pentru prima dată, DNA, respectiv şeful instituţiei, a fost desemnat să monitorizeze operaţiunea de confiscare a bunurilor sechestrate. În sentinţa de condamnare a lui Voiculescu se menţionează că DNA a fost desemnat „ca organ însărcinat cu punerea în executare a dispoziţiei de indisponibilizare a sechestrului asigurător".

Cine se ocupă de recuperarea prejudiciului

În acest caz, procurorii şi judecătorii au impus o serie de sechestre. Sechestru înseamnă că un bun, să zicem un imobil sau o maşină, sunt indisponibilizate. Adică proprietarul, care are şi calitatea de inculpat, poate utiliza bunul, dar nu îl mai poate vinde. Spre exemplu, o cladire poate fi utilizată în timpul sechestrului, dar nu poate fi vândută.

În cazul nostru, atât procurorii, cât şi judecătorii au dispus sechestre pe conturi, imobile, terenuri, acţiuni. Sechestrul asigurător are menirea să-i permită statului ca, după condamnare, să recupereze prejudiciul. Menirea sechestrelor în dosarul Voiculescu este de a îngheţa proprietăţile acestuia pentru ca bunurile să nu dispară. Pproprietăţile puse sub sechestru intră în propritatea statului care poate să decidă să le vândă sau să le folosească.

Aceste imobile sunt preluate în mod direct de Ministerul Finanţelor, prin ANAF, care utilizează executori judecătoreşti. Clădirile intră în proprietatea statului după ce ANAF dă dispoziţie unui executor să le sigileze. Procedura a fost explicată de Laura Codruţa Kovesi într-un interviu dat publicaţiei Adevărul.

„Sechestrele sunt puse pe bunuri şi pe conturi care vor fi trecute în proprietatea statului. Confiscarea se va realiza de Ministerul Finanţelor. Toate aceste imobile vor trece în proprietatea statului. Dacă există contracte de închiriere, ele pot fi prelungite de către stat sau nu. Prin minută, judecătorii au stabilit că şi imobile care aparţineau unei societăţi vizate în dosar să fie confiscate. Dacă există contracte de închiriere, ele pot fi prelungite de către stat sau nu", a anunţat Kovesi.

ANAF nu recuperează mai nimic

Pentru recuperarea prejudiciului, statul are la dispoziţie şapte ani. Dacă în termen de şapte ani autorităţile nu confiscă şi nu valorifică bunurile confiscate pentru a acoperi prejudiciul, atunci prejudiciul se prescrie.

Autorităţile române au performanţe deplorabile în privinţa prejudiciilor recuperate în urma sentinţelor date de instanţe. Datele oficiale arată că, din totalul prejudiciilor constate de instanţe şi parchete, statul recuperează doar 5%.

DNA a constatat numai anul trecut prejudicii din infracţiuni de corupţie în valoare totală de 250 milioane euro. Procurorul şef al DNA a declarat că instituţia are posibilitatea ca, în cazul în care se constată că autorităţile nu îşi fac treaba în mod deliberat, atunci există posibilitatea deschiderii unor dosare penale. „Indisponibilizare înseamnă că DNA va pune în executare dispoziţia instanţei: Vom identifica conturile, imobilelele, vom întocmi procese verbale. Executarea efectivă nu o face DNA, ci de instituţiile cu atribuţii.  Executarea efectivă o va face Ministerul Finanţelor. DNA va urmări, va verifica cum se face această procedură. Când vom constata că executarea nu s-a efectuat, atunci avem atribuţii în a deschide dosare penale", a declarat Kovesi.

Instanţa nu a pus sechestru pe compania care operează Antena 3

Faţă de toate celelalte imobile sechestrate în acest dosar prin sentinţă, judecătorii au dispus sechestrarea imobilului din care se transmit emisiunile postului Antena 3. Asta nu înseamnă că televiziunea nu mai poate funcţiona. DNA nu a impus nicio măsură de asigurare pe compania care operează Antena 3. De altfel şi procurorul şef al DNA a explicat că Antena 3 nu este pusă sub sechestru. „Aş începe prin a nega faptul că Antena 3 a fost confiscată de Kovesi sau de DNA sau o altă instituţie. Antena 3 nu are niciun fel de calitate în acest proces care s-a judecat. Nu există nicio dispoziţie care să spună că Antena 3 va fi executată. Categoric această hotărâre nu are legătură cu libertatea presei. Libertatea presei este garantată de Constituţie şi de lege", a declarat Kovesi

De altfel, şefa DNA a arătat că există posibilitatea ca Antena 3 să funcţioneze fără probleme în sediul pus sub sechestru, chiar şi după preluarea clădirii de către stat. „Ei sunt chiriaşi într-o firmă. Nici acum clădirea în care ei funcţionează nu le aparţine. Dacă era proprietatea Antena 3, cu siguranţă nu se putea pune sechestru, pentru că nu era parte în dosar. Statul, prin Ministerul Finanţelor, poate prelungi contractul de închiriere, dacă nu este expirat sau încălcat, dar poate să dispună şi evacuarea chiriaşilor. Cu ocazia tuturor acestor audieri din noile dosare, Dan Voiculescu a spus că nu are nicio legătură cu Antena 3.", a mai declarat Kovesi.

Prin sentinţa dată vineri, 8 august, Curtea de Apel a dispus confiscarea de la Dan Voiculescu a terenurilor şi imobilelor ce au aparţinut ICA, dar şi a clădirilor aflate pe aceste terenuri. În plus, instanţa a dispus confiscarea unor sume de bani şi a unor pachete de acţiuni ale companiei GRIVCO. Ca noutate, instanţa, în cadrul confiscării speciale, a dispus ca prejudiciul să fie recuperat de la Dan Voiculescu inclusiv din conturile aflate în străinătate. Şi tot ca noutate, instanţa a dispus măsura sechestrului asigurător pe clădirea unde sunt studiourile Antena 3, dar nu şi pe bunurile companiei care operează televiziunea.

Prin rechizitoriu şi prin sentinţa de fond, confiscarea directă se referă la un imobil de birouri, la un teren de peste 3600 metri pătraţi, la acţiuni în valoare de 12 milioane lei şi la o casă de locuit de 250.000 euro. În total, statul va intra în posesia a 12 imobile care aparţin inculpaţilor din dosarul ICA. Instanţa a dispus recuperarea prejudiciului de 60 milioane euro de la toţi inculpaţii din dosar. Statul recuperează anual sub 5% din prejudiciile de sute de milioane de euro constate în dosarele de corupţie.

Creditul de 47 de milioane de euro

Totuşi, Antena 3 ar putea să fie afectată de acest dosar, dar nu pentru că autorităţile ar fi intervenit în funcţionarea companiei care operează licenţa TV. La penultimul termen al procesului, Sorin Pantiş a dezvăluit faptul că în anul 2008 GRIVCO a pus gaj terenurile ICA pentru a finanţa operaţiunile media ale trustului Intact. Astfel au fost obţinute 47 de milioane euro pe două linii de creditare de la o bancă.

Experţi din sistemul judiciar au explicat pentru gândul că acum terenurile gajate vor intra în posesia statului, având prioritate înaintea băncii. Banca are posibilitatea ca după ce statul confiscă bunurile sechestrate şi numai după ce se acoperă prejudiciul de 60 milioane euro să se îndrepte către alte bunuri ale GRIVCO, societatea care a obţinut linia de creditare. Sursa: Gandul.info

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro





GALERIE FOTO

Dan Voiculescu executat
DorohoiNews.ro, 13-08-2014

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


- Draga mea, azi noapte ai strigat „Nu Ionele, nu!”.
Cine e Ionel?
- Ce mai contează, n-ai auzit că l-am refuzat?



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Tablouri inedite prin imagine, contrast, abstracție și culoare create de o tânără din Ibănești. Vezi cum poți comanda!

Tablouri inedite prin imagine, contrast, abstracție și culoare create de o tânără din Ibănești. Vezi cum poți comanda!
Vă supunem atenției o serie de tablouri efectuate cu o tehnică relativ nouă, spectaculoase ca imagine, ...

SC angajează muncitori (bărbați) pentru fabrică de produse lactate

SC angajează muncitori (bărbați) pentru fabrică de produse lactate
SC RAM SRL, angajează muncitori (bărbați) pentru fabrica de produse lactate din IBĂNEȘTI. Pentru ...

SC PIZZA COM SRL informează asupra depunerii solicitării pentru emiterea autorizației de mediu pentru activitate la Vila Magica

SC PIZZA COM SRL informează asupra depunerii solicitării pentru emiterea autorizației de mediu pentru activitate la Vila Magica
SC PIZZA COM SRL, cu sediul în Dorohoi, str. D. Pompeiu, nr.5, bl. C2, ap. 10, înregistrată ...

SC din comuna Broscăuți angajează contabil cu jumătate de normă

SC din comuna Broscăuți angajează contabil cu jumătate de normă
SC SEB-COS SRL din comuna Broscăuți, angajează contabil cu jumătate de normă (4 ore/zi). Pentru ...

SC angajează inspector ITP

SC angajează inspector ITP
SC Dtuning PRO Darabani SRL angajează inspector ITP în cadrul unei STIP nou deschisă, după ultimele ...

SC angajează muncitori calificați / necalificați în construcții

SC angajează muncitori calificați / necalificați în construcții
Societate comercială angajează muncitori calificați / necalificați în construcții. Salariu ...

SC din Dorohoi angajează instalator, muncitori calificați și necalificați și conducători auto cat. C

SC din Dorohoi angajează instalator, muncitori calificați și necalificați și conducători auto cat. C
Societate comercială din Dorohoi angajează instalator pentru instalații sanitare și electrice, muncitori ...

Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi

Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi
Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi. Relații la telefon: 0744615016

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro