Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

traian_basescu_sa_nu_vorbesc

Traian Băsescu a pierdut în iunie procesul cu CNCD după ce a contestat amenda de 600 de lei primită pentru afirmaţia potrivit căreia "mulţi romi nomazi, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură", şeful statului invocând imunitatea în emiterea de declaraţii politice. Magistrații au motivat decizia de menținere a amenzii, spunând că preşedintele nu a făcut o declarație politică, ci una care a adus atingere unei comunități.

Magistrații Curţii de Apel au dat, vineri, publicităţii motivarea deciziei de menținere a amenzii. Judecătorii susţin că afirmația președintelui româniei a fost făcută, într-adevăr, în contextul unei probleme de interes general, deci se poate încadra în categoria discursului politic, dar asta nu înseamnă că derapajele sau aserțiunile care au un conținut discriminatoriu pot fi catalogate ca fiind libertăți de exprimare.

„Evident că opinia politică nu poate constitui un temei pentru angajarea răspunderii penale, civile sau contravenţionale şi aceasta nu numai pentru preşedinte, senatori ori deputaţi ci în general, însă nu se poate reţine apartenenţa la opinie politică în privinţa afirmaţiei potrivit căreia foarte puţini romi nomazi muncesc, majoritatea trăind în mod tradiţional din furt. Este adevărat că afirmaţia sancţionată a fost făcută în contextul abordării unei probleme de interes general, aşadar în cadrul discursului politic, însă aceasta nu înseamnă că într-un atare cadru nu pot exista derapaje şi că orice aserţiune, indiferent de conţinut sau finalitate, se bucură de protecţia recunoscută în materia libertăţii de exprimare a opiniilor cu caracter politic.", se arată în motivare.

„Astfel cum a arătat pârâtul prin concluziile sale, prevederile articolului 15 din O.G. nr.137/2000 sancţionează două categorii de fapte şi anume propagandă naţionalist-şovină, de instigare la ură rasială sau naţională(teza I) şi apoi comportamentul care are ca scop sau vizează atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunităţi şi legat de apartenenţa acestora la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia(teza II), aceasta din urmă faptă fiind reţinută în sarcina reclamantului", mai susţin magistraţii.

CNCD: Compararea regimului Băsescu cu cel nazist de către Ponta, în limitele libertăţii de exprimare
Contestaţia lui Traian Băsescu faţă de amenda primită de la CNCD după ce a afirmat că mulţi romi nomazi, "în mod tradiţional, trăiesc din ce fură" a fost respinsă, în iunie, de Curtea de Apel Bucureşti.

Pe 10 februarie, preşedintele Traian Băsescu a fost amendat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru declaraţiile făcute în noiembrie 2010, la Ljubljana, privind romii nomazi, despre care a afirmat că "mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură".

CNCD a hotărât că afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu din data de 3 noiembrie 2010, conform căreia dintre romii nomazi "foarte puţini vor să muncească" şi "mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură" reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor de etnie romă. Preşedintele a fost reclamat la CNCD, pentru aceste afirmaţii, de asociaţia Romani Criss.

Pe 3 noiembrie 2010, şeful statului a declarat că obiectivul cultural al romilor nomazi este să circule din loc în loc şi că interzicerea acestui drept ar însemna distrugerea unui pilon cultural. "Trebuie să spun un lucru esenţial - foarte mulţi politicieni importanţi fac o confuzie legată de romi. Nu putem vorbi despre toţi romii. Cei pe care îi vedem umblând prin Europa sunt romi nomazi care provin din România şi din alte ţări ale UE. Obiectivul lor cultural e să circule din loc în loc. România are peste un milion de romi integraţi, sunt parte a societăţii româneşti. Ceea ce nu am reuşit e legat de integrarea romilor nomazi. Aici trebuie să ne punem noi, nu numai filosofic, ci şi în mod practic întrebarea: vorbim despre integrare sau despre asimilare? A le interzice mişcarea înseamnă a le distruge unul dintre pilonii culturali ai romilor nomazi", a mai arătat preşedintele Băsescu.

Şeful statului şi-a manifestat susţinerea fără rezerve a asigurării "unui minim" legat de sănătate, de posibilitatea de a învăţa şi de posibilitatea de a avea un loc de muncă, afirmând însă că mulţi dintre romii nomazi, "în mod tradiţional, trăiesc din ce fură". "Cum s-o faci pentru copiii romilor nomazi? Va trebui s-o facem! Mai avem o problemă care trebuie spusă şi care face dificilă integrarea romilor nomazi - foarte puţini vor să muncească. Mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură. Dacă nu vom recunoaşte cinstit şi problemele pe care le are etnia însăşi, şi problemele pe care le avem noi în a cunoaşte etnia, nu vom găsi soluţia problemei", a adăugat Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a contestat amenda primită de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

În cererea de anulare a amenzii aplicate de CNCD, Traian Băsescu arăta că dreptul comun în materia sancţiunilor contravenţionale este reglementat de Ordonanţa Guvernului 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.

Potrivit actului invocat,"aplicarea sancţiunilor contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei".  "Având în vedere că declaraţia subsemnatului este emisă la data de 3.11.2010, este evident că la momentul pronunţării Hotărârii (cu mai bine de 3 ani după data săvârşirii faptei) orice formă a eventualei răspunderi este prescrisă", preciza preşedintele în cererea de chemare în judecată.

Totodată, sublinia demnitarul, nu există nicio posibilitate de suspendare a cursului prescripţiei care să poată fi invocată în favoarea CNCD, astfel încât Consiliul să mai poată aplica o sancţiune contravenţională după mai bine de trei ani de la data săvârşirii faptei.

„CNCD a aplicat o sancţiune contravenţională fără a ţine cont de imunitatea subsemnatului în emiterea de declaraţii politice. (...) Declaraţia care îi este imputată subsemnatului este una evident de natură politică, emisă în cadrul atribuţiilor presupuse de desfăşararea mandatului. Astfel, conform art. 80 al. (1) al Consituţiei României, Preşedintele României are atribuţii de reprezentare a României în afara ţării", sublinia şeful statului în documentul citat.

Preşedintele Traian Băsescu mai arăta că declaraţia respectivă a fost făcută în timpul unei vizite oficiale şi a fost enunţată după ce i s-a cerut "să rezume abordarea Statului Român faţă de subiectul integrării comunităţii rome"

„Analizând întreaga substanţă a discursului subsemnatului se va observa că ea rezumă politicile publice promovate de Statul Român în ce priveşte integrarea comunităţii rome. Exprimarea de către subsemnatul a unei opinii cuprivire la motivele de succes/insucces al acestei politici se încadrează în noţiunea de opinie politică protejată",
semnala Traian Băsescu în documentul citat. Susa: romaniatv.net

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro





GALERIE FOTO

traian_basescu_sa_nu_vorbesc
DorohoiNews.ro, 28-09-2014

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


- Draga mea, azi noapte ai strigat „Nu Ionele, nu!”.
Cine e Ionel?
- Ce mai contează, n-ai auzit că l-am refuzat?



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Tablouri inedite prin imagine, contrast, abstracție și culoare create de o tânără din Ibănești. Vezi cum poți comanda!

Tablouri inedite prin imagine, contrast, abstracție și culoare create de o tânără din Ibănești. Vezi cum poți comanda!
Vă supunem atenției o serie de tablouri efectuate cu o tehnică relativ nouă, spectaculoase ca imagine, ...

SC angajează muncitori (bărbați) pentru fabrică de produse lactate

SC angajează muncitori (bărbați) pentru fabrică de produse lactate
SC RAM SRL, angajează muncitori (bărbați) pentru fabrica de produse lactate din IBĂNEȘTI. Pentru ...

SC PIZZA COM SRL informează asupra depunerii solicitării pentru emiterea autorizației de mediu pentru activitate la Vila Magica

SC PIZZA COM SRL informează asupra depunerii solicitării pentru emiterea autorizației de mediu pentru activitate la Vila Magica
SC PIZZA COM SRL, cu sediul în Dorohoi, str. D. Pompeiu, nr.5, bl. C2, ap. 10, înregistrată ...

SC din comuna Broscăuți angajează contabil cu jumătate de normă

SC din comuna Broscăuți angajează contabil cu jumătate de normă
SC SEB-COS SRL din comuna Broscăuți, angajează contabil cu jumătate de normă (4 ore/zi). Pentru ...

SC angajează inspector ITP

SC angajează inspector ITP
SC Dtuning PRO Darabani SRL angajează inspector ITP în cadrul unei STIP nou deschisă, după ultimele ...

SC angajează muncitori calificați / necalificați în construcții

SC angajează muncitori calificați / necalificați în construcții
Societate comercială angajează muncitori calificați / necalificați în construcții. Salariu ...

SC din Dorohoi angajează instalator, muncitori calificați și necalificați și conducători auto cat. C

SC din Dorohoi angajează instalator, muncitori calificați și necalificați și conducători auto cat. C
Societate comercială din Dorohoi angajează instalator pentru instalații sanitare și electrice, muncitori ...

Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi

Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi
Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi. Relații la telefon: 0744615016

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro