Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

Prima Masina

Programul Prima Maşină, prin care statul garantează creditul bancar contractat pentru achiziţia unui autoturism nou, este aproape blocat. Dacă va continua în actualul ritm, cei 350 de milioane de lei alocaţi de Guvern pentru acest an vor rămâne neutilizaţi în proporţie de 99,33%. Pe scurt, principalele probleme invocate de dealerii auto, producătorii de maşini şi unele persoane care au accesat programul sunt birocraţia mare, perioada lungă de aşteptare şi dobânda deloc avantajoasă.

Românii au cumpărat prin programul Prima Maşină doar 70 de maşini din aprilie, la demararea programului, şi până în prezent.

Spre comparaţie, prin programul Rabla au fost vândute în acest an 10.000 de autoturisme, chiar dacă a început în acest an mai târziu decât Prima Maşină.

Astfel, din cei 350 de milioane de lei, cât este plafonul pentru acest an de acordare a garanţiilor în cadrul programului Prima Maşină, până acum Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat garanţii totale de 1,18 milioane de lei. Presupunând că actualul ritm de acordare a garanţiilor se va menţine, până la sfârşitul anului se vor utiliza doar 2,36 milioane de lei, adică 0,67% din toţi banii alocaţi.

Băncile „concurează" programul
În plus, unele dintre băncile comerciale înscrise în program şi-au pus la punct produse similare prin care cei interesaţi îşi pot lua maşină, în 2-3 zile, cu o rată mai mare cu doar 20 de lei faţă de programul Prima Maşină.

Constantin Stroe, preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România, a declarat pentru gândul că programul Prima Maşină nu îşi atinge scopul pentru care a fost creat.

„Nu-şi atinge scopul pentru care a fost creat. Sunt doar 38 de maşini în curs de comercializare (în prezent sunt 70 de garanţii aprobate, potrivit celor mai recente informaţii de la FNGCIMM - n.n.). Timpul de rambursare a creditului se doreşte de 7 ani, nu 5 ani, dobânda nu este stimulatoare. Spre comparaţie, programul Rabla se apropie de 10.000 de maşini vândute în acest an, cu toate că a demarat mai târziu  decât programul Prima Maşină”, spune Constantin Stroe.

Producătorii auto au dezvăluit că au fost trimise propuneri la Ministerul Economiei pentru a face ca programul să meargă mai bine.

„Trebuie modificări în sensul eficientizării programului. Există formularistică, multă birocraţie. Prin Prima Maşină, cumpărătorul are avantaje extrem de mici astfel încât acest program să meargă”, este de părere Constantin Stroe.

Preşedintele director general al Dacia, Nicolas Maure, declara, în urmă cu aproape o lună, că programul „Prima maşină" ar trebui să aibă o perioadă de creditare mai mare, iar ratele dobânzilor să fie mai mici.

„Trebuie să continuăm cu înlocuirea maşinilor vechi. S-a discutat despre programul «Prima maşină», dar pentru aceasta trebuie să găsim soluţii de creditare pentru persoanele fizice. Ştim cu toţii că, de la criza din 2008, oamenii au devenit reticenţi în a-şi lua credite privind bunurile durabile. Pentru ei trebuie să găsim soluţii de prelungire a ratei de rambursare şi de reducere a dobânzilor. Trebuie să-i convingem pe utilizatori că este mult mai bine să-şi cumpere o maşină nouă, în loc de una veche, atât în ceea ce priveşte costul, cât şi siguranţa şi impactul asupra mediului", a spus Maure.

Ministerul Economiei analizează „propuneri de stimulare a programului” venite din partea producătorilor auto

Reprezentanţii Ministerului Economiei consideră că „este prematură" evaluarea rezultatelor programului, invocând faptul că acesta a început abia la începutul lunii aprilie. Cu toate acestea ei admit că în prezent la ministerul Economiei se analizează “propuneri de stimulare a programului” venite din partea producătorilor auto.

O evaluare realistă a rezultatelor obţinute va putea fi realizată după aproximativ un an de la implementare. Industria auto şi-a arătat tot sprijinul pentru ca acest program să aibă rezultatele dorite. De altfel, reprezentanţii industriei au trimis la Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului o serie de propuneri de stimulare a programului. Aceste propuneri sunt în prezent în analiză, urmând ca până la sfârşitul lunii să fie organizată la minister şi o întâlnire cu producătorii şi dealerii auto”, se arată în răspunsul trimis gândul de Ministerul Economiei.

Dealer auto: „Dosarul stă o lună şi jumătate la Fond. Nu ştiu ce verifică atât timp”

Lucia Ştefan, director de vânzări la Rădăcini Motors – Vitan, consideră că programul Prima Maşină „nu a funcţionat foarte bine”, fiind de părere că este prea multă birocraţie, iar la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri dosarele pentru aprobarea garanţiei stau o lună - o lună şi jumătate până să primească garanţia.

„Din păcate programul Prima Maşină nu a funcţionat foarte bine. Contractele noastre le avem prin Alpha Bank. Alpha a pus la dispoziţia clienţilor un produs similar, a cărui rată este cu doar 20 de lei mai mare decât la programul Prima Maşină”, a declarat pentru gândul Lucia Ştefan.

Dealerul spune că în cadrul programului Prima Maşină clientul este constrâns să aleagă un asigurator din cei agreaţi de bancă pentru a-şi face o poliţă Casco fără franşiză. La produsul similar oferit de bancă, clientului i se permite să aleagă orice asigurator de pe piaţă, iar încheierea unui Casco nu este obligatorie, ci este doar recomandată.

Un alt dezavantaj al programului Prima Maşină  perioada lungă până la aprobarea garanţiei. „La Prima Maşină aprobarea dosarului durează o lună - o lună şi jumătate. Nu ştiu ce verifică atât. În această perioadă s-a schimbat cursul valutar, clienţii au avut de pierdut. La produsul similar aprobarea dosarului durează 2 zile”, spune dealerul auto.

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

Prima Masina
DorohoiNews.ro, 22-07-2015

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Doi îndrăgostiți trec pe lângă o cofetărie.
Ea: Mmm... ce bine miroase!
El: Daca vrei, mai trecem o dată.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!
Societatea S.C. Texty Garments S.R.L. Dorohoi, cu sediul în str. Colonel Vasiliu, nr. 70, angajează ...

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Vând apartament în zonă centrală

Vând apartament în zonă centrală
Vand apartament, str. Grigore Ghica, 2 camere 48 m2, sc B, ( la mijloc, călduros), ultimul etaj. Boxa. ...

Caut persoană pentru tuns gazon

Caut persoană pentru tuns gazon
Caut om să tundă un gazon. Tel: 0725810071

Casă bătrânească și teren în Dorohoi

Casă bătrânească și teren în Dorohoi
Proprietatea se afla in Dorohoi, cartier Trestiana, strada Ardeal si este compusa din casa bătrânească ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro