Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

lege antifumat

Proiectul de lege publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii atrage atenţia asupra ingredientelor pe care le conţin ţigaretele aflate la raft şi interzice produsele din tutun care sunt îmbogăţite cu arome deosebite ce se diferenţiază de cea a tutunului simplu, fie că acestea se găsesc în compoziţia ţigării sau în filtre, hârtie, ambalaj, pentru cele din urmă fiind interzis să conţină nicotină. Mai mult, se precizează că producătorii de ţigări vor raporta Ministerului Sănătăţii date precum emisiile ţigărilor şi ingredientele folosite în procesul de fabricaţie a produselor din tutun.

„În acest sens, se interzice punerea pe piaţă a ţigărilor şi tutunului de rulat ce au o aromă caracteristică (adică au un miros sau un gust diferit de cel al tutunului, care este perceptibil în mod clar, care este determinat de un aditiv sau de o combinaţie de aditivi, incluzând neexhaustiv fructe, condimente, ierburi, alcool, dulciuri, mentol sau vanilie, şi care este perceptibil înainte sau în timpul consumării produsului din tutun), sau care au arome în filtre, hârtie, ambalaj, capsule sau în orice caracteristică tehnică care permite modificarea mirosului sau a gustului produselor din tutun respective sau modificarea intensităţii arderii”, se arată în proiectul de act normativ de pe site-ul ministerului.

În afara legii sunt scoase şi substanţele numite „aditivi speciali”, de genul vitaminelor, al taurinei sau al cofeinei, asociate de cetăţeanul de rând cu energia şi vitalitatea. Acestea oferă fumătorului senzaţii suplimentare şi încurajează, practic, actul de a fuma, fie pentru că dau impresia că ţigareta nu este periculoasă pentru sănătate, fie pentru că proprietăţile lor determină inhalarea şi absorbţia mai rapidă a nicotinei, iar astfel efectul toxic este mult mai puternic.

„Se interzice punerea pe piaţă şi a tuturor produselor din tutun care conţin aditivi “speciali” (precum vitamine, cofeină, taurină, aditivi care creează impresia că un produs din tutun are un efect benefic asupra sănătăţii sau că prezintă riscuri mai mici pentru sănătate, sau care sunt asociaţi cu energia şi vitalitatea, care colorează fumul, care facilitează inhalarea sau absorbţia nicotinei”, scrie în expunerea de motive.

Textul legii reglementează şi nivelul emisiilor per ţigară, astfel că cea mai mare valoare nu are voie să depăşească 10mg de gudron, 1mg de nicotină şi 10mg de monoxid de carbon. Astfel, Ministerul Sănătăţii doreşte să ţină sub control nivelurile maxime de emisii, iar măsurarea valorilor se va face în laboratoare care urmează să fie înfiinţate şi monitorizate de oficialii de la Sănătate.

Avertismente mai mari pe pachetele de ţigări

Legea asumată de Ministerul Sănătăţii vine cu modificări importante şi în ceea ce priveşte aspectul şi etichetarea pachetelor de ţigări şi a celorlalte produse din tutun. Fiecare ambalaj va trebui să conţină un avertisment general de tipul „Fumatul ucide” pe jumătate din faţa laterală, mesaje de informare care să arate pe scurt riscurile la care se expun fumătorii şi avertismente despre modul în care ţigările le pot afecta sănătatea. Acesta din urmă va ocupa cea mai mare suprafaţă a ambalajului.

Dacă în prezent poza şi textul ocupă cam jumătate din spaţiul disponibil pe feţele unui pachet de ţigarete, noua lege prevede că mai mult de două treimi (65%) din suprafaţă vor fi semnalizate prin mesaje de atenţionare formate din cât mai multe elemente (text, poză, număr de telefon la care se pot obţine informaţii despre metodele de renunţare la fumat).

Legea prevede că mesajele trebuie schimbate în fiecare an şi că, odată ataşate pe pachet, producătorii trebuie să se asigure că ele sunt vizibile în întregime, că nu pot fi şterse sau îndepărtate şi că timbrul fiscal nu afectează sub nicio formă vizibilitatea textului sau a pozei.

„Etichetarea produselor din tutun pentru fumat va trebui să cuprindă un avertisment general (”Fumatul ucide”, pe 50% din faţa laterală), un mesaj de informare (“Fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer”, pe 50% din faţa laterală), avertismente de sănătate combinate formate din text, poză şi număr de telefon de la care se pot obţine informaţii despre metodele de renunţare la fumat (pe ambele feţe, în partea superioară, pe 65% din suprafaţă, iar avertismentul poate fi mutat sub timbrul fiscal astfel încât marca să rămână sub avertisment).”

Nici tutunul pentru mestecat, cel de uz nazal sau oral nu scapă de reglementările Ministerului Sănătăţii, pentru că pe ambalajele în care se vând trebuie să scrie clar „Acest produs din tutun dăunează sănătăţii şi creează dependenţă”. De asemenea, în expunerea de motive se arată că vânzarea tutunului pentru uz oral este strict interzisă.

Pentru ţigările electronice şi pentru flacoanele de reumplere, aromele şi aditivii rămân interzise, fiind necesară folosirea de ingrediente de o puritate ridicată. În privinţa etichetării, ţigările electronice trebuie să cuprindă avertismentul „Acest produs conţine nicotină. Nicotina generează un grad ridicat de dependenţă.”, pe 30% din suprafaţă şi lista tuturor ingredientelor, fără referire la eventualele proprietăţi speciale pe care le-ar putea avea. Mai mult, nivelul de nicotină înregistrat în lichidul care conţine nicotină trebuie să fie de cel mult 20mg/ml, iar folosirea altor substanţe care să atenteze la sănătatea umană este strict interzisă.

Vânzarea de ţigări pe internet devine ilegală

„Vânzările transfrontaliere la distanţă de produse din tutun către consumatorii din România sunt interzise, dar sunt permise vânzările transfrontaliere la distanţă către consumatorii situaţi în statele membre care nu interzic astfel de vânzări”, se arată în proiectul de lege.

Acest lucru înseamnă că românii nu vor mai putea comanda ţigări de pe internet  din străinătate, iar pentru respectarea acestei prevederi textul actului normativ prevede că punctele de vânzare cu amănuntul care desfăşoară vânzări în afara graniţelor trebuie să se înregistreze la ANAF şi la autorităţile competente din statele în care sunt localizaţi consumatorii efectivi sau potenţiali. Astfel, comercianţii care doresc să vândă ţigarete în străinătate vor trebui să pună la dispoziţia Fiscului date referitoare la adresa site-ului folosit pentru a vinde produsele din tutun, dar şi toate informaţiile relevante pentru ca, la nevoie, site-ul să poată fi identificat cu uşurinţă.

Mai mult, legea îi obligă pe comercianţii de ţigări să folosească un sistem de verificare a vârstei care, în momentul vânzării, arată dacă respectivul cumpărător respectă sau nu reglementările privind vârsta minimă de la care pot fi achiziţionate produse din tutun. Principalele motive invocate sunt vulnerabilitatea minorilor în ceea ce priveşte tentaţia fumatului, fapt care dăunează sănătăţii pe termen lung, şi accesul lor fără prea mari dificultăţi la produse ieftine şi extrem de nocive pe care îl oferă internetul

„Accesul facil la internet al copiilor şi posibilitatea efectuării plăţilor folosind mijloace electronice care eludează controlul vârstei cumpărătorului, fac să crească probabilitatea ca un minor să poată cumpăra prin internet produse din tutun din ţări în care preţul este scăzut sau în care sunt permise ţigări cu arome ori cu alte caracteristici tehnice care cresc atractivitatea produsului (fum ori ţigări colorate, capsule aromate, etichete cu imagini atrăgătoare pentru copii, etc).”

Deşi legea se prezintă deja ca fiind una destul de dură, în finalul expunerii de motive se arată că Ministerul Sănătăţii îşi rezervă dreptul de a adopta şi alte reglementări prin care să interzică vânzarea produselor din tutun sau celor conexe „din motive legate de situaţia specifică din România, cu condiţia ca interzicerea să fie justificată de necesitatea protecţiei sănătăţii publice”.

Se estimează că legea va intra în vigoare începând cu data de 20 mai 2016, însă lansarea pe piaţă a produselor care nu sunt conforme cu prevederile analizate este permisă timp de un an în plus, până în 2017. De asemenea, „interzicerea punerii pe piaţă a produselor din tutun cu o aromă caracteristică al căror volum al vânzărilor la nivelul întregii Uniuni reprezintă 3 % sau mai mult într-o anumită categorie de produse, se aplică de la 20 mai 2020”. Proiectul de lege publicat de Ministerul Sănătăţii aplică în spaţiul românesc Directiva 2014/40/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014. Încă de la demararea ei, scopul acestei legi a fost descurajarea fumatului în rândul tinerilor, întrucât vârsta la care minorii încep să consume ţigarete a scăzut drastic în ultimii ani, statisticile demonstrând că majoritatea fumătorilor din statele membre este formată din tineri. La momentul votării legii la Strasbourg, textul proiectului arăta că 70% dintre  fumători sunt acaparaţi de acest viciu înainte de a împlini 18 ani, iar 94% înaintea vârstei de 25 de ani. Sursa: Gandul.info

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

lege antifumat
DorohoiNews.ro, 01-01-2016

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Profesor:
Cine răspunde la următoarea întrebare, poate merge acasă.
Un băiat aruncă geanta pe fereastră.
Profesorul:
Cine tocmai a aruncat ghiozdanul?
Băiatul:
Eu, și plec acasă acum.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare
Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare. CV-urile se pot depune la ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Căutăm o bonă cu experiență

Căutăm o bonă cu experiență
Căutăm o bonă cu experiență pentru a lucra la domiciliu cu un copil de un an jumătate. Candidatul ...

Vând colțar

Vând colțar
Vând canapea colțar in stare foarte buna și masa extensibila, preț 1500 lei. Relatii la telefon ...

Cumpăr apartament cu trei camere

Cumpăr apartament cu trei camere
Cumpar apartament cu 3 camere decomandat et 1 sau 2 in localitatea Dorohoi jud Botosani, zona centru ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro