Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

guvern

Executivul a aprobat în şedinţa de astăzi o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, a anunţat ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri.

 

Ministrul Elena Udrea a declarat că reglementările adoptate astăzi restabilesc „rolul autorităţii publice, fie că vorbim de autoritatea publică centrală cu competenţele pe care le are prin lege, fie că vorbim de autoritatea publică locală în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă a oraşelor. Planul de urbanism zonal, care ajunsese în ultima vreme un instrument prin care orice persoană interesată putea să modifice documentaţiile de urbanism generale, în funcţie de interesul pe care îl avea, îşi recapătă rolul de instrument important în planificare urbană pe care ar fi trebuit să îl aibă permanent. Eliminăm practicile urbanismului derogatoriu care s-au creat în ultimul timp şi care au generat dezvoltarea incoerentă şi exagerată a patrimoniului construit de o dezvoltare care nu respectă de cele mai multe ori nici o regulă”.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului a explicat că, în prezent, din cauza lipsei mijloacelor financiare ale autorităţii publice locale, planurile urbanistice zonale au ajuns să fie subvenţionate de către investitori, “lucru care de foarte multe ori duce la ignorarea interesului public şi la aprobarea planurilor de urbanism zonal aşa cum sunt dorite de către cei care le finanţează”. În consecinţă, actul normativ adoptat astăzi limitează această posibilitate, doar la cazurile care reprezintă investiţii importante care duc la dezvoltarea economică a localităţilor.

 

“Se acceptă ca PUZ-urile să fie finanţate de către investitori, de către dezvoltatori, în condiţiile în care se solicită planul de urbanism şi autorizaţie de construire pentru parcuri industriale, parcuri comerciale, noi cartiere rezidenţiale, infrastructură de transport şi numai pentru suprafeţe de teren foarte mari”, a precizat ministrul Elena Udrea.

 

“Astăzi - ca să puteţi înţelege diferenţa şi ce va aduce bun modificarea legislativă pe care am făcut-o în acest sens -, oricine poate să facă un PUZ derogator de la planul de urbanism general pentru o suprafaţă de 1000 de metri”, a explicat Elena Udrea. Ministrul Dezvoltării a precizat că era necesară intervenţia statului în acest domeniu: „putem vedea blocuri de 10 etaje lângă locuinţe de P+1, putem vedea în felul acesta că răsar întreprinderi economice sau clădiri cu destinaţie economică în zone rezidenţiale, lucruri care cu siguranţă că nu sunt de dorit şi pentru care oprirea lor era necesară intervenţia statului.”

 

Elena Udrea a declarat că modificările adoptate astăzi permit prelungirea planului de urbanism general pentru o perioadă de 2 ani de zile, în contextul în care autoritatea publică locală nu îşi poate finanţa de foarte multe ori planurile de urbanism general, iar în peste 35% din situaţii în România, PUG-urile sunt expirate. ”În lipsa unor planuri de urbanism generale valabile este foarte greu să poţi să ai o viziune de dezvoltare urbanistică, de dezvoltarea a patrimoniului construit pe viitor. Atunci când este vorba de investiţii cu adevărat valoroase pentru comunitate modificările pe care le-am făcut permit să fie prelungit planul de urbanism general pentru o perioadă de 2 ani de zile, în aşa fel încât aceste investiţii cu adevărat importante pentru comunităţii să nu fie blocate”, a precizat ministrul Dezvoltării Regionale.

 

Actul normativ adoptat astăzi dă posibilitatea autorităţilor publice - pornind de la realitatea că de foarte multe ori acestea duc lipsă de surse de finanţare şi de personal calificat - să-şi organizeze în comun servicii de specialitate precum: urbanismul şi autorizarea în cadrul Asociaţiei Dezvoltare Intercomunitară. „Asta înseamnă că la nivelul unui judeţ nu obligăm fiecare autoritate publică locală să aibă arhitect şef propriu, serviciu de urbanism propriu, ci pot să se asocieze la nivelul judeţului şi să aibă astfel de servicii comune”, a precizat ministrul Elena Udrea.

 

Modificările aduse astăzi Legii 350/2001 prevăd imposibilitatea eliberării planurilor de urbanism de intrare în legalitate. Astfel, dacă o construcţie este ridicată cu încălcarea legii, nu mai poate primi ulterior planul de urbanism zonal sau documentaţia de intrare în legalitate, iar prin modificările care vor fi aduse Legii construcţiilor se va decide ce se întâmplă cu aceste construcţii. “Propunerea pe care o vom face este ca aceste construcţii edificate fără documente şi fără respectarea legislaţiei să fără să fie demolate, să nu existe posibilitatea ca prin avizul autorităţii publice locale, aşa cum se întâmplă astăzi, ele să fie recunoscute ca legale. Astăzi, legea prevede că în această situaţie constructorul sau beneficiarul, proprietarul, poate solicita intrarea în legalitate, iar autoritatea publică locală are două variante: să accepte această solicitare, sau să o refuze şi să dispună demolarea. În următoarea modificare pe care o vom face, şi anume la Legea 50, legea construcţiilor, vom propune o singură variantă pentru cei care nu respectă legea şi construiesc fără să ţină cont de ea, varianta fiind demolarea acestor construcţii”, a declarat ministrul Elena Udrea.

 

Ministrul Dezvoltării Regionale a anunţat că Guvernul va modifica cât mai curând Legea 50/1995, legea construcţiilor. „M-aş bucura să văd şi eu că în România încep să se demoleze construcţii care s-au ridicat în mod ilegal şi în pofida tuturor reglementărilor pe care, totuşi, statul s-a străduit să le creeze de-a lungul celor 20 de ani”, a conchis ministrul Elena Udrea. (DorohoiNews.ro)

 

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro





GALERIE FOTO

guvern
DorohoiNews.ro, 03-02-2011

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Discuţie între doi colegi:
- Ai auzit? A murit şeful!
- Da! Şi mă tot întreb cine a mai murit odată cu el.
- De ce?
- Păi, scria în anunţ că „odată cu el a murit unul dintre cei mai capabili angajaţi ai companiei noastre”.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare
Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare. CV-urile se pot depune la ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Ofer spre închiriere apartament

Ofer spre închiriere apartament
Ofer spre închiriere apartament cu 2 camere,zona Olinescu lângă 2 Pași .Apartamentul este ...

Închiriez spațiu comercial

Închiriez spațiu comercial
Inchiriez sp.comercial in suprafata de 200mp. Relații la telefon: 0748993952

SC angajează șofer categoria C+E

SC angajează șofer categoria C+E
SC din Dorohoi angajează șofer categoria C+E. Relații la telefon: 0745182610

SABCO-S Dorohoi angajează lucrător comercial pentru magazin

SABCO-S Dorohoi angajează lucrător comercial pentru magazin
SC SABCO-S SRL din Dorohoi angajează lucrător comercial pentru magazin. Detalii la telefon 0745182610 ...

SABCO-S Dorohoi angajează operator facturare

SABCO-S Dorohoi angajează operator facturare
SC SABCO-S SRL din Dorohoi scoate pentru angajare un post de operator facturare. Detalii la telefon: ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro