Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

ponta

Şefii de Consilii Judeţene chestionaţi de gândul pe tema descentralizării susţin că, în urma acestui proces, autorităţile publice locale vor primi mai multe puteri, dar vor trebui să îmbunătăţească performanţele acestor instituţii dacă doresc să primească voturi la alegeri. “Frica de vot” îi va determina pe şefii de CJ şi pe primari să intervină dacă direcţiile judeţene nu vor funcţiona corect, afirmă liderii din teritoriu. Liderii din teritoriu declară că există încă o rezistenţă a centrului în faţa procesului de descentralizare. Premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legea descentralizării, proiectul de suflet al vicepremierului Liviu Dragnea.

„Până acum eram supăraţi că nu se face descentralizare, acum ne supărăm că va creşte puterea „baronilor locali”

Descentralizarea este văzută de preşedintele CJ Ilfov, Marian Petrache, ca un proces necesar, în care responsabilitatea se va muta de la Bucureşti pe umerii celor din teritoriu. În schimb, el recunoaşte că preşedinţii de CJ-uri vor simţi “frica de vot” după ce vor primi noile responsabilităţi.

„Să nu vă gândiţi că miniştrii vor să îşi piardă din putere. Acest proces este pentru viitor, noi nu suntem veşnici, este valabil şi pentru guvernanţi, nu sunt miniştrii veşnici. Dincolo de responsabilitatea firească a unei asemenea funcţii trebuie să te gândeşti şi la vot. Va fi o frică de vot, credeţi că se face ceva în lumea asta fără frică. Dacă fac treabă mă aleg sau nu mă vor alege. Pentru mine nu e o problemă, cetăţeanul va simţi diferenţa, am experienţă administrativă”, a declarat pentru gândul Petrache.

Liberalul susţine că guvernul va aloca şi resursele financiare pentru această descentralizare, deoarece este şi în interesului lui ca populaţia să trăiască mai bine.

„Între Guvern şi autorităţile locale există un parteneriat, parteneriatul trebuie să conducă la o mai bună administrare şi o reducere a cheltuielilor nu să ne păcălim unii pe alţii”, a răspuns Petrache, după ce a fost întrebat cum vede anunţul făcut de ministrul Voinea potrivit căruia şefii din teritoriu vor trebui să se descurce cu fondurile alocate şi să nu ceară bani suplimentari de la centru.

În privinţa efectelor directe pe care descentralizarea le va avea asupra cetăţeanului, Marian Petrache, subliniază că „procesul nu va fi perceput rapid”, dar „viaţa cetăţeanului în raport cu administraţia publică se va simplifica”.

„Dacă nu îi place cum lucrează o direcţie judeţeană vine la preşedintele CJ iar acesta, care şi-a dorit această funcţie, dacă o mai vrea o dată trebuie să preseze direcţiile dacă mai vrea votul”,
a spus Petrache.

Liberalul apreciază că eliberarea din funcţie a tuturor şefilor de deconcentrate  până la 1 ianuarie 2014 va reprezentat un restart în adminstraţia locală.

„Se va da un restart, se vor organiza concursuri, preşedintele de CJ vor avea interesul să aibă oameni competenţi care să aducă beneficii cetăţenilor şi să-ş ajute în plan politic. Până acum eram supăraţi că nu se face descentralizare, acum ne supărăm că va creşte puterea „baronilor locali”. Cum o dăm, dăm rău? Cetăţeanul va măsura acest lucru şi va hotări dacă procesul a fost pozitiv şi preşedintele CJ ştie să facă adminstraţie”, a fost explicaţia oferită de şeful CJ Ilfov.

El recunoaşte că are probleme în judeţ cu consiliul judeţean care îi blochează numirea unui director care a câştigat un concurs.

„Nu avem cultura lucrului în echipă. Eu am ostil CJ, sunt convins că vor apărea mici probleme locale. Orice proces are la început şi dureri, dacă tot timpul ne întrebăm când este perfecţiunea atinsă înseamnă că nu o mai facem niciodată. Trebuie să ne asumăm acest proiect. Trebuie să existe nişte mecanisme de reglare a acestor conflicte. Asta ne va arăta viaţa. Putem învăţa din Polonia, nu trebuie să inventăm roata care a fost inventată de mult”,
a spus Petrache.

Teoria creşterii puterii baronilor locali este demontată de Petrache prin faptul că de „baroni se ocupă procurorii”.

„Chestia aia cu furatul, ne anchetează procurorii, dar scoateţi şi ce facem bine. Voturile pentru partid le aduc pentru că administratez mai bine nu pentru că am mai multe putere. Îmi pare rău în fiecare zi pe un ecran mare să se vadă ce fac. Dacă oamenii văd că fac treabă să mă voteze, dacă nu, să nu mă voteze. Nu trebuie judecat prin prisma prerogativelor, ci prin prisma acţiunilor şi efectelor acţiunilor tale”,
a declarat pentru gândul Petrache.

„Aşa cum mă cunosc brăilenii, vom face ordine şi disciplină”

Bunea Stancu, preşedintele CJ Brăila, promite „ordine şi disciplină” în judeţ după preluarea deconcentratelor.

„Nu se pune problema să crească puterea baronilor, ci ca să decizia să se apropie de cetăţean. Sigur eu voi lua mai bună decizia şi să spun care este rolul pe care îl va avea direcţia agricolă. Problema baronilor locali... nu ştiu de ce, oamenii pe care i-au ales cetăţenii trebuie să îi băgăm în acest carusel care se numeşte baroni locali. Modul în care ni s-a pus această etichetă nu mi se pare corect şi nici cetăţenilor nu mi se pare corect să le spunem aţi ales un baron local. Ar trebui să fim judecaţi după ce facem nu după etichetele care ni se pun de unii sau alţii. Noi vorbim de baroni locali, ăia care sunt certaţi cu legea vor fi judecaţi după legislaţie”, susţine Bunea Stancu.

El susţine că responsabilităţile cresc, dar şefii de CJ nu vor mai merge la ministere să ceară diferite aprobări. Potrivit acestuia, va continua rezistenţa ministerelor în faţa descentralizării.

„Dacă luăm de la partea centrală şi dăm la judeţe, asta e calea de urmat. La Finanţe am luat de la judeţe şi am dat la regiune, ceea ce nu e corect, trebuia să luăm de la minister să dăm la regiune. Acum îi lăsăm pe domnii Voinea să găseasă cauzele de ce a scăzut colectarea. Dacă luăm de la minister şi dăm la judeţe cu siguranţă este un lucru care va demonstra că această descentralizare a fost benefică cetăţeanului”, a precizat şeful CJ Brăila.

Social-democratul promite că după ce va prelua direcţiile judeţene cetăţenii nu se vor mai plimba prin mai multe birouri pentru a depune documente, pentru a cere informaţii sau să depună o sesizare.

Bunea Stancu nu îşi face probleme că după descentralizare, va pierde voturile brăilenilor.

„Nu am vreun motiv că nu o să primesc voturi după preluarea direcţiilor judeţene. Aşa cum mă cunosc brăilenii vom face ordine şi disciplină. Cine este în zona respectivă şi nu are legătură cu munca va dispărea sau va primi sarcini care să le poată rezolva în cele opt ore de muncă. Nu mi-e frică personal că din cauza direcţiilor voi primi mai puţine voturi, ci mai multe, fie pe partid, fie noi ca şi Consiliu Judeţean”,
a spus preşedintele CJ Brăila.

În privinţa şefilor direcţiilor judeţene, Bunea Stancu a precizat că acestea vor fi ocupate prin concurs, dar el „promovează oamenii care nu îi fac probleme în ceea ce priveşte execuţia pe postul respectiv”.

„La şase luni după descentralizare reformăm direcţiile judeţene”

Şeful CJ Mureş, liberalul Ciprian Dobre, caracterizează procesul descentralizării drept o coborâre a deciziei politice în plan administrativ. „În serviciul public lucrurile se desfăşurau în felul următor: se depunea actul de către cetăţean, se înregistra, se trimitea la Bucureşti, cei de la Bucureşti îl înregistrau în lucru, în 30 zile îl trimiteau înapoi, apoi îl trimiteau la direcţia din teritoriu şi la cetăţean. Acum se întâmplă altceva: decizia ca timp se comprimă. Acel termen de 30 de zile se comprimă când tu efectuezi serviciul public”, e explicat modificarea esenţială adusă de procesul descentralizării.

El a adăugat că după preluarea acestor instituţii de către autorităţile locale este nevoie ca ele să treacă printr-un proces de reformă. „În sensul că funcţionarii publici dintr-o instituţie, obişnuiţi să lucreze în administraţia publică centrală, trebuie să lucreze altfel, cum o fac cei din administraţia publică locală. Trebuie să se convingă şi să se structureze ca entitate după modelul administraţiei publice locale şi nu după cea centrală”, a spus Dobre.

Vicepreşedintele PNL a remarcat faptul că în ultimii ani administraţia locală a fost „cenuşăreasa bugetului”.

Liberalul a vorbit şi despre componenta politică a descentralizării şi rolul şefului de Consiliu Judeţean. „Niciodată nu puteai să îl taxezi pe şeful unui serviciu deconcentrat. Acum, da, categoric, va deconta omul de la instituţia publică locală. Preşedintele de Consiliu Judeţean va fi un motor la nivel local, nu îşi va putea permite să asiste la funcţionarea cu defecţiuni”, a precizat Dobre. sursa: gandul.info

 

DorohoiNews.ro



DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

ponta
DorohoiNews.ro, 01-11-2013

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Doi îndrăgostiți trec pe lângă o cofetărie.
Ea: Mmm... ce bine miroase!
El: Daca vrei, mai trecem o dată.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!
Societatea S.C. Texty Garments S.R.L. Dorohoi, cu sediul în str. Colonel Vasiliu, nr. 70, angajează ...

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Casă bătrânească și teren în Dorohoi

Casă bătrânească și teren în Dorohoi
Proprietatea se afla in Dorohoi, cartier Trestiana, strada Ardeal si este compusa din casa bătrânească ...

Caut persoană pentru întreținere gazon

Caut persoană pentru întreținere gazon
Caut persoană pentru întreținere gazon! Tel: 0725810071

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor
Angajez muncitori calificați și necalificați în domeniul constructiilor, în special șef ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro