Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

alegeri

Campania electorala pentru alegerile prezidentiale din 10 noiembrie a inceput, sambata, la ora 00.00, si se va incheia, in 9 noiembrie, la ora 7.00. In cursa electorala sunt inscrisi 14 candidati. Pentru prima data, romanii din strainatate vor avea la dispozitie trei zile pentru a vota si pot vota si prin corespondenta. Peste 41.000 de persoane au ales aceasta varianta, iar plicurile cu optiunea lor electorala trebuie sa ajunga in Romania pana in 7 noiembrie.

Campania electorala vine cu reguli stricte pe care trebuie sa le respecte candidatii si partidele care i-au propus.

Toti competitorii electorali au fost obligati de lege sa elimine bannerele si materialele publicitare utilizate in activitatea de promovare pana vineri, la ora 24.00, altfel ei vor fi sanctionati. In cazul in care aceste materiale vor exista in spatiul public in campania electorala, se vor putea depune sesizari la birourile electorale judetene, iar de eliminarea lor se vor ocupa organele de politie sau primarii.

In timpul campaniei electorale sunt permise numai afisele cu dimensiunile prevazute de Legea 334 si in locurile speciale de afisaj electoral, dispuse prin decizia primarului, alte materiale de propaganda fiind interzise.

Primarii sunt obligati ca, pana la inceperea campaniei electorale, sa stabileasca, prin dispozitie, locuri speciale pentru afisajul electoral, in care sa amplaseze panouri electorale, tinand seama de numarul partidelor politice, organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantelor politice sau electorale dintre acestea care participa la alegeri, precum si al candidatilor independenti.

Un afis electoral nu poate depasi dimensiunile de 0,5 metri o latura si 0,3 metri cealalta latura, iar cel prin care se convoaca o reuniune electorala, 0,4 metri o latura si 0,25 metri cealalta latura. Sunt interzise afisele electorale care combina culorile intr-o succesiune care reproduce drapelul Romaniei sau al altui stat.

Candidatii, partidele politice, aliantele politice si aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri, precum si cetatenii au dreptul sa isi exprime opiniile in mod liber si fara nicio discriminare, prin mitinguri, adunari, marsuri, precum si prin intermediul mass-mediei. Organizarea mitingurilor, adunarilor si marsurilor se poate face numai cu autorizarile prevazute de legislatia in vigoare. Mijloacele folosite in campania electorala nu pot contraveni ordinii de drept. In unitatile militare, in unitatile de invatamant, in timpul programului de invatamant, in sediile reprezentantelor diplomatice, precum si in penitenciare, actiunile de campanie electorala de orice tip sunt interzise.

In timpul campaniei electorale, primarii asigura candidatilor, in mod nediscriminatoriu, spatii corespunzatoare pentru a se intalni cu alegatorii, prevede legislatia.

Candidatii
La alagerile prezidentiale din 2019 au fost validate 14 candidaturi. Biroul Electoral Central a stabilit, prin tragere la sorti, ordinea acestora pe buletinele de vot:

Klaus Werner Iohannis, sustinut de PNL, actualul presedinte
Theodor Paleologu, sustinut de PMP
Ilie-Dan Barna, sustinut de Alianta 2020 USR PLUS
Hunor Kelemen, sustinut de UDMR
Vasilica-Viorica Dancila, sustinuta de PSD
Catalin Sorin Ivan, sustinut de Partidul Alternativa pentru Demnitate Nationala
Ninel Peia, sustinut de Partidul Neamul Romanesc
Sebastian-Constantin Popescu, sustinut de Partidul Noua Romanie
John Ion Banu, sustinut de Partidul Natiunea Romana
Mircea Diaconu, candidat sustinut de Alianta electorala "UN OM", formata din ALDE si Pro Romania
Bogdan-Dragos-Aureliu Marian-Stanoevici, candidat independent
Ramona Ioana Bruynseels, sustinuta de Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal)
Viorel Catarama, sustinut de Dreapta Liberala
Alexandru Cumpanasu, candidat independent

Noutati
In premiera, la aceste alegeri, romanii din strainatate vor putea vota pe durata a trei zile, 8, 9 si 10 noiembrie. In 8 noiembrie, programul de votare este 12.00 - 21.00. In zilele de 9 si 10 noiembrie se va putea vota intre orele 7.00 - 21.00.

In fiecare dintre cele trei zile, programul de vot se poate prelungi pana la ora 23.59, daca sunt persoane la coada.

Romanii din strainatate pot, de asemenea, sa voteze prin corespondenta. Doar 41.003 cetateni au ales aceasta varianta si s-au inscris pana la expirarea termenului, in 15 septembrie.

Pentru votul prin corespondenta, alegatorii primesc acasa, prin posta, toate documentele necesare si trebuie sa le trimita inapoi pe cele aferente turului intai pana in 7 noiembrie.

Ceilalti cetateni din strainatate vor putea vota la una dintre sectiile de votare care se amenajeaza.

MAE a transmis catre AEP o lista suplimentara de 270 de sectii de votare in strainatate

AEP a aprobat deja, la propunerea MAE, o lista cu 444 de sectii de votare in strainatate. Deocamdata, pentru Franta au fost propuse 8 sectii, pentru Germania - 84, in Italia - 22, Marea Britanie - 8, Spania - 37 de sectii, insa lista urmeaza sa fie completata.

Vineri seara, MAE a anuntat ca a mai transmis AEP propuneri pentru inca 270 de sectii de votare, pana la data scrutinului estimandu-se ca vor exista peste 700 de sectii de votare.

Potrivit MAE, misiunile diplomatice si oficiile consulare continua demersurile pentru identificarea unor spatii adecvate si pentru obtinerea acordului statului de resedinta sau a autoritatilor locale.

Printre tarile in care vor fi organizate cele mai multe sectii de votare se numara: Spania (148), Italia (142), Germania (84), Marea Britanie (73), Franta (48), SUA (38), Republica Moldova (36), Belgia (23), Olanda (22), Irlanda (16), Danemarca (12), Austria (11), Grecia (11), Portugalia (9), Elvetia (8).

"Reamintim ca termenul limita prevazut de lege pentru transmiterea catre Autoritatea Electorala Permanenta a propunerilor de sectii de votare in strainatate este 19 octombrie 2019", a transmis MAE.

Conform Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, MAE are atributii administrativ-organizatorice in pregatirea si desfasurarea procesului de votare in strainatate.

Astfel, MAE transmite esalonat propuneri pentru infiintarea sectiilor de votare in strainatate, iar AEP adopta sau actualizeaza dupa caz lista sectiilor de votare din strainatate in termen de 3 zile de la fiecare comunicare.

In tara, scrutinul se va organiza in 10 noiembrie, intre orele 7.00 si 21.00. Si aici, programul de vot poate fi prelungit pana la ora 23.59, daca sunt alegatori la coada.

Campania electorala se va incheia in 9 noiembrie, la ora 7.00.

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro





GALERIE FOTO

alegeri
DorohoiNews.ro, 13-10-2019

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


- Draga mea, azi noapte ai strigat „Nu Ionele, nu!”.
Cine e Ionel?
- Ce mai contează, n-ai auzit că l-am refuzat?



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Tablouri inedite prin imagine, contrast, abstracție și culoare create de o tânără din Ibănești. Vezi cum poți comanda!

Tablouri inedite prin imagine, contrast, abstracție și culoare create de o tânără din Ibănești. Vezi cum poți comanda!
Vă supunem atenției o serie de tablouri efectuate cu o tehnică relativ nouă, spectaculoase ca imagine, ...

SC angajează muncitori (bărbați) pentru fabrică de produse lactate

SC angajează muncitori (bărbați) pentru fabrică de produse lactate
SC RAM SRL, angajează muncitori (bărbați) pentru fabrica de produse lactate din IBĂNEȘTI. Pentru ...

SC PIZZA COM SRL informează asupra depunerii solicitării pentru emiterea autorizației de mediu pentru activitate la Vila Magica

SC PIZZA COM SRL informează asupra depunerii solicitării pentru emiterea autorizației de mediu pentru activitate la Vila Magica
SC PIZZA COM SRL, cu sediul în Dorohoi, str. D. Pompeiu, nr.5, bl. C2, ap. 10, înregistrată ...

SC din comuna Broscăuți angajează contabil cu jumătate de normă

SC din comuna Broscăuți angajează contabil cu jumătate de normă
SC SEB-COS SRL din comuna Broscăuți, angajează contabil cu jumătate de normă (4 ore/zi). Pentru ...

SC angajează inspector ITP

SC angajează inspector ITP
SC Dtuning PRO Darabani SRL angajează inspector ITP în cadrul unei STIP nou deschisă, după ultimele ...

SC angajează muncitori calificați / necalificați în construcții

SC angajează muncitori calificați / necalificați în construcții
Societate comercială angajează muncitori calificați / necalificați în construcții. Salariu ...

SC din Dorohoi angajează instalator, muncitori calificați și necalificați și conducători auto cat. C

SC din Dorohoi angajează instalator, muncitori calificați și necalificați și conducători auto cat. C
Societate comercială din Dorohoi angajează instalator pentru instalații sanitare și electrice, muncitori ...

Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi

Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi
Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi. Relații la telefon: 0744615016

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro