Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

Mucenici-moldovenesti

Sărbătoarea celor 40 de Mucenici se apropie (pe 9 martie anul acesta), iar gospodinele din întreaga țară se pregătesc să respecte tradiția pregătind mucenicii moldovenești. Prepararea acestora este simplă, iar rezultatul este un aluat pufos și aromat. Unși cu miere și presărați cu nucă, acești mucenici devin un desert delicios, ideal pentru a marca această tradiție.

Jamila, unul dintre cei mai cunoscuți vloggeri culinari, a recomandat această rețetă de Mucenici moldovenești, pe care o consideră una dintre preferatele sale.

Pentru a pregăti mucenicii moldovenești după rețeta Jamila Cuisine, aveți nevoie de următoarele. 

Pentru aluat:
1 kg făină;
450 ml lapte;
20 g drojdie uscată (sau 50 g drojdie proaspătă);
3 ouă;
Coaja rasă de la o lămâie;
50 ml ulei;
150 g zahăr;
1 lingură extract de vanilie;
1 lingură extract de portocală;
Un praf de sare.

Pentru sirop:
400 ml apă;
200 g zahăr;
1 păstaie de vanilie;
Coaja de la o lămâie;
Coaja de la o portocală.

Pentru decor:
300 g nucă măcinată;
300 g miere de albine;

Pregătirea aluatului
Rețeta începe cu prepararea aluatului, asemănător cu cel de gogoși. Este esențial să folosiți ingrediente de calitate: lapte gras, făină bună și ouă proaspete, toate la temperatura camerei, cu excepția laptelui, care trebuie să fie călduț.

„Rețeta de mucenici moldovenești cu nuca și miere este preferată mea. Iubesc mucenicii în general și îmi plac și cei muntenești, însă aceștia parcă îmi plac și mai mult. La noi, în București, se fac cei cu zeamă. Îmi aduc aminte că vecinele noastre ne împărțeau fiecare câte un bol de sfintisori cu zeamă. Mama îi făcea mereu pe cei moldovenești, deși ea e olteancă”, a explicat Jamila pe blogul ei.

Dizolvați drojdia în laptele călduț și lăsați-o să se activeze câteva minute. Amestecați apoi cu zahărul, ouăle, sarea, extractele de vanilie și portocală, precum și coaja de lămâie. Adăugați treptat făina și începeți frământarea. Aluatul trebuie să fie suplu și nelipicios, așa că evitați să mai adăugați făină suplimentară. Frământați cât mai bine pentru a obține o textură perfectă.

„De atunci a devenit foarte faimoasa și mulți dintre voi ați încercat-o. Pentru mine rămâne cea mai bună rețeta pentru mucenicii de dulce, cei cu lapte și ouă. Bineînțeles că aici, pe site, gășiți și mucenicii de post, tot cu aluat pufos și gust nemaipomenit. (…) Pentru mine toate aluaturile cu nucă sunt pe placul meu. Ador nuca și îmi place să o adaug în cât mai multe deserturi. Dacă o mai combin și cu caramel, rezultă un desert perfect pentru mine”, a mai spus Jamila.

Lăsați aluatul la dospit într-un loc cald până își dublează volumul, apoi modelați mucenicii în forma specifică de „8” și așezați-i în tava de copt.

„Foarte important e să aveți ingrediente de bună calitate. Lapte gras, făină bună, ouă proaspete. Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, în afară de lapte care trebuie să fie călduț cât să nu ardă la deget. Drojdie am folosit uscată, dar poate fi și proaspătă, 50g. Frământati cât puteți voi de bine, în așa fel încât aluatul să fie suplu și nelipicios. Nu mai adăugați deloc făină, dar continuați frământarea”, a explicat Jamila.

Coacerea și prepararea siropului
Coaceți mucenicii în cuptorul preîncălzit până devin aurii și frumos crescuți. Între timp, preparați siropul, fierbând apa cu zahărul, păstaia de vanilie și cojile de citrice. Gustul siropului poate fi ajustat după preferințe, adăugând mai multă apă sau reducând cantitatea de zahăr.

Finalizarea și decorarea
După ce mucenicii s-au răcit, scufundați-i în siropul fierbinte pentru a deveni moi și aromați. Apoi, ungeți-i cu miere și tăvăliți-i prin nuca măcinată. Pentru un plus de savoare, nuca poate fi ușor rumenită în tigaie, iar scorțișoara poate adăuga un plus de aromă.

„Dacă vi se pare prea dulce, mai adăugați apă sau pur și simplu puneți mai puțin zahăr de la început. Când sfintisorii sunt complet răciți îi puteți scufundă în siropul fierbine. Îi ungeti apoi cu miere și îi tăvăliți prin nuca. Pentru că nuca să fie mai gustoasă, o puteți rumeni ușor în tigaie. Pe lângă nuca mai puteți pune și scorțișoară”, a concluzionat Jamila.

Jamila mărturisește că această rețetă a devenit extrem de populară de-a lungul anilor. Deși mucenicii muntenești, serviți cu zeamă, sunt tradiționali în București, ea preferă varianta moldovenească datorită combinației delicioase de aluat pufos, nucă și miere.

Această rețetă, încercată de mii de persoane, rămâne una dintre cele mai iubite variante de mucenici de dulce. Pentru cei care țin post, Jamila propune și o versiune fără ouă și lapte, însă la fel de gustoasă. Sursa: capital.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro




DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

Mucenici-moldovenesti
DorohoiNews.ro, 05-03-2025

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


- Dați-mi și mie două pahare cu vin!
Fata de la bar întreabă:
- La 2 lei?
- Nu... uitându-se către prietenul său... La doi bețivani!!



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Ecomed Dorohoi

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

SC BENCHEA AGROFERM angajează vânzătoare

SC BENCHEA AGROFERM angajează vânzătoare
Societatea Comercială BENCHEA AGROFERM angajează vânzătoare. Pentru detalii va așteptăm la ...

SC angajează persoană cu experiență în achiziții și relații de parteneriat cu producători și furnizori

SC angajează persoană cu experiență în achiziții și relații de parteneriat cu producători și furnizori
Societate Comercială din Dorohoi angajează persoană cu experiență în achiziții și relații ...

Vând Peugeot 308, an 2010

Vând Peugeot 308, an 2010
Vând Peugeot stare f bună mai multe detalii la nr de tf 0743317658

Colectivul Colegiului Național „Grigore Ghica” Dorohoi transmite Sincere Condoleanțe!

Colectivul Colegiului Național „Grigore Ghica” Dorohoi transmite Sincere Condoleanțe!
Colectivul Colegiului Național „Grigore Ghica” Dorohoi regretă decesul distinsei doamne ...

SC AVI-DIMAX SRL solicită emiterea autorizației de mediu pentru „ATELIER DEBITAT BUȘTENI”

SC AVI-DIMAX SRL solicită emiterea autorizației de mediu pentru „ATELIER DEBITAT BUȘTENI”
SC AVI-DIMAX SRL din Broscăuți, județul Botoșani, solicită emiterea autorizației de mediu pentru ...

Caut loc de muncă

Caut loc de muncă
Sunt in căutare unui loc de munca remote/in persoană. Nivel engleza C1, experiență in customer service, ...

Vând storcător de fructe și legume la rece

Vând storcător de fructe și legume la rece
Vând storcător de fructe și legume Heinner, la rece, cu melc pentru păstrarea savoarei și beneficiilor ...

Pios omagiu din partea Liceului „Regina Maria” Dorohoi

Pios omagiu din partea Liceului „Regina Maria” Dorohoi
Colectivul Liceului „Regina Maria” Dorohoi își exprimă profunda tristețe la aflarea ...

Colectivul Școlii Gimnaziale „Spiru Haret” Dorohoi transmite Sincere condoleanțe!

Colectivul Școlii Gimnaziale „Spiru Haret” Dorohoi transmite Sincere condoleanțe!
Colectivul Școlii Gimnaziale „Spiru Haret” Dorohoi este alături de domnul profesor, Bogdan ...

Colectivul Școlii Gimnaziale „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi transmite Sincere condoleanțe!

Colectivul Școlii Gimnaziale „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi transmite Sincere condoleanțe!
Colectivul Școlii Gimnaziale „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi este alături de colegul Damaschin ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro