Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

medici

Cu ocazia Zilei Mondiale a Accidentelor Vasculare Cerebrale, sărbătorită în fiecare an pe 29 octombrie, pacienții din România au cerut ministrului Sănătății să ia măsuri pentru prevenirea accidentului vascular cerebral. Acesta reprezintă a treia cauza de mortalitate din România după bolile cardiovasculare și cancer, țara noastră fiind printre țările cu cea mai mare incidență a accidentelor vasculare cerebrale. Anual, 65.000 de români suferă un accident vascular cerebral.

În România, nivelul mortalităţii determinat de accident vascular cerebral este de aproximativ 300 de cazuri la suta de mii de locuitori, față de media europeană, de 200 de cazuri.

Pe de altă parte, se estimează că aproximativ 200.000 de români suferă de fibrilație atrială, una dintre cele mai frecvente tulburări de ritm cardiac, o afecțiune adesea fără simptome şi unul dintre principalii factori de risc pentru accidentul vascular cerebral. Uneori, afecțiunea poate fi însoțită de simptome precum palpitații, leșin sau dureri în piept. Fibriația atrială crește de 5 ori riscul de accident vascular cerebral și cu 70% riscul de mortalitate prin această complicație.

În vreme ce medicii spun că pacienții români nu sunt disciplinați și nu își respectă tratamentele prescrise de doctori, pacienții sunt nemulțumiți deoarece medicamentele pentru tratarea fibrilației atriale fie nu sunt compensate deloc, fie sunt compensate numai parțial.

„Inima speciei umane e construită astfel încât să bată regulat cu o frecvență determinată, normală, între 60 și 100 de bătăi pe minut. Orice anomalie de regularitate sau de frecvență a bătăilor inimii se numește aritmie. Fibrilația atrială se definește ca un ritm complet dezordonat”, explică medicul cardiolog Anca Dan de la Societatea Română de Cardiologie.

„Întotdeauna, pacientul în stare critică nu a fost tratat în România așa cum se cuvine”

Alături de Societatea Română de Cardiologie, de Societatea de Neurologie din România și de Societatea Națională de Medicina Familiei, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților a realizat o evaluare a riscului cardiac la sute de persoane din orașele Cluj-Napoca, Timișoara și București. Din cei 1.105 pacienți evaluați până acum, 72% erau pensionari, media de vârstă fiind de 62,7 ani. Oamenii au fost evaluați în cadrul campaniei naționale „Parcurile Inimilor Fericite”, o campanie de informare pentru depistarea precoce a fibrilaţiei atriale.

Medicii au descoperit că 3% dintre persoanele testate (adică 34 de pacienți) sufereau de fibrilație atrială, dar nu știau lucrul acesta.

„Ei au beneficiat de consilierea medicilor noștri. Avem datele lor de contact astfel încât de acum o să îi invităm la workshop-uri, o să îi ajutăm să beneficieze în sistemele de sănătate de o evaluare profesionistă pentru a fi corect tratați", a declarat Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

„Fibrilația atrială este generatoare de alte afecțiuni cu risc major. Un pacient cu fibrilație atrială, dacă nu știe că are [această boală – n.r.] și nu i se aplică tratamentul, va fi între pacienții cu risc mare. Procentele noastre ne alarmează: 3% din această categorie de persoane cu risc pot fi descoperite de medicul de familie și trimise la medicul cardiolog pentru a primi o terapie corespunzătoare, tocmai pentru a preveni situația în care pacientul ajunge în zona critică", a completat el.

Odată ce pacientul ajunge în stare critică, va avea de înfruntat un sistem defectuos: „Întotdeauna, pacientul în stare critică nu a fost tratat în România așa cum se cuvine. De la locul evenimentului nefericit până la spital s-au îmbunătățit timpii în ultimii ani, dar, la noi, pacienții în stare critică primesc tratament târziu".

„Numărul de accidente vasculare în România e în continuă creștere”

„Fibrilația atrială poate fi o boală în sine sau marca unei alte boli. Cauzalitatea bolii numite fibrilație atrială e, deocamdată, obscură. Există factori genetici. Majoritatea oamenilor care au fibrilație atrială au o cauză care a făcut ca ea să apară. În 2014, principala cauză a fibrilației atriale este hipertensiunea arterială. În România, principala cauză e hipertensiunea arterială. Pe locul doi sunt alte boli cardiace. Cea mai frecventă boală cardiacă în România e arteroscleroza, adică îngustarea arterelor. Ea se va solda și cu fibrilație atrială. Fibrilația atrială poate fi determinată și de boli pulmonare cronice, poate apărea la fumătorii care fac bronșită cronică, la pacienții care au boală tiroidiană”, spune Anca Dan.

Medicul arată că fibrilația atrială a devenit una dintre principalele cauze ale morbidității în Europa: „Cea mai de temut consecință a fibrilației atriale este accidentul vascular cerebral. Deoarece atriile nu se contractează corect, sângele nu circulă continuu și cu viteza corectă. Dacă sângele nu circulă, se coagulează. Inclusv în inimă se pot produce aceste cheaguri care sunt împinse finalmente în absolut tot corpul. Dacă ajunge în creier, produc accidentul vascular cerebral. Fibrilația atrială a devenit în acest moment a doua cauză pentru accidentul vascular, după hipertensiunea arterială”.

Dan este de părere că românii ar trebui să fie mai bine informați privind bolile de inimă și să meargă mai des la doctor: „Ca să știm de ce ne ferim trebuie să cunoaștem boala. E recomandat ca fiecare persoană care a depășit 20 de ani să facă un control cardiac complet la 3-5. Riscul crește exponențial după 65 de ani, iar statisticile arată că femeile au risc mai mare de a face accidente vasculare dacă au fibrilație atrială. Medicina preventivă e cea care trebuie să pornească lupta contra fibrilației atriale. Numărul de accidente vasculare în România e în continuă creștere, în timp ce în țări precum Germania, Anglia și Franța, tendința de creștere a mortalității prin accident vascular a atins un fel de platou”.

Medicul consideră că oamenii trebuie să înțeleagă faptul că una din 4 persoane are risc de a face fibrilație atrială odată ce a depășit 40 de ani. Din acest motiv este necesar ca oamenii să meargă la doctor: „Trebuie să plece de la educație, [sănătatea – n.r.] nu e doar apanajul medicului cardiolog, al neurologului sau al medicului de familie. Majoritatea accidentelor vasculare la cei cu fibrilație atrială se produc la cei care nu au tratamente eficace".

„Nu e un tratament de o săptămână, nici de un an. Nu există pauze că vine Crăciunul”

„30% dintre pacienții noștri nu vin la medic. Nu vin. Îi prindem când vin cu mama lacontrol și când pui stetoscopul pe ei ai surprize destul de frecvent. Prima condiție e să vii la medic. Nu e un tratament de o săptămână, nici de un an. Nu există pauze că vine Crăciunul. Acestea sunt greșeli care se plătesc scump. În primul rând, să vină la medic. În al doilea rând, să-și respecte tratamentul. Tratamentul nu e opțional, nu e din când în când", spune și Rodica Tănăsescu, președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei.

„E nu grav, e sinucidere lentă, este ceva îngrozitor de grav. În România, pacienții își înghit medicația pentru boli cronice maximum 6 luni pe an. Și atunci te întrebi: "La ce pot să mă aștept?". Accidentele vasculare majore ucid sau lasă invalizi. Accidentele vasculare mai micuțe duc către alterări cognitive importante, adică tulburări ale creierului care duc până la demență. Hipertensiunea prost tratată este aproape o regulă. Dacă am trata corect hipertensiunea, am avea mult mai puține nenorociri în România, inclusiv demențe, accidente vasculare”, continuă ea.

„Responsabilizarea pacientului este foarte importantă”, spune și Barbu.

„Am dat 246 de lei numai pe acel medicament”

Pe de altă parte, reprezentanta Societății Naționale de Medicina Familiei admite că unii pacienți sunt „greu deplasabili”. Situația este gravă în special pentru românii din mediul rural: mulți dintre ei nici nu își pot permite să plătească un drum până în orașul cel mai apropiat pentru a merge la spital.

„Pentru unii pacienți, evaluarea INR-ului (test care analizează capacitatea de coagulare a sângelui) e aproape imposibil de făcut la timp. Sunt departe de laborator, sunt în mediul rural", arată Barbu.

În plus, medicamentele pentru tratarea fibrilației atriale fie nu sunt compensante de stat, fie sunt compensante numai parțial. Un tratament mai nou, mai eficient și mai sigur împotriva acestei afecțiuni costă 246 de lei lunar, însă nu este decontat de stat, explică Barbu, care suferă de fibrilație atrială: „Deși beneficiez de un card cu reducere de 50%, am dat 246 de lei numai pe acel medicament. Tratamentul nu este compensat deloc de Casă. Varianta cealaltă este câteva zeci de lei. Cel ieftin e compensat, dar nu 100%”.

Dinu Constantin Vasilescu, un pacient în vârstă de 79 de ani care a fost diagnosticat cu fibrilație atrială acum câțiva ani, spune că plătește în fiecare lună 100 de lei pentru medicamente: „Nu prea se compensează, decât maxim 50%. Cam un milion pe lună îl dau. Mereu dau bani când mă duc cu rețeta de la medicul de familie”.

Din acest motiv, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților solicită includerea fibrilaţiei atriale drept o prioritate în cadrul strategiei naţionale de sănătate şi, prin urmare, îmbunătăţirea condiţiilor de informare a pacienţilor, de diagnosticare şi de acces la tratament eficient conform standardelor internaţionale.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

medici
DorohoiNews.ro, 10-11-2014

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Profesor:
Cine răspunde la următoarea întrebare, poate merge acasă.
Un băiat aruncă geanta pe fereastră.
Profesorul:
Cine tocmai a aruncat ghiozdanul?
Băiatul:
Eu, și plec acasă acum.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare
Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare. CV-urile se pot depune la ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Caut persoană pentru întreținere gazon

Caut persoană pentru întreținere gazon
Caut persoană pentru întreținere gazon! Tel: 0725810071

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor

SC angajează muncitori calificați și necalificați în domeniul construcțiilor
Angajez muncitori calificați și necalificați în domeniul constructiilor, în special șef ...

Căutăm o bonă cu experiență

Căutăm o bonă cu experiență
Căutăm o bonă cu experiență pentru a lucra la domiciliu cu un copil de un an jumătate. Candidatul ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro