Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

consum-ridicat-de-zahar

Cantitatea de zahar pe care o consumam zilnic este importanta, intrucat organismul nostru are nevoie de glucoza pentru a functiona – celulele tale necesita energie pentru a supravietui, iar zaharul reprezinta sursa lor preferata. Cu toate acestea, alimentatia omului modern este exagerat de bogata in zahar procesat – aportul ridicat de zahar cauzeaza carii dentare, boli cardiovasculare, diabet de tip 2, cancer, hipertensiune si obezitate.

Este recomandat ca adultii sa isi limiteze aportul de zahar la 38 de grame de zahar pe zi pentru barbati si 25 pentru femei. Asadar, acum ca stim cu exactitate cantitatea de zahar pe care trebuie sa o includem in planul alimentar, luati in considerare ca le puteti consuma la o singura masa, fara sa va dati seama – bauturile carbogazoase pot ajunge si la 39 de grame de zahar.

Iata o lista cu motivele pentru care trebuie sa ne limitam consumul de zahar zilnic, ce explica efectele pe care le poate avea o dieta bogata in zahar procesat.

1. Cresterea in greutate
Rata obezitatii este intr-o continua crestere la nivel global, iar zaharul procesat, mai ales cel din bauturile carbogazoase, este considerat a fi unul dintre principalii vinovati. Bauturile indulcite cu zahar precum sucurile si ceaiurile sunt incarcate cu fructoza, un tip de zahar simplu.

Consumul de fructoza declanseaza foamea si dorinta de a consuma alimente bogate in zahar. In plus, poate provoca rezistenta la leptina, un hormon important care regleaza senzatia de foame si ii spune organismului cand aceasta a fost satisfacuta. Cu alte cuvinte, bauturile zaharoase nu iti stapanesc foamea, ci contribuie la ea – astfel convingandu-te sa consumi un numar mare de calorii ceea ce duce, implicit, la cresterea in greutate.

Bauturile indulcite cu zahar, in special sucurile, nu ofera beneficii nutritionale, insa faciliteaza cresterea in numarul de kilograme, riscul de diabet si carii dentare. Atunci cand numarul gramelor de zahar consumat este mai mare decat al celui de care are nevoie corpul, organismul il depoziteaza in zone precum soldurile, coapsele, bratele si abdomenul.

2. Carii dentare
In ciuda credintei traditionale conform careia zaharul duce la aparitia cariilor – tuturor ni s-a luat a doua acadea din mana cand eram copii, in timp ce ni se spunea ca o sa avem o multime de carii daca o sa mancam multe dulciuri – consumul de zahar nu are legatura directa cu aparitia acestora.

Insa, zaharul interactioneaza cu bacteriile din cavitatea bucala si produce acizi care, in urma dizolvarii lor, deterioreaza smaltul dintilor. Intr-adevar, gura contine aproape in mod permanent bacterii – cu toate acestea, odata ce consumi zahar, inmultirea bacteriilor rele este incurajata, ceea ce deterioreaza dintii pana in punctul aparitiei cariilor.

3. Probleme ale pielii
Deja cunoastem laitmotivul, repetat de toata lumea – de la prieteni la dermatologi – conform caruia consumul de ciocolata favorizeaza aparitia acneei, dar cum pot alimentele bogate in zahar procesat sa ne afecteze sanatatea pielii?

Consumul de produse lactate, alimente cu un indice glicemic ridicat (dulciurile), cat si integrarea repetata a produselor bogate in zahar in alimentatie sunt factori ce pot influenta aparitia problemelor de natura dermatologica.

Alimentele ce contin zahar procesat afecteaza nivelul de insulina, determinand cresterea secretiei de hormoni si productia de sebum – toate acestea jucand un rol in aparitia acneei.

4. Creste riscul de diabet
Atunci cand mananci alimente bogate in glucoza, organismul tau va elibera insulina, intrucat acesta are nevoie de ajutor pentru a transforma glucoza in energie – problema este ca un aport bogat de zahar inseamna o cantitate mare de insulina eliberata, ce poate duce la hipoglicemie sau rezistenta la insulina.

In cazul in care dezvolti rezistenta la insulina, corpul tau nu va mai avea capacitatea de a absorbi in mod corespunzator, eficient si rapid glucoza – ceea ce determina acumularea acesteia in fluxul sanguin si ficat. Acest lucru, insotit de alti factori genetici si externi, poate duce la diabet.

Riscul de diabet, cu toate ca va doriti sa va bucurati de o ciocolata din cand in cand, poate sa fie evitat daca adoptati o dieta echilibrata si sanatoasa. Cu alte cuvinte, nu faceti excese si includeti alimente bogate in proteine, carbohidrati sanatosi si fibre.

5. Aparitia depresiei si a anxietatii
Consumul ridicat de zahar determina eliberarea dopaminei, o substanta chimica ce ne face sa ne simtim bine, insa o dieta bogata in grame de zahar contribuie la aparitia anxietatii si a depresiei.

Dietele bogate in alimente zaharoase faciliteaza inflamatiile mai mult decat cele ce contin proteine si vitamine – cu alte cuvinte, consumul de zahar creste gradul de inflamatie in intregul corp, inclusiv in creier.

6. Boli de inima
O alimentatie bogata in zahar nu este inamicul tau doar in ceea ce priveste dimensiunea taliei, ci si sanatatea inimii. Unul dintre cele mai cunoscute efecte ale excesului de zahar este aparitia bolilor cardiovasculare, culminand cu infarctul.

Bolile cardiovasculare sunt asociate in principal cu arterioscleroza, o afectiune care se dezvolta cand un depozit de grasime, numit placa, se acumuleaza in vasele de sange, astfel restrictionand fluxul sanguin. Aparitia cheagurilor de sange in acest context este mai favorabila, iar riscul in ceea ce priveste atacurile de cord sau accidentele vasculare cerebrale creste.

7. Creierul nu iti spune cand ai mancat destul
Un efect periculos al consumului de zahar exagerat ce nu este atat de cunoscut este lipsa abilitatii organismului de a-ti transmite cand este stomacul plin. Atunci cand mananci prea mult zahar, ai mai multe sanse sa consumi mai multe calorii.

Motivul? Produsele bogate in zahar procesat contin ceea ce este denumit in nutritie „calorii goale” – cu alte cuvinte, desi alimentele respective contin un numar mare de calorii, acestea nu iti vor satisface nevoia de nutrienti si implicit, te vor lasa la fel de infometata.

8. Probleme de memorie
Excesul de zahar este cunoscut ca un factor ce favorizeaza aparitia diabetului si a kilogramelor in plus, dar acesta poate sa fie un potential vinovat al bolii Alzheimer. Dietele bogate in zahar pot afecta capacitatea creierului de a crea si pastra aminti pe termen atat lung, cat si scurt.

Consumul de alimente sarace in nutrienti si vitamine, insa bogate in carbohidrati nesanatosi si zahar, duce la reducerea abilitatilor cognitive, spre exemplu abilitatea de a invata lucruri noi, rezolvarea problemelor si citirea rapida si corecta a unui text.

9. Afectiuni ale ficatului
Prea mult zahar nu este daunator numai pentru dinti – inca un motiv pentru care trebuie sa abandonam o dieta bogata in zahar este faptul ca dauneaza ficatului. Organul foloseste fructoza pentru a produce grasime, iar prea mult zahar rafinat provoaca o acumulare de grasime ce poate duce la boli hepatice.

De obicei, asociem insuficienta hepatica cu alcoolul, dar consumul de zahar este aproape la fel de daunator. O alimentatia bogata in zahar poate provoca boli hepatice – care lezeaza ficatul incontinuu, in timp ce acesta incearca sa se vindece. sursa: elle.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro





GALERIE FOTO

consum-ridicat-de-zahar
DorohoiNews.ro, 19-09-2019

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


- Draga mea, azi noapte ai strigat „Nu Ionele, nu!”.
Cine e Ionel?
- Ce mai contează, n-ai auzit că l-am refuzat?



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Tablouri inedite prin imagine, contrast, abstracție și culoare create de o tânără din Ibănești. Vezi cum poți comanda!

Tablouri inedite prin imagine, contrast, abstracție și culoare create de o tânără din Ibănești. Vezi cum poți comanda!
Vă supunem atenției o serie de tablouri efectuate cu o tehnică relativ nouă, spectaculoase ca imagine, ...

SC angajează muncitori (bărbați) pentru fabrică de produse lactate

SC angajează muncitori (bărbați) pentru fabrică de produse lactate
SC RAM SRL, angajează muncitori (bărbați) pentru fabrica de produse lactate din IBĂNEȘTI. Pentru ...

SC PIZZA COM SRL informează asupra depunerii solicitării pentru emiterea autorizației de mediu pentru activitate la Vila Magica

SC PIZZA COM SRL informează asupra depunerii solicitării pentru emiterea autorizației de mediu pentru activitate la Vila Magica
SC PIZZA COM SRL, cu sediul în Dorohoi, str. D. Pompeiu, nr.5, bl. C2, ap. 10, înregistrată ...

SC din comuna Broscăuți angajează contabil cu jumătate de normă

SC din comuna Broscăuți angajează contabil cu jumătate de normă
SC SEB-COS SRL din comuna Broscăuți, angajează contabil cu jumătate de normă (4 ore/zi). Pentru ...

SC angajează inspector ITP

SC angajează inspector ITP
SC Dtuning PRO Darabani SRL angajează inspector ITP în cadrul unei STIP nou deschisă, după ultimele ...

SC angajează muncitori calificați / necalificați în construcții

SC angajează muncitori calificați / necalificați în construcții
Societate comercială angajează muncitori calificați / necalificați în construcții. Salariu ...

SC din Dorohoi angajează instalator, muncitori calificați și necalificați și conducători auto cat. C

SC din Dorohoi angajează instalator, muncitori calificați și necalificați și conducători auto cat. C
Societate comercială din Dorohoi angajează instalator pentru instalații sanitare și electrice, muncitori ...

Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi

Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi
Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi. Relații la telefon: 0744615016

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro