Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

vitamina-B12

Vitamina B12, denumita si cobalmina sau „vitamina rosie”, este recunoscuta pentru rolul important pe care il are in preventia aparitiei anemiei.

Cu toate acestea, spectrul de actiune al B12 este mult mai larg, cobalmina fiind esentiala pentru buna dezvoltare a copilului si prevenirea malformatiilor de tub neuronal la nastere.

Citeste in continuare si afla care este rolul B12 in organism, care sunt efectele unui deficit si mai ales, care sunt semnele carentei de vitamina B12.

Ce este vitamina B12?
Vitamina B12 face parte din familia vitaminelor B, alaturi B1, B2, B3, B6 si B9 si este necesara pentru buna functionare a sistemului nervos si productia de celule rosii, scrie Medical News Today.

Cobalmina este supranumita si „vitamina rosie” datorita rolului esential pe care il are in transportul oxigenului in organism si in sinteza hemoglobinei, substanta prezenta in globule rosii din sange (eritrocite).

Datorita proprietatilor sale, vitamina B12 este necesara pentru functionarea normala a sistemului nervos si a creierului.

Vitamina B12 este hidrosolubila, ceea ce inseamna ca se dizolva in apa. Ea nu poate fi stocata in organismul uman pentru utilizare ulterioara, asadar avem nevoie in fiecare zi de un aport de B12.

Rolul vitaminei B12 in organism
Vitamina B12 este necesara pentru sinteza hemoglobinei (substanta responsabila de transportul oxigenului in sange), metabolismul normal al lipidelor si proteinelor si dezvoltarea normala a tubului neural la fat (formatiunea din care se va dezvolta sistemul nervos al bebelusului).

Cobalmina mai este responsabila de sinteza de energie in organism, joaca un rol activ in sinteza acizilor grasi si in arderea grasimilor in corp, fiind importanta si pentru sanatatea creierului.

De ce i se spune cobalmina?
Din punct de vedere structural, vitamina B12 este considerata cea mai complexa si mai voluminoasa vitamina din organism. Aceasta contine cobalt in centrul structurii sale, motiv pentru care mai este cunoscuta si drept cobalamina.

Formele active sub care o gasim in organism sunt: metilcobalamina si 5-deoxiadenozilcobalamina, iar formele sub care poate fi comercializata sunt: ciancobalamina (cel mai frecvent) sau metilcobalamina. Desi metilcobalamina este forma similara celei din organism, ciancobalmania poate fi transformata intr-o forma usor de asimilat.

In ce alimente gasim vitamina B12
Organismul uman nu este capabil sa isi sintetizeze propria vitamina B12, asadar aportul zilnic necesar trebuie asigurat din alimentatie.

Sursele principale in care se gaseste cobalamina sunt alimentele de origine animala precum carnea, ouale si lactatele fermentate.

Vitamina B12 se gaseste si in alimente de origine vegetale, insa ea nu este absorbita similar cu vitamina B12 provenita din surse animale. Printre sursele vegetale de vitamina B12 sunt soia fermentata, ciupercile Shitake, algele sau drojdia.

O importanta sursa de B12 o reprezinta alimentele fortifiate cu aceasta vitamina sau suplimentele alimentare cu administrare orala.

Cum apar carentele de vitamina B12
Carentele de cobalmina apar atat printr-o alimentatie deficitara, cat si din cauza unor tulburari care pot afecta modul in care este absorbita vitamina de catre organism.

Pacientii care sufera de gastrita, ulcer sau sindrom de reflux gastro-esofagian si administreaza medicamente pentru reducerea secretiei de acid clorhidric din stomac (inhibitori de pompa de protoni) pot dezvolta carente de B12.

In cazul acestei categorii, carenta apare deoarece vitamina B12 este extrasa din alimente in stomac, sub actiunea pepsinei, o enzima ce actioneaza doar in prezenta cantitatii optime de acid clorhidric. Asadar, pacientii pot consuma alimente cu aport de B12, insa exista riscul ca vitamina sa nu fie absorbita de organism.

Persoanele care au boli inflamatorii intestinale (boala Crohn, boala celiaca), precum si pacientii care au suferit diverse interventii chirurgicale asupra tractului digestiv sunt la fel de expusi posibilelor stari carentiale de B12.

Alte cauze care pot declansa carenta de cobalmina sunt lupusul si afectiunile autoimune, alcoolismul, afectiunile bacteriene sau parazitare la nivel digestiv.

Vitamina B12 in anemie
Anemie pernicioasa este cauzata de un deficit al vitaminei B12 in organism. Carenta se datoreaza lipsei factorului intrinsec, glicoproteina produsa de stomac, element esential in absorbtia B12.

Printre tratamentele specifice anemiei pernicioase se numara administrarea intramusculara de vitamina B12. Totusi, la administrarea de concentratii mari de cobalamina pe cale orala, are loc o absorbtie pasiva, care poate corecta deficitul fara a fi necesara administrarea intramusculara.

Cine sunt cei mai expusi la carente de B12
Categoriile de persoane cele mai predispuse la deficitul de vitamina de B12 sunt persoanele cu un regim vegetarian, vastnicii, femeile insarcinate si bebelusii.

Persoanele cu un regim vegetarian care nu consuma alimente de provenienta animala pot dezvolta carente de B12 daca nu consuma alternative cu continut de cobalmina. De asemenea, carentele de vitamina B12 prezente la mama se pot reflecta in sanatatea bebelusului.

Persoanele care fac cure prelungite cu medicamente antiacide pot dezvolta o carenta de B12. Acestea au dificultati in activarea factorului intrinsec si absorbtia vitaminei B12 din cauza cantitatii scazute de acid clorhidric din stomac.

Si populatiile sarace, ale caror membri consuma rar proteine animale, reprezinta o clasa deosebit de expusa la deficitul de B12.

Importanta vitaminei B12 in sarcina
Copiii proaspat nascuti beneficiaza de doza necesara de vitamina B12 prin laptele matern. Daca mama prezinta o carenta, aceasta se va reflecta si in starea de sanatate a celui mic, dar cu repercursiuni mult mai serioase. Lipsa acestei vitamine este cea mai frecventa cauza care determina malformatii la nivelul sistemului nervos (spina bifida, hidrancefalia, anencefalia) la nou-nascuti.

Lipsa acestei vitamine este una dintre principalele cauze ale defectelor de tub neural, unele dintre cele mai comune tipuri de malformatie la copii nou-nascuti (1 din 1000).

Este important ca sanatatea mamei sa fie atent monitorizata pe parcursul sarcinii si a alaptarii daca aceasta are o alimentatie vegetariana, bazata exclusiv pe alimente de origine vegetala.

Corectarea unei eventuale carente de B12 si profilaxia deficitului sunt esentiale pentru buna dezvoltare a copilului.

Care sunt efectele deficitului de B12?
Primele semne care pot indica o lipsa de vitamina B 12 sunt starile de ameteala, oboseala, bataile accelerate ale inimii si paloarea.

Pe masura ce deficitul de B12 se accentueaza, pot sa apara tulburari digestive (greata, varsaturi, lipsa poftei de mancare, balonare), senzatia de furnicaturi si arsuri la nivelul mainilor si picioarelor, tulburari de vedere, probleme de memorie, depresie, tulburari comportamentale.

Ce afectiuni determina deficitul de B12
Atunci cand deficitul de cobalamina este resimtit o perioada mai lunga de timp, se poate instala o forma tipica de anemie, numita anemie megaloblastica (tip de anemie din care face parte si cea pernicioasa).

Anemia megaloblastica se manifesta prin globule rosii marite, care nu isi mai pot indeplini functia de a transporta oxigenul in tesuturile organismului. Totodata, deficitul de B12 influenteaza intr-un mod negativ functia hematopoietica a maduvei osoase, adica producerea celulelor din sange: globule rosii, globule albe si plachete sangvine.

Vitamina B12 in ciclul hemocisteinei
Vitamina B12 a inceput sa trezeasca interes real in lumea stiintifica datorita implicarii in ciclul hemocisteinei. Aceasta substanta apare in mod natural in timpul metabolizarii metioninei in S-adenozilmetionina, un compus cu rol deosebit in starea emotionala, sanatea osteo--articulara si diviziunea celulara normala.

Nivelul crescut de homocisteina in sange, ce poate avea consecinte severe asupra sistemului cardio-vascular, poate indica o carenta de vitamina B12, care in stadii avansate poate duce pana la deces.

Cum corectam o carenta de B12?
Pentru a contracara o eventuala carenta de B12 este bine sa avem o alimentatie cat mai completa si complexa. Daca alegem sau suntem nevoiti sa renuntam la consumul de carne, lactate sau oua, putem opta pentru alimentele imbogatite cu B12 sau la suplimente alimentare.

Persoanele diagnosticate cu anemie pernicioasa, sunt nevoite sa administreze vitamina B12 intramuscular sau sa administreze oral doze mari.

O atentie deosebita acestei vitamine trebuie sa o acorde persoanele cu tulburari digestive si persoanele inaintate in varsta. Este indicat sa administreze un supliment de multivitamine care sa contina si vitamina B12.

Viitoarele mamici pot administra acid folic impreuna cu B12 pentru a preveni posibilele defecte de tub neural, traduse prin malformatii severe la bebelusi.

Doza necesara de B12 la adult
Absorbtia de vitamina B12 este limitata la nivel digestiv, chiar si in cazul persoanelor sanatoase. Asimilarea cobalminei este conditionata de factorul instrinsec, o glicoproteina produsa de stomac.

Astfel, un adult sanatos, va absorbi cu aproximatie 10 micrograme de vitamina B12 dintr-o doza de 500 de micrograme administrare, conform Office of Dietary Supplements.

Din acest motiv, este bine sa administram concentratii mai mari, in special atunci cand suferim de o afectiune care poate avea drept consecinta aceast tip de carenta.

O solutie optima ar fi si formele masticabile sau care se tin sublingual, aceastea avand biodisponibilitati superioare formelor de tableta si capsula.

Vitamina B12 in exces
Vitamina B12 nu are o doza maxima admisa deoarece este o vitamina hidrosolubila (se dizolva in apa). Organismul uman va absorbi cantitatea necesara de vitamina din alimentatie si va elimina surplusul prin urina. Vitamina B12 nu este stocata pentru uz ulterior, asadar este necesar sa ne asiguram o doza zilnica.

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro





GALERIE FOTO

vitamina-B12
DorohoiNews.ro, 25-02-2020

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


- Draga mea, azi noapte ai strigat „Nu Ionele, nu!”.
Cine e Ionel?
- Ce mai contează, n-ai auzit că l-am refuzat?



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Tablouri inedite prin imagine, contrast, abstracție și culoare create de o tânără din Ibănești. Vezi cum poți comanda!

Tablouri inedite prin imagine, contrast, abstracție și culoare create de o tânără din Ibănești. Vezi cum poți comanda!
Vă supunem atenției o serie de tablouri efectuate cu o tehnică relativ nouă, spectaculoase ca imagine, ...

SC angajează muncitori (bărbați) pentru fabrică de produse lactate

SC angajează muncitori (bărbați) pentru fabrică de produse lactate
SC RAM SRL, angajează muncitori (bărbați) pentru fabrica de produse lactate din IBĂNEȘTI. Pentru ...

SC PIZZA COM SRL informează asupra depunerii solicitării pentru emiterea autorizației de mediu pentru activitate la Vila Magica

SC PIZZA COM SRL informează asupra depunerii solicitării pentru emiterea autorizației de mediu pentru activitate la Vila Magica
SC PIZZA COM SRL, cu sediul în Dorohoi, str. D. Pompeiu, nr.5, bl. C2, ap. 10, înregistrată ...

SC din comuna Broscăuți angajează contabil cu jumătate de normă

SC din comuna Broscăuți angajează contabil cu jumătate de normă
SC SEB-COS SRL din comuna Broscăuți, angajează contabil cu jumătate de normă (4 ore/zi). Pentru ...

SC angajează inspector ITP

SC angajează inspector ITP
SC Dtuning PRO Darabani SRL angajează inspector ITP în cadrul unei STIP nou deschisă, după ultimele ...

SC angajează muncitori calificați / necalificați în construcții

SC angajează muncitori calificați / necalificați în construcții
Societate comercială angajează muncitori calificați / necalificați în construcții. Salariu ...

SC din Dorohoi angajează instalator, muncitori calificați și necalificați și conducători auto cat. C

SC din Dorohoi angajează instalator, muncitori calificați și necalificați și conducători auto cat. C
Societate comercială din Dorohoi angajează instalator pentru instalații sanitare și electrice, muncitori ...

Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi

Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi
Vând loturi de teren pentru case, în Dealul Mare, Dorohoi. Relații la telefon: 0744615016

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro