Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

gateste

Spală-ţi bine mâinile înainte de a găti, depozitează corect alimentele, prepară termic corect carnea şi nu mânca din locuri suspecte din punct de vedere al igienei.

 
Pe timp de caniculă trebuie să alegem şi să depozităm cu grijă alimentele, ne atenţionează medicii. Din cauza temperaturilor ridicate, cele mai multe alimente se alterează mai repede ca de obicei, crescând astfel riscul de toxiinfecţii alimentare.
 
„Toxiinfecţia alimentară (intoxicaţia alimentară) apare pe fondul consumării de alimente sau de băuturi contaminate cu microorganisme patogene, precum bacterii (Clostridium, Salmonella, Escherichia coli etc.), virusuri sau paraziţi (Cryptosporidium). Risc crescut de infectare au îndeosebi copiii, vârstnicii, diabeticii, femeile însărcinate (sunt mai predispuse la infecţia cu Listeria) şi persoanele cu HIV/SIDA", explică medicul gastroenterolog Lucian Mihălcescu de la Clinica Romgermed din Bucureşti.
 
Specialistul mai spune că risc mare de contaminare prezintă ouăle, tonul şi peştele în general, fructele de mare, carnea tocată, lactatele (nepasteurizate) şi derivatele lor (îngheţata, brânza, frişca etc.), roşiile, zmeura şi murele.
 
În cazul în care alimentele contaminate au fost consumate, starea de rău se instalează la scurt timp şi este însoţită de dureri stomacale, de stări de vomă, de dureri de cap şi de diaree. Toate aceste manifestări determină deshidratare, pierzându-se astfel o parte din electroliţii importanţi din corp (sodiu, fier şi calciu), iar impactul poate fi sever dacă nu se iau măsuri în timp util.
 
Asigură-te că ai mereu mâinile curate!
Medicii atrag atenţia asupra faptului că un număr mare de boli infecţioase se transmit prin intermediul mâinilor murdare. Prin urmare, spălatul pe mâini înainte de fiecare masă ori de prepararea alimentelor devine o necesitate. „Spălatul mâinilor nu reduce la zero riscul de infecţii, însă îl scade considerabil", explică profesorul doctor Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.
 
Nu păstra alimentele la temperatura camerei!
Modul inadecvat în care sunt păstrate unele alimente (mai ales carnea crudă, ouăle şi produsele lactate) se numără printre cauzele frecvente ale infecţiilor digestive. De aceea, în sezonul cald, medicii recomandă ca alimentele să nu fie ţinute la temperatura camerei, întrucât riscul de alterare este foarte mare. Şi în ceea ce priveşte modul de depozitare a alimentelor în frigider, există câteva recomandări.
 
Potrivit reprezentanţilor Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), alimentele se păstrează în frigider numai în recipiente acoperite. Iar mâncarea gătită nu trebuie depozitată pe acelaşi raft cu alimentele crude. Ba, mai mult, după preparare, este bine ca mâncarea să fie pusă la rece după cel mult două ore. O altă atenţionare face referire la alimentele decongelate. Pentru a evita o posibilă alterare este bine să se evite refrigerarea alimentelor decongelate.
 
Evită orice tip de tocătură!
Dacă am face un top al alimentelor cu risc mare de contaminare, pe primul loc s-ar afla carnea, şi îndeosebi tocăturile. Carnea pentru mici, de exemplu, se alterează în numai câteva ore dacă, până la momentul preparării, nu se depozitează corespunzător. „Carnea tocată se compune din particule de carne foarte mici şi pe fiecare particulă pot exista germeni care se înmulţesc", explică medicul primar gastroenterolog Ionel Copaci de la Institutul Clinic
Fundeni din Bucureşti. De aceea, atunci când preparăm micii la iarbă verde, carnea trebuie transportată în genţi ori în lăzi frigorifice. Pastilele de răcire cu care sunt dotate aceste lăzi conţin un lichid care îngheaţă repede şi care se topeşte foarte greu. Prin urmare, carnea poate fi păstrată corespunzător până în momentul în care este pusă pe grătar.
 
Carnea trebuie preparată termic corect
Toxiinfecţiile alimentare pot fi favorizate şi de prepararea termică deficitară a alimentelor, îndeosebi a cărnii, a peştelui şi a fructelor de mare. „Alimentele gătite superficial ne pun sănătatea în pericol, deoarece nu sunt ucişi toţi germenii care le-ar putea contamina", spune medicul de familie Călin Ciubotaru din Bucureşti. Pe de altă parte, se recomandă să fierbem cu măsură legumele şi leguminoasele, deoarece prepararea îndelungată le distruge nutrienţii atât de utili organismului. În schimb, pentru a scădea riscul de contaminare, se vor spăla sub mai multe jeturi de apă rece.
 
Fructele şi legumele, risc de infecţie cu E. coli
Fructele şi legumele sunt o potenţială sursă de contaminare cu bacteria E.coli, atenţionează medicii.  De aceea, înainte de a le consuma sau de a le prepara, se recomandă să fie spălate cât mai bine, adică sub mai multe jeturi de apă. Nu în ultimul rând, se vor depozita doar în locuri curate. Atenţie, tocătoarele şi planşetele pe care s-a preparat carnea crudă trebuie spălate bine înainte de a pune pe ele legumele şi fructele. Infecţia cu E.coli poate apărea la toate categoriile de vârstă, însă copiii sub 2 ani şi persoanele în vârstă prezintă risc de complicaţii (pot fi afectaţi rinichii).
 
"Spălatul mâinilor nu reduce la zero riscul de infecţii, însă îl scade considerabil.''
 
Cum se tratează
Dacă te pricopseşti cu o toxiinfecţie alimentară, nu intra în panică. „În general, intoxicaţiile alimentare nu necesită tratament. Cu ajutorul unui regim alimentar potrivit, simpto-matologia dispare în două-trei zile. Consultul medical devine o necesitate atunci când diareea persistă", precizează medicul Lucian Mihălcescu.
 
Riscante pentru sugari
Toxiinfecţiile alimentare sunt deosebit de periculoase în cazul sugarilor şi copiilor, crescând riscul de complicaţii, atenţionează medicii. „Este obligatoriu ca părinţii să se prezinte la medic în cazul în care sugarii şi copiii mici au semne de toxiinfecţie, precum scaunele apoase, întrucât cei mici sunt mai expuşi riscului de deshidratare şi au nevoie de un tratament personalizat", conchide medicul de familie Călin Ciubotaru. De asemenea, se recomandă supravegherea medicală şi în cazul femeilor însărcinate.
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro




DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

gateste
DorohoiNews.ro, 16-07-2012

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Doi prieteni stau de vorbă:
- Ce mai faci?
- Uite, m-a lăsat nevasta pentru cel mai bun prieten.
- Credeam că eu sunt cel mai bun prieten al tău…
- Acum e el…



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Ecomed Dorohoi

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Angajăm șofer taxi!

Angajăm șofer taxi!
Căutăm șofer serios, responsabil și punctual. Program flexibil. Câștiguri avantajoase. Condiții ...

SC cu profil agricol din Dorohoi angajează șoferi profesioniști TIR

SC cu profil agricol din Dorohoi angajează șoferi profesioniști TIR
Societate comercială cu profil agricol din Dorohoi angajează șoferi profesioniști pentru TIR cu benă ...

Angajăm personal fast-food – shaormerie în Dorohoi

Angajăm personal fast-food – shaormerie în Dorohoi
Ești o personă serioasă, dinamică și îți dorești un job? Vino în echipa Zehab Kebab ...

Fastfood Rezerv Art Dorohoi angajează personal

Fastfood Rezerv Art Dorohoi angajează personal
Fastfood Rezerv Art Dorohoi angajăm personal. Relații la telefon: 0747677372

Casă de vânzare

Casă de vânzare
Casă de vânzare impreună cu 250mp în Dorohoi, str. Viilor. Relații la 0740025111

Ofer garsoniera pentru închiriere

Ofer garsoniera pentru închiriere
Ofer garsoniera pentru inchiriere, in Dorohoi zona Super Splendid. Telefon 0742085156

Vând teren în Horlaceni

Vând teren în Horlaceni
Vând teren în Horlaceni detalii tel. 0757245186

Garsonieră de vânzare

Garsonieră de vânzare
Vând garsonieră in cartierul Plevna in spate la spitalul municipal zona liniștită fara trafic ...

Vând apartament cu 2 camere situat în centru

Vând apartament cu 2 camere situat în centru
Vând apartament cu 2 camere situat în centru, strada Sașa Pană nr.2, bl.2, sc.D, ap.47, ...

Se caută personal pentru croitorie

Se caută personal pentru croitorie
Se caută personal pentru croitorie cu experiență, produsele vor fi fabricate fără tipar. Detalii ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro