Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

crulic_1

În aceste vremuri, în care dramele românilor plecați peste graniță sunt din ce în ce mai dese și mai cutremurătoare, filmul despre dorohoianul Crulic pare să se multiplice la nesfârșit. Din păcate, aceleași autorități impasibile, neputincioase, surde și, mai grav, iresponsabile. Da, ceva s-a schimbat în cei 10 ani scurși de la moartea lui Claudiu: niciun ministru, astăzi, nu ar mai demisiona din funcție pentru un Crulic mort nevinovat!

S-au împlinit 10 ani de când dorohoianul Claudiu Crulic a murit într-o închisoare din Polonia, la capătul a patru luni de grevă a foamei! O moarte care avea să declanșeze conflicte diplomatice la cel mai înalt nivel, care au dus în final la demisia ministrului de Externe român. 

Claudiu Crulic fusese acuzat de furt (un judecător căruia i se furase portofelul l-ar fi recunoscut pe Crulic dintr-un set de fotografii, aceasta fiind singura probă prezentată în justiția poloneză!) și, chiar dacă nu existau probe concrete care să îi ateste vinovăția, dorohoianul era ținut în arest preventiv. Fără apărare, hăituit și neputincios în fața unor legi care nu îl protejau, tânărul în vârstă de 33 de ani, plecat din Dorohoi în căutarea unei vieți mai bune, a intrat în greva foamei. Medicii polonezi nu s-au lăsat impresionați de drama românului, astfel că pe 18 ianuarie 2008 Claudiu moare pe un pat de spital din Cracovia, după patru luni de înfometare cruntă. Puțină lume a știut că, în acest timp, dorohoianul a mai avut putere să noteze într-un carnețel multe dintre cele care i se întâmplau. După moartea lui Claudiu, doi medici de la spitalul penitenciarului au fost condamnați pentru neglijență criminală. 

La trei ani de la moartea tragică a dorohoianului, apare un film care avea să zdruncine nu doar lumea cinematografică, dar mai ales să readucă în atenție nedreptatea suferită de un român care, chiar dacă ceruse ajutor României pe căi diplomatice, a fost ignorat până în ultima clipă.

"Crulic - sau drumul spre dincolo" ne aduce în prim-plan o poveste care devine, de la un punct, un film educativ din multe puncte de vedere. Nota de autenticitate este dată de vocea lui Vlad Ivanov, cel care îl interpretează pe Claudiu Crulic. Dacă vă așteptați, însă, la un film clasic, în nota tradițională a cinematografului românesc, e bine să aflați încă de la început că este vorba despre un film de animație. Primul în România postdecembristă! 75 de minute de film cu accente documentare, dar prezentate într-o manieră atractivă, chiar în note umoristice pe alocuri. 

Realizatoarea filmului, Anca Damian, a studiat vreme de un documentele din anchetă, rezultând în final o ficțiune după date reale. Întâmplarea face ca, atunci când se petrecea tragedia morții lui Crulic, Anca Damian să se afle chiar în Polonia. "Primul lucru care m-a impresionat a fost modul in care Claudiu Crulic a murit. O moarte lenta, in saptamani in care corpul se necrozeaza inainte de a fi declarat mort. Cu doua zile inainte de moarte avea glicemia aproape de zero, nu se mai putea misca, la intrebari clatina usor din cap. Am avut revelatia cumplitei singuratati pe care acest om a trait-o, inconjurat fiind de oameni care au putut sa-l priveasca fara sa-l ajute", spune Anca Damian într-un interviu apărut în preajma apariției filmului.

Anca Damian a explicat atunci și de ce s-a optat pentru filmul animat: era o formulă creatoare. "De dincolo de moarte, Claudiu Crulic nu putea da interviuri". De aceea dorohoianul apare ca personaj în film, animația conferind nota de credibilitate necesară la care, cum spuneam, o contribuție importantă o are vocea lui Vlad Ivanov, cu cmolcome accente moldovenești. Mai mult, Vlad Ivanov reușește să adauge căldură și umor.

Important de menționat că animația este realizată de artiștii romani Dan Panaitescu, Raluca Popa, Roxana Bentu, Dragoș Ștefan, Tuliu Olteanu.

Anca Damian nu a rămas doar în spațiul strict documentar. Pe perioada realizării filmului s-a apropiat și de familia de la Dorohoi, unde a găsit totdeauna și ușa și sufletul deschise. Este convinsă că tânărul român a murit nevinovat, mai ales după ce a cunoscut amănunte din viața pe care Claudiu a dus-o în Polonia. "Ziarista care s-a ocupat de cazul lui in Polonia, Malgorzata Nocun, a primit multe telefoane de la oameni care l-au cunoscut si care aveau numai vorbe bune despre el. Desi inconjurat de familie, a trait singur si, desi inconjurat de multi oameni, a murit cumplit de singur, luptand sa-si demonstreze nevinovatia", mărturisea Anca Damian în interviul amintit.

Ministrul de Externe al României la vremea respectivă, Adrian Cioroianu, a demisionat, în timp ce, în Polonia, doi medici au fost condamnați. 

"Crulic - Drumul spre dincolo" a primit Crystal Award (Grand Prix) la Annecy International Animation Film Festival, cel mai mare festival de animație, distincție echivalentă unui Oscar pentru animație, dar și multe premii în alte festivaluri, printre care: Premiul Special al Juriului Drepturilor Omului la Istanbul IFF, Marele Premiu la Gdansk Doc Film Festival, Premiul Special al Juriului la Gdynia Film Festival, Premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Animator (Poznan), Premiul Festivalului (Sopot), Premiul pentru cel mai bun Regizor la festivalul Mlodzi I Film, Cabrito de Plata - Cel mai bun film de lungmetraj la Monterrey (Mexic), Premiul Special al Juriului (Siver Dolphin) la Festroia, Cel mai bun film la Milwaukee Film Festival, Premiul Special al Juriului la Se-Ma-For Film Festival, SILVER PUMA Award pentru cel mai bun regizor FICUNAM - Mexic, Premiul publicului FICUNAM - Mexic.

Filmul obținuse în 2011 Mențiunea Specială Don Quijote la Locarno, Amnesty Award, la Festivalul CPH DOX din Copenhaga, premiul special al Juriului Festivalului Internațional de Film de la Varșovia. La Cottbus (Germania) i-a fost acordată Mențiunea specială a juriului internațional și Premiul ecumenic Silver Eye Award, la Jihlava (Cehia), dar și Premiul pentru cel mai bun documentar românesc, oferit în cadrul celei de-a 11-a ediții a Festivalului Internațional de Film Documentar Astra, de la Sibiu.

Se spune despre "Crulic...", coproducţia româno-poloneză, că este un film care frânge inima spectatorilor, în orice limbă ar vorbi ei. Se vorbește, în lumea cinematografică și în critica de specialitate, că avem de a face cu un sistem justițiar demn de romanele lui Kafka, iar asta include, pe lângă neglijența magistraților polonezi, și surzenia autorităților române la strigătele disperate de ajutor ale dorohoianului în vârstă de 33 de ani.

Claudiu Crulic, la 10 ani de la moartea tragică, nu trebuie să rămână închis în cele 75 de minute de film animat. Claudiu Crulic a fost un om viu, cu mamă, tată, prieteni și, fără îndoială, dușmani. În aceste vremuri, în care dramele românilor plecați peste graniță sunt din ce în ce mai dese și mai cutremurătoare, filmul despre Crulic pare să se multiplice la nesfârșit. Din păcate, aceleași autorități impasibile, neputincioase, surde și, mai grav, iresponsabile. Da, ceva s-a schimbat în cei 10 ani scurși de la moartea lui Claudiu: niciun ministru, astăzi, nu ar mai demisiona din funcție pentru un Crulic mort nevinovat!

Sursa: stiri.botosani.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

crulic_1cruliccrulic_2crulic_3crulic_4
DorohoiNews.ro, 06-05-2018

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Profesor:
Cine răspunde la următoarea întrebare, poate merge acasă.
Un băiat aruncă geanta pe fereastră.
Profesorul:
Cine tocmai a aruncat ghiozdanul?
Băiatul:
Eu, și plec acasă acum.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare
Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare. CV-urile se pot depune la ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Vând colțar

Vând colțar
Vând canapea colțar in stare foarte buna și masa extensibila, preț 1500 lei. Relatii la telefon ...

Cumpăr apartament cu trei camere

Cumpăr apartament cu trei camere
Cumpar apartament cu 3 camere decomandat et 1 sau 2 in localitatea Dorohoi jud Botosani, zona centru ...

Ofer spre închiriere apartament

Ofer spre închiriere apartament
Ofer spre închiriere apartament cu 2 camere,zona Olinescu lângă 2 Pași .Apartamentul este ...

Închiriez spațiu comercial

Închiriez spațiu comercial
Inchiriez sp.comercial in suprafata de 200mp. Relații la telefon: 0748993952

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro