Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

cabana Brazi+estrada Brazi jpg

La începutul anului 1944, în luna martie, au fost evacuate toate instituțiile publice din Dorohoi în urma Ordinului emis de Ministerul de Interne. Toți funcționarii de stat, împreună cu familiile acestora (printre care și familia autorului de față), precum și premilitarii și extrașcolarii de sub comanda căpitanului Nechitovici și a locotenentului în rezervă-învățătorul Lebădă Vasile. De asemenea, prin ordinul Ministerului Învățământului toate cursurile școlare au fost încheiate acum pentru întreg anul școlar 1943-1944.

Armata rusă a intrat în orașul  nostru pe data de 5 aprilie 1944. Aceasta a ocupat sediul primăriei și ale celorlalte instituții. Au numit prefect pe D. Chiriac - un agricultor, iar primar pe învățătorul  din Rădăuțu-Bucovina, Șorodoc; șef de poliție - Rollich I.; și, fapt interesant - ca protopop au numit un preot refugiat din Bucovina- Bilei. Așa zisa Comisie Aliată de Control și-a instalat sediul în localul Federalei Dorohoi de pe strada Al.I. Cuza.

Deși armistițiul încă nu fusese semnat, membrii comisiei strângeau vitele de la oamenii înstăriți, dar nu numai de la aceștia, adunau toate mașinile și uneltele agricole de prin sate pe care le trimiteau în ... URSS. Pe strada Gr. Ghica au construit un grajd pentru cai, construcție ulterior transformată în locuințe (care există și astăzi). De asemenea, au confiscat grâul aflat în diferite depozite ale oamenilor înstăriți care, a avut aceeași soartă luând drumul spre.... URSS.

Organele locale numite de ruși erau obligate să participe la aceste acțiuni samavolnice și să asigure mâna de lucru.Piața din fața primăriei a căpătat numele de Piața Mareșal Koniev, ”onorând” numele celui care intrase cu armata rusă în Dorohoi.

A fost reorganizat și învățământul, pârghia principală a sovietizării tinereilor și populației. Au fost încadrați profesori care aveau doar 2-3 clase secundare, pregătiți fiind de învățătorul Faliboga Alexandru.

În toamna  lui 1944 s-au deschis cursurile celor două licee dorohoiene cu profesori numiți din rândul avocaților, magistraților sau medicilor din oraș. În decembrie 1944 este pus primar învățătorul Lebădă Vasile, dar, după câteva zile acesta a fost înlocuit cu maiorul Constantin Gălușcă din partea Partidului Țărănesc. Ca o paranteză: printr-o hotărîre a primăriei locale, casa ce a aparținut familiei Gălușcă de pe strada AL.I. Cuza a început să fie renovată în aceste zile având ca suport vechimea ei (construită în jurul anului 1851), importanța celor care au locuit în ea de la începuturi, faptul că a fost sediul a două școli importante, pentru un timp a fost și sediul CAM Dorohoi. Deci, o hotărîre binevenită pentru păstrarea tezaurului edilitar al Dorohoiului.

La 29 decembrie 1944 s-a constituit în mod oficial organizația locală a PCR. În fruntea ei a fost ales învățătorul Lebădă Vasile. La începutul lunii februarie 1945, Regionala PCR Iași a trimis la Dorohoi un autobuz cu 40 de muncitori devotați noii linii politice care i-au ajutat pe oamenii de la sate să ocupe moșiile boierești. A fost o acțiune dominată de acțiuni pline de vandalism, acțiuni încurajate de noua putere distructivă.

La 14 februarie 1945, a fost organizat de către PCR dorohoian un mare miting în fața primăriei locale cu care prilej noile cadre instaurate la conducerea orașului l-au silit pe primarul Constantin Gălușcă să demisioneze și în același timp l-au umilit silindu-l să plece din incinta primăriei prin fața demonstranților adunați. Ca martor ocular, autorul de față l-a văzut pe maiorul Constantin Gălușcă pășind demn, așa cum era educat din armată, și-a păstrat ținuta maiestuoasă dar, nu și-a putut păstra sănătatea care l-a răpus.

În anul 1948 s-a aplicat Legea naționalizării, fiind trecute la stat printre altele Moara Mare ți Moara lui Cusin din Dorohoi.

La 12 septembrie 1948, în grădina mică de pe strada Gr. Ghica, s-a pus pe soclu Monumentul eroilor sovietici care... ”au eliberat România”, când de fapt aceștia au ocupat România! Cu satisfacție, adăugăm aici că monumentul a fost transformat în anul 1990 în Monumentul ostașilor români căzuți în război reflectând astfel o situație reală din istoria orașului nostru.

În 1950, printr-o lege administrativă, județul Dorohoi a trecut la regiunea Suceava, orașul nostru fiind din ce în ce mai marginalizat. La conducerea localității noastre s-au perindat o serie de cadre aservite noii politici comuniste a căror preocupare era ”îndestularea” URSS-ului. Între acețtia au fost și primari- numiți acum președinte de Sfat Popular - care au încercat, atât cât le-a permis puterea și responsabilitatea lor, să ajute la emanciparea orașului. PASCU Mihai a funcționat în calitate de președinte între anii 1963-1968. Este perioada în care s-a deschis noua Autobază de transporturi auto de pe strada Dumbrava Roșie, s-a deschis prima stație PECO din oraș, s-a inugurat noul local al Școlii Generale nr.1, s-a început construirea primului ansamblu de blocuri cu încălzire centrală pe strada AL.I.Cuza, s-a inaugurat baia publică de pe strada Ștefan cel Mare, s-a înființat Intreprinderea de Confecții, s-a deschis noua autogară de pe strada Dobrogeanu-Gherea, s-a dat în folosință un local modern al secției de panificație. În anul 1968 a fost numit la conducerea orașului nostru CABA Vasile. 

Până în 1972, acest edil dorohoian a avut o prestație deosebită, lăsându-și amprenta în viața orașului: a ajutat la tehnologizarea fabricii de cărămizi, a aprobat inaugurarea complexului meșteșugăresc de pe strada Republicii, s-au înălțat primele blocuri ale ansamblului de locuințe de pe strada Olinescu, a început activitatea Muzeului de Științele Naturii, s-a amenajat un Legăn de copii, a intrat în funcțiune Fabrica de brânzeturi și produse lactate, a intrat în funcțiune Stația de înnobilare a nisipului de calitate superioară provenit din Miorcani-Dorohoi,a fost extins localul Școlii nr. 4 din Trestiana-Dorohoi, s-a construit prin muncă patriotică primul ștrand local și estrada de vară din parcul Brazi, s-a construit localul nou al Școlii nr. 7 de pe Bulevardul Victoriei, cartierul modern de blocuri Cristalul, Dar, să nu omitem aici că Vasile Caba, ajutat îneaproape  de un alt sufletist dorohoian - vicepreședintele AMARINEI Neculai, au înfrumusețat orașul prin acțiunea de asfaltare a unor strazi. După ce în 1970 a intrat în funcțiune stația de asfalt din Dorohoi, forul local a dispus asfaltarea primei străzi- strada Republicii. A urmat strada Olinescu și str. Al.I.Cuza. Orașul căpătase o înfățișare modernă.

După înlăturarea dictaturii comuniste în 1989,a urmat o perioadă de tranziție în care nu au putut fi evitate unele aspecte negative.Primăria locală nu a găsit metode de a stopa desființarea renumitei Întreprinderi de Sticlărie și Porțelan, a fabricii de brânzeturi și produse lactate, a IMUG-ului, a fabricii de mobilă, a Intreprinderii Lupta pentru pace sau a cooperativelor meștelugărești care erau fala orașului nostru. A crescut șomajul care a dus la exodul dorohoienilor către diaspora în căutare de lucru, iar populația orașului a scăzut vertiginos.

Totuși, primăria s-a zbătut pentru îmbunătățirea vieții orașului. A fost instalată vasta rețea de aprovizionare cu gaz metan a dorohoienilor, după care a înlesnit instalarea de centrale termice în casele locuitorilor, fapt ce-l datorăm forului condus de primarul inginer Sergiu LUNGU.

În ultimii ani asistăm la modernizarea orașului prin pavelarea atrăgătoare a străzilor. Sub primarul inginer Dorin ALEXANDRESCU strada Grigore Ghica a devenit un pietonal cu aspect european demn de municipiul nostru. S-a realizat atragerea de investitori și de fonduri europene cu care primăria a ridicat ștacheta orașului: sala polivalentă, magazine aprovizionate multilateral, reabilitări de edificii (Cinema Melodia, sediul primăriei care este declarat minument istoric, școli, săli de sport), construirea Centrului de Turism, modernizarea și reamenajarea pieții care a devenit una din cele mai frumoase din Moldova. De asemenea, primăria are în perspectivă proiecte majore benefice orașului precum piscina olimpică, complexul recreativ de pe Polonic, sadire de pomi pentru ecologizarea orașului, reabilitări de edificii din tezaurul imobiliar al Dorohoiului, amenajarea terenului 2 de fotbal de la stadionul de pe strada 1 Decembrie ș.a.

Deși Dorohoiul este un oraș cam neglijat de forurile centrale, primăria, cu forțe proprii și insistențe găsește căi de modernizare și înfrumusețare cu care orașul să intre în context european.
prof. Dorina MandachiDorohoiNews.ro

DorohoiNews.roGALERIE FOTO

cabana Brazi+estrada Brazi jpgsala polivalenta
DorohoiNews.ro, 15-01-2020

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

15.01.2020 la 16:49

Da cu glodul din dealu mare ce face

PublicitatePUBLICITATE

FARMACIA MAGISTRA

Farmacia Magistra

PUBLICITATE

Ecomed Dorohoi

PUBLICITATE

Info Turism Dorohoi

PUBLICITATE

PRO Casa DOROHOI

PUBLICITATE

Basota Pomirla

PARTENERI

Dorohoi News

PUBLICITATE

Depozitul UNU

CAMPANIE

Donare sange

PUBLICITATE

Decco Dorohoi

ZiareBotosani.ro

PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

PARTENERI

Artificii Dorohoi

EVENIMENTE


Cine GlobeUvertura

ZiareBotosani.ro

PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

FACEBOOK


PARTENERI

ZiareBotosani.ro

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ANUNTURIDorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Angajăm personal pentru o nouă locație în Dorohoi

Angajăm personal pentru o nouă locație în Dorohoi
Angajăm personal, fete, pentru o nouă locație în Dorohoi cu FastFood și Cafenea. Se caută ...

Firmă de construcții din Dorohoi angajează zidar, tencuitor, dulgher și finisor

Firmă de construcții din Dorohoi angajează zidar, tencuitor, dulgher și finisor
Firmă de construcții din Dorohoi angajează zidar, tencuitor, dulgher și finisor. Pentru detalii suplimentare ...

Societate din Dorohoi angajează operator siloz cereale

Societate din Dorohoi angajează operator siloz cereale
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol, angajează operator siloz cereale. Salariu motivant, ...

Fabrică de cherestea angajează muncitori calificați și necalificați

Fabrică de cherestea angajează muncitori calificați și necalificați
Fabrică de cherestea din Botoșani angajează muncitori calificați și necalificați. Constituie un ...

RIFIL Dorohoi angajează muncitori calificați și necalificați

RIFIL Dorohoi angajează muncitori calificați și necalificați
Societatea RIFIL SA - Punct de lucru Dorohoi, angajează muncitori calificați și necalificați, mecanici, ...

Vând struguri de vin

Vând struguri de vin
Vând struguri de vin din diferite soiuri: - Fetească regală; - Sovinion; - Risili; - Galbenă ...

Fermă din Dorohoi angajează inginer mecanic sau maistru mecanic

Fermă din Dorohoi angajează inginer mecanic sau maistru mecanic
Ferma vegetală din Dorohoi, cu obiect de activitate cultură mare a cerealelor, angajează inginer mecanic ...

Fermă din Dorohoi angajează agent de vânzări

Fermă din Dorohoi angajează agent de vânzări
Fermă vegetală din Dorohoi, cu obiect de activitate cultură mare a cerealelor, angajează agent de ...

Caut să închiriez

Caut să închiriez
CAUT SA INKIRIEZ CASA SAU GARSONIERA IN DOROHOI PTR 2 PERSOANE...REL TLF 0752469285...

Cumpăr teren pentru casă

Cumpăr teren pentru casă
Cumpăr teren în Dorohoi pentru construcția unei case. Maximum 1000 metri pătrați. Preturi rezonabile. ...

PARTENERI

VREI FOC DE ARTIFICII LA NUNTA TA? NOI ITI DAM SOLUTIA! - NU EZITA SA NE CONTACTEZI.DorohoiNews.ro