Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

perioada-de-proba

Perioada de probă la angajare s-a prelungit semnificativ după noul Cod al Muncii, dar au apărut şi alte modificări care te obligă să fii mai atent atunci când ajungi într-o astfel de situaţie.
Cât durează perioada de probă, care sunt drepturile pe care le ai şi ce nu poţi controla în relaţia cu angajatorul, ne spune avocatul Carmen Ştirbu, coordonatorul echipei de Dreptul muncii din cadrul casei de avocatură Schoenherr şi Asociaţii.

1. Care este perioada maximă în care poţi fi ţinut în probă

Una dintre cele mai importante modificări aduse de noul Cod al Muncii se referă la prelungirea perioadei de probă. Astfel, la contractul individual de muncă pe perioadă nedeterminată, perioada de probă maximă a fost prelungită de la 30 la 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie; de la 90 la 120 zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
„De asemenea, a fost eliminată perioada de probă de 5 zile lucrătoare stabilită anterior pentru muncitorii necalificaţi. Prin urmare, aceştia urmează să fie verificaţi în perioada de probă de maxim 90 zile calendaristice caracteristică funcţiilor de execuţie”, precizează Carmen Ştirbu.

2. Este ilegal să nu fii plătit în perioada de probă
Dacă angajatorul încearcă să te convingă că îţi vei primi salariul abia după ce treci de perioada de probă, nu trebuie să accepţi sub nicio formă o astfel de propunere, deoarece este ilegală.
Codul Muncii stabileşte expres că salariatul beneficiază ]n perioada de probă nu doar de drepturile prevăzute în contractul invidual de muncă, dar şi de toate celelalte drepturi prevăzute pentru salariaţi în regulamentul intern al angajatorului şi în contractele colective de muncă aplicabile.
„Prin urmare, în perioada de probă, salariatul trebuie să primească salariul de bază prevăzut în contractul individual de muncă, dar şi celelalte bonusuri, prime, adaosuri, indemnizaţii, datorate de angajator conform normelor aplicabile”, explică avocatul de la Schoenherr şi Asociaţii.

3. Ai toate drepturile pe care le au şi ceilalţi salariaţi
În perioada de probă, contractul de muncă se derulează în mod normal ca orice contract, cu aceleaşi drepturi şi obligaţii pentru angajat şi angajator.
„Singura diferenţă o reprezintă modul în care contractul individual de muncă poate înceta în perioada de probă”, arată Carmen Ştirbu. Prin urmare, exceptând protecţia la încetarea contractului, drepturile salariatului nu sunt deloc diminuate în perioada de probă.

4. Nu pot fi mai mulţi candidaţi în probă pentru acelaşi post
Dacă angajatorului îi surâde ideea de a testa în paralel mai multe persoane pentru acelaşi post, urmând ca unul singur să fie păstrat la final, trebuie să ştii că această practică nu este legală.
„Aşa cum în cazul unor salariaţi care nu se află în perioadă de probă aceştia nu pot fi angajaţi simultan pe acelaşi post, nici în cazul perioadei de probă nu este posibilă angajarea simultană pe aceeaşi poziţie”, explică avocatul Schoenherr şi Asociaţii.
Angajatorul poate testa mai multe persoane pentru acelaşi post doar succesiv, cu condiţia ca o astfel de angajare succesivă de probă să nu depăşească 12 luni (în forma anterioară a Codului Muncii, nu puteau fi testaţi mai mult de 3 angajaţi).

5. Angajatorul poate înceta oricând contractul de muncă, printr-o simplă notificare
În perioada de probă, angajatorul are dreptul de a înceta contractul printr-o simplă notificare scrisă, începând cu prima zi de lucru şi până la sfârşitul ultimei zile de probă.
Codul Muncii nu stabileşte însă data la care notificarea trebuie emisă sau comunicată salariatului şi nici momentul efectiv de la care contractul încetează - fie de la data emiterii notificării, fie de la data comunicării acesteia către salariat.
„În jurisprudenţă, instanţele române s-au pronunţat în sensul în care esenţial este momentul emiterii notificării scrise, iar nu cel al comunicării către salariat”, precizează avocatul specializat în dreptul muncii.

6. Poţi fi „demis” chiar dacă afli mai târziu
În cazul în care notificarea scrisă este emisă în ultimele zile ale perioadei de probă, iar salariatul refuză primirea personală a acesteia, nu este necesar pentru încetarea contractului ca notificarea să fie şi primită de salariat în perioada de probă. Aceasta poate fi comunicată şi ulterior.
„Este recomandabil ca, imediat după emiterea notificării scrise, aceasta să fie transmisă salariatului prin scrisoare cu confirmare de primire sau prin executor judecătoresc, astfel încât acesta să fie informat şi să nu continue prestarea muncii după data emiterii notificării", arată Carmen Ştirbu.

7. Angajatorul nu trebuie să-şi justifice decizia de a renunţa la tine

Potrivit legislaţiei în vigoare, angajatorul nu are niciun fel de obligaţie de a-şi justifica decizia de încetare a contractului de muncă în perioada de probă.
„Contractul individual de muncă poate înceta în perioada de probă nu doar pentru necorespunderea salariatului la cerinţele postului, dar şi pentru orice alte motive - de exemplu, salariatul nu se poate încadra în colectivul societăţii”, menţionează Carmen Ştirbu.

8. Şi tu ai dreptul să renunţi oricând la job în perioada de probă
Singura veste bună pentru angajat este că şi acesta îi poate "face figura" angajatorului. La fel ca şi angajatorul, salariatul poate în orice zi de-a lungul perioadei de probă să-i transmită acestuia mesajul că postul nu corespunde aşteptărilor sale. Într-un fel şi angajatorul trece printr-o perioadă de probă.

9. Poţi trece prin probe şi dacă te angajezi pe perioadă  determinată
În cazul contractelor pe perioadă determinată, perioada de probă este mai scurtă, fiind diferenţiată în funcţie de durata contractului, menţionează Carmen Ştirbu:
- în cazul în care contractul individual de muncă are o durată mai mică de 3 luni, perioada de probă este de maxim 5 zile lucrătoare;
- în cazul în care contractul individual de muncă are o durată cuprinsă între 3 şi 6 luni, perioada de probă este de maxim 15 zile lucrătoare;
- în cazul în care contractul individual de muncă are o durată mai mare de 6 luni, perioada de probă este de maxim 30 zile lucrătoare pentru salariaţii încadraţi în funcţii de execuţie şi 45 zile lucrătoare pentru salariaţii încadraţi în funcţii de conducere.

10. Nici angajaţii temporari nu scapă de perioada de probă
În cazul contractului de muncă temporară, perioada de probă a fost prelungită şi diferenţiată în funcţie de durata misiunii, potrivit noului Cod.
Astfel, perioada de probă este cuprinsă în prezent între două zile lucrătoare (în cazul unui contract mai scurt de o lună de zile) şi 30 de zile lucrătoare (pentru funcţii de conducere, în cazul în care perioada pentru care este încheiat contractul este mai mare de 6 luni). (DorohoiNews.ro)
 

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

GALERIE FOTO

perioada-de-proba
DorohoiNews.ro, 28-05-2011

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

PublicitatePUBLICITATE

Ecomed Dorohoi

PUBLICITATE

Info Turism Dorohoi

PUBLICITATE

PRO Casa DOROHOI

PUBLICITATE

Basota Pomirla

PUBLICITATE

Magistra

PARTENERI

Dorohoi News

PUBLICITATE

Depozitul UNU

CAMPANIE

Donare sange

PUBLICITATE

Decco Dorohoi

ZiareBotosani.ro

PARTENERI

Artificii Dorohoi

EVENIMENTE


Cine GlobeUvertura

ZiareBotosani.ro

PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

FACEBOOK


PARTENERI

ZiareBotosani.ro

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ANUNTURIDorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Firmă de construcții din Dorohoi angajează muncitori calificați și necalificați

Firmă de construcții din Dorohoi angajează muncitori calificați și necalificați
Firmă de construcții din Dorohoi angajează muncitori calificați și necalificați. Pentru detalii ...

Firmă de construcții din Dorohoi executăm diferite lucrări. Vezi detalii!

Firmă de construcții din Dorohoi executăm diferite lucrări. Vezi detalii!
Firmă de construcții din Dorohoi executăm lucrări de excavare (preț 110 lei pe oră), construcții ...

SC din Dorohoi angajează barman

SC din Dorohoi angajează barman
Societate comercială din Dorohoi angajează barman. Relații la numărul de telefon: 0745512848

Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi organizează concurs pentru un post de secretar

Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi organizează concurs pentru un post de secretar
Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi cu sediul în: localitatea Dorohoi, strada ...

SC angajează personal în construcții pentru Germania

SC angajează personal în construcții pentru Germania
Elit Spartan Construct Botoșani angajează personal în construcții pentru Germania, doar cu experiență: - ...

În căutare de job operator/IT/service pc & telefoane

În căutare de job operator/IT/service pc & telefoane
Bună ziua! Sunt absolvent al Super Colegiului Național "Grigore Ghica" Dorohoi, dețin Bacalaureatul ...

Cumpăr garsonieră confort 1

Cumpăr garsonieră confort 1
Cumpar garsoniera confort 1 in stare buna pana in 16000 euro. Telefon 0748944498

Casă de vânzare în Dorohoi

Casă de vânzare în Dorohoi
Casă veche și teren, 357 mp, construit 111 mp, Dorohoi, jud. Botoșani, str. Spiru Haret, Nr 83, 3 ...

Ofer spre închiriere apartament 3 camere Olinescu

Ofer spre închiriere apartament 3 camere Olinescu
OFERIM SPRE INCHIRIERE AP.3 CAMERE DECOMANDATE, ET. 1, CENTRALĂ DE APARTAMENT, APOMETRE, DOUA BALCOANE,MOBILATE ...

Închiriez apartament cu 3 camere

Închiriez apartament cu 3 camere
Ofer spre închiriere apartament cu trei camere, decomandat, mobilat, Plevna 0740888419, 0745754555

PARTENERI

VREI FOC DE ARTIFICII LA NUNTA TA? NOI ITI DAM SOLUTIA! - NU EZITA SA NE CONTACTEZI.DorohoiNews.ro