Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

biserica_hiliseu_crisan

Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din parohia Hilişeu-Crişan a fost construită în anul 1802 pe cheltuiala boierului, stăpânul de atunci a moşiei V. Curt. Deasupra uşii de intrare, sub o serie de sculpturi florale, se află săpat în uşorul uşii „1902, mai 21”. Biserica îşi trage fiinţa de la un schit vechi de călugăriţe ce era pe vremuri aici, în mijloc de codru. Cine şi când s-a ridicat acest schit, nu se ştie.

Biserica se află situat în câmp între Hilişeu-Horia şi Hilişeu-Crişan, la 2 km distanţă de fiecare sat, în apropiere de pădurea „Călugăriţa”. Intrarea în curtea bisericii se face pe un drum mic prin partea de miazănoapte. Curtea împrejmuită cu gard de ostreţe are în interior plantaţie de arbori. Tot în curte, la răsărit de biserică se află clopotniţa. Corpul construcţiei este din zidărie de cărămidă, pe temelie de piatră, de formă pătrată, formată dintr-un singur rând. Această clopotniţă este fondată de către Ana Curt, născută Berneasa, în anul 1832.

În rând cu clopotniţa se află un monument cu caracter religios; pe un soclu de piatră se ridică chipul Mântuitorului între doi îngeri, în dreapta şi stânga pe coama zidurilor, chipurile apostolilor, figurile sculptate în piatră. Monumentul este în genul monumentelor similare din Apus şi poartă caracteristicile artei romanice. Corpul bisericii este format din bârne de lemn pe fundaţie şi soclu de piatră, în partea răsăriteană socului se ridică la 1,5m. Acoperişul în şarpantă, coama ţuguiată, cu poalele straşinei prelungite în afară la 1,5m pentru apărarea pereţilor. Deasupra neaoşului se înalţă o turlă de lemn decorativă. Biserica, deşi construită în 1802, face parte din tipul bisericilor moldoveneşti construite din lemn, dinaintea epocii decadente.

Intrarea în biserică se face prin partea de miazăzi. Pridvorul este lucrat din bârne de stejar, uşa de la intrare lucrată din lemn de stejar, cu barda.
Pronaosul mic, despărţit de nace printr-o serie de stâlpi de stejar care susţin bolta, naosul dreptunghiular, ferestrele aşezate lateral şi la înălţime de peste 3 m, acoperişul naosului, boltă în plin centrul, forma fundului de corabie. Pereţii tencuiţi şi văruiţi, în pronaos, în partea de miazănoapte, se află mormântul ctitorului. Altarul despărţit de naos printr-o frumoasă catapeteasmă din lemn de tei, are formă semicirculară, la răsărit, sus o fereastră în părţile laterale ale bisericii câte o uşă. În pridvor, pe uşorii uşii de intrare, se vede o sculptură originală făcută de meşterul respectiv: cinci rozete de ornament. Tot în pridvor se vede frumos sculptat acele figuri fantastice, ornamente frecvente la bisericile vechi „doi balauri”.

În naos se află amvonul sculptat şi ornamentat cu icoane. Catapeteasma bisericii lucrată din lemn de tei este formată din şapte rânduri de icoane.

Icoanele sunt încadrate în coloane cilindrice cu baza şi capitelul frumos profilate, cu sculpturi vegetale, ramuri, frunze şi strugurei poleite cu aur.

Icoanele sfinţilor sunt pictate în stil bizantin.

Strana Maicii Domnului cu icoana de argint are o inscripţie sus: „Adormirea Prea Sfintei Născătoarei de Dumnezeu”, iar jos: „Această sfântă icoană s-a făcut de robii lui Dumnezeu Alexandru, Anica şi fiul lor George, familia Curt, anul 1854 martie 11 zile”.

Deşi biserica nu are înfăţişarea bisericilor mari de catedrală, cu forme suple, totuşi prin podoabele sale, catapeteasma, icoanele, ba chiar şi prin forma ei modestă de bisericuţă veche, insuflă credincioşilor acea cucernicie de înaltă spiritualitate.

Reparație capitală s-a făcut între anii 1968-1975 .
Reacoperirea bisericii cu draniță s-a făcut între anii 2003-2004 .
 
Biserica are nevoie de fonduri pentru contact Pr. paroh Derscariu Gabriel Mihail (0231621125)

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

biserica_hiliseu_crisanbiserica din hiliseu crisan
DorohoiNews.ro, 08-09-2012

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

09.09.2012 la 22:46

Dar stiti cati locuitori are satul? Stiti ce varste au si ce venituri? De unde sa se adune banii? de la pensionari cu venituri de 300 ron??

09.09.2012 la 21:40

Sa fim seriosi, uitati-va ce-i afara, criza, criza cat incape. Initiativa parintelui este laudabila dintr-un anumit punct de vedere si atat .Acea biserica, izolata a fost si izolata va ramane. Un capriciu de boier, si-a facut biserica lui si familiei lui, ca daca se gandea la oamenii din sat o facea in mijlocul satului. D-l Frunza cand o facut biserica in sat s-o gandit ca batranii nu pot sa mearga pe coclauri. Este adevarat ca biserica este de patrimoniu, dar tot la fel de adevarat este ca daca nu poate fi pusa in valoare este condamnata. Asta stiu si autoritatile, asa ca este oarecum tarziu si patetic indemnul catre credinciosi de a contribui cu sume de bani pentru acel obiectiv. Ce o sa-l puna in circuitul turistic? Zona,drumul asfaltat ,potentialul economic? Nimic din toate astea!

09.09.2012 la 09:59

Fiecare preot trebuie sa aiba grija de biserica lui, abia acum si-a dat seama ca se darama? Pina acum ce a facut acest preot? Aveti enoriasi, primar care pot sa va ajute. Nu mai umblati sa stringeti bani de la alti oameni.Asa v-ati obisnuit sa va ajute altii, fara sa produceti nimic.Fiecare localitate trebuie sa aiba grija de scolile, spitalele din localitate(in functie de capacitatea intelectuala a primarului). La BOR nu a-ti incercat?

08.09.2012 la 19:51

Când credinţa se măsoară în bani. Ce avere impresionantă are Biserica Ortodoxă Română De la stat, de la enoriasi, de la săraci sau bogaţi, Biserica a strâns în visteriile sale 3 miliarde de euro. Echipa Observatorului a realizat un reportaj filmat cu camera ascunsă despre cum se fac banii în interiorul Bisericii şi unde ajung ei. O scenă reală, dintr-o Românie cât se poate de reală: credinţa se măsoară în contribuţiile date la Biserică. Aşa au decis unii preoţi să propovăduiască vorbele Domnului. În România, serviciile religioase nu sunt gratuite. Cine nu plăteşte, nu beneficiază de ele. Aşa că oamenii s-au conformat. Donează pentru zidirea lăcaşurilor de cult, plătesc dacă vor ca preotul să le citească acatistele, se împrumută de la bănci ca să-şi îngoape morţii. Lumânările făcute în mănăstire, sunt de două ori mai scumpe decât cele din comerţ. În depozite, 150 de lumânări se vând cu cel mult 10 lei. În Biserică, o singură lumânare, costă chiar şi 50 de bani, asta înseamnă 75 de lei, pentru acelaşi lumânări. De-a lungul anilor, Biserica a pus ban pe ban şi strâns o avere impresionantă. Deţine terenuri, păduri, sute de imobile. Nu plăteşte impozite la stat, însă primeşte bani de la buget. În medie, în fiecare an, Guvernul alocă peste 1 miliard de lei către culte. La această sumă se adaugă veniturile proprii, realizate din vânzarea obiectelor de cult sau a terenurilor. Anul trecut, veniturile administraţiei Patriarhale au fost de 87 de milioane de lei, cu aproape 60 de milioane de lei mai mari decât în 2010. Toţi aceşti bani ar trebui să se întoarcă la oamenii săraci. Nu se întâmplă aşa. Asta în vreme ce mulţi preoţi sunt, de fapt, oameni de afaceri. Părintele Dumitru Bondarici, din Mărgineni, Bacău, e agent imobiliar. Vinde chiar terenurile care au fost retrocedate Bisericii. Sub pretextul că vrem să ne construim o casă în comună, am mers la preot. Ne-a cerut 160.000 de euro pentru 2600 de metri pătraţi. Preotul vinde metrul pătrat de teren cu aproape 50 de euro. Mult mai scump decât ce oferă în zonă agenţiile imobiliare. Faţa bisericească ne-a explicat că pământul l-a recuperat în urma unor procese îndelungate. În total, peste 20 de hectare a primit parohia. A reuşit să vândă aproape tot. A evacuat oameni, a dărâmat case. Averea Bisericii trebuie păstrată cu sfinţenie. Pământul poate fi vândut, în cazul în care consiliul parohial consideră că e prea departe de parohie. Banii obţinuţi trebuie folosiţi fie pentru a cumpăra teren în altă parte, fie pentru acte fiantropice.


Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Doi îndrăgostiți trec pe lângă o cofetărie.
Ea: Mmm... ce bine miroase!
El: Daca vrei, mai trecem o dată.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!

Texty Garments Dorohoi angajează! Vezi pentru ce post poți depune CV-ul!
Societatea S.C. Texty Garments S.R.L. Dorohoi, cu sediul în str. Colonel Vasiliu, nr. 70, angajează ...

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Vând apartament în zonă centrală

Vând apartament în zonă centrală
Vand apartament, str. Grigore Ghica, 2 camere 48 m2, sc B, ( la mijloc, călduros), ultimul etaj. Boxa. ...

Caut persoană pentru tuns gazon

Caut persoană pentru tuns gazon
Caut om să tundă un gazon. Tel: 0725810071

Casă bătrânească și teren în Dorohoi

Casă bătrânească și teren în Dorohoi
Proprietatea se afla in Dorohoi, cartier Trestiana, strada Ardeal si este compusa din casa bătrânească ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro