Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

Cenaclul Editor 40

Craciunul, „Sfantul Stefan” si sarbatorile conexe, asigura pentru dorohoieni cadenta consumista, laolalta cu inevitabila incepere a anului 2012…O situatie aparte, de perceptie a timpului, de a canta mai mult harul si mai putin darul, o reprezinta, insa, intalnirile Cenaclului dorohoian “Editor”. Redactia Dorohoi News a zabovit pentru a cunoaste mai bine aceasta stare – despre care am mai scris – la ultima intalnire literara din 2011.

Nu vom spune ca, la Casa Municipala de Cultura, vine numai lume educata sau ca vin numai tinere talente, ci dimpotriva sunt multe tipare prezente sub acelasi acoperis, dar care impart aceeasi pasiune pentru scris. Eliberati de sevrajul rutinei si al limitelor de la nivelul societatii, membrii cenaclului si invitatii se “coboara intr-un spatiu al libertatii de exprimare literara, neglijand pe cei care sufera de prejudecati”.

Am intrebat mai multi participanti la ultima intalnire din anul 2011:
1.“Cum activitatea literara si culturala a Cenaclului Editor, din anul 2011 ?”
2.“Care va sunt asteptarile in ceea ce priveste promovarea creatiei literare dorohoiene, prin acest cenaclu, in anul in care vom intra ?”

Am consemnat urmatoarele raspunsuri:

CIPRIAN VOLOC – scriitor
1.În 2011 Cenaclul Editor s-a descoperit cu adevărat, sieși și celorlalți. Un an care, la începutul său, nu anunța mare lucru, deși intențiile ședinței inaugurative de la finalul lunii decembrie 2010, organizate de către Nicu Anton, erau curajoase. În cele din urmă, viața a bătut filmul, dacă e să parafrazăm cunoscuta zicală, Antologia Anului 2011 a Cenaclului Editor constituind ea însăși mărturie convingătoare, în acest sens.
2.Generațiile se schimbă repede, în Dorohoi. Absolvenții liceelor pleacă și nu mai revin, în oraș. Nu există decât la nivel formal o continuitate a vieții literare dorohoiene. Pe de altă parte, dorohoienii adulți manifestă un slab apetit pentru literatură, dovadă participarea slabă la cenaclu, deși în 2011 acesta a beneficiat de publicitate constantă pe cea mai importantă publicație on-line a municipiului, DorohoiNews.ro.  Dată fiind această situație socială, de ruptură și de discontinuitate, consider că nici nu e de dorit închegarea unui grup literar unitar, la Dorohoi. Un nucleu există, și el e valoros, pe el putându-se calchia spiritele tinere, dornice de formare. Dar ceea ce e cu adevărat important este SPIRITUL cenaclului, perpetuarea lui. Deschiderea față de vocile noi, experimentele noi, curajul de a reîncepe, în permanență, totul de la zero.  Și, bineînțeles, imortalizarea momentelor de inspirație în mult asteptata Antologie a anului 2012, care e de dorit să apară înainte de luna octombrie, când se sărbătoresc Zilele Orașului Dorohoi.

NICU ANTON – moderator cenaclu
1.Cenaclul Editor a evoluat surprinzator transformandu-se intr-un pol important al vietii culturale dorohoiene. Cenaclul s-a transformat intr-un cerc de prieteni cu idei marete, idei proprii si imi vine greu sa cred ca nume ca Cristi Avram, Andreea Tudose sau Diana Dupu vor trece neobservati prin literatura romana.
2.Cenaclul Editor este o prioritate personala si daca am reusit promovarea acestuia pe plan local, ca principalul nucleu literar din Dorohoi, as dori sa il impunem pe plan judetian si national. Sper sa reusim editarea mult doritei reviste a Cenaclului si cu ajutorul DorohoiNews sa sadim cat mai mult “samanta” creatiei literare in randul pasionatilor de frumusete a ideilor.

CORNELIU DRESCANU – profesor
1.Incerc sa scriu cate ceva despre activitatile cenaclului sub impresia carora sunt in aceste franturi de timp…(Cat de lungi ?, Cat de…timp ?). Intalnirile de duminica au reprezentat ocazii de a combate blazarea, motivand scrisul si incurajand nobletea de a inota impotriva curentului, generat de climatul devalorizarii: totul in jurul nostru fiind anticultura, contracultura, informatie, reclama, seductie mediatica, stereotipie, forme repetitive, simulacre si artificii…
2.Bineinteles, dorim ceva vizibil, aspirand la un spatiu extraliterar al inspiratiei, extins, provocator, in care spectacolul poeziei de exemplu, sa se delimiteze de stapanirea artificialitatii, a pozei goale. Cenaclul Editor, prin sedintele sale, poate oferii trairi estetice si trairi etice, insufland un aer si mai dinamic, si mai performant, pentru o reevaluare a raportului lectura – scris (cititul sa redevina placere, iar scrisul – o intoarcere spre sine).

BARA HAKI ABDULBAKI - profesor
1.In general a fost buna, dar este loc si pentru mai bine !
2.Diversificarea ideilor pentru dezbateri,
            De invitat profesorii de limba romana,
            Deasemenea, invitati dintre elevii interesati, din scolile dorohoiene,
            De studiat unele scrieri ale poetilor sau scriitori romani,
            Traducerea unor poezii ale poetilor straini, europeni sau din alte parti.

ANISIA LUMINITA – bibliotecar, Biblioteca Municipala Dorohoi
1.Ce bine ca esti ! Cenaclule Editor. Aici fiecare se poate regasi si poate gasi suflete implicate emotional in cultura Dorohoiului. Felicit autorii care au scris poezie si pe cei care au lansat poemele in volume.
2.Pentru mine cultura Dorohoiului a devenit de cativa ani un punct central.Impreuna cu dl. Mandachi am luat initiative de a ne intalni cu iubitorii de istorie locala, de a aduna diverse informatii de la personae care detin documente, fotografii, etc.(dialogul cu aceste personae fiind deschis in cadru cenaclului); a promova creatia literara a diversilor scriitori dorohoieni de-a lungul timpului; prezentarea (evocarea) personalitatilor nascute in Dorohoi si imprejurimi; aniversari culturale dorohoiene.

DOROFTEI CRISTINA – eleva
1.Din punctual meu de vedere Cenaclul Editor a evouat sau….doar mi se pare, deoarece inainte sa vin aici am lecturat cartea intitulata “Antologia anului 2010” (a Cenaclului Editor), deci raspunsul este “DA”.
2.Personal, in anul 2012 am asteptari mari la Cenaclul Editor, deoarece fiercare evolueaza si normal ceea ce compun evolueaza, devine mai interesant si cu mai multa candoare.

ROTARIU CARLA-DOROTHEEA – eleva   
1.Un cenaclu in care te simti ca in familie; acest sentiment care este unic si iti da posibilitatea de a te exprima liber, fara inhibitii, fara trac; astfel vad eu acest cenaclu, aceasta familie in crestere.
2.Sper ca si in anul 2012 sa continue acest impuls spre cunoasterea orasului Dorohoi, oras ce merita atentie, oras in care se nasc oameni incredibili.

ANA MARIA GIBU – eleva
1.Intalnirile saptamanale in cadrul Cenaclului Editor din acest an au fost benefice tuturor, cred eu. In acest an intr-adevar am aflat multe lucruri noi despre creatia literara, mi-am dezvoltat si mi-am schimbat stilul de a scrie. Cenaclul Editor este o rampa de lansare.
2.Printr-un blog al cenaclului putem promova creatiile literare dorohoiene.

MIRAUTI ALEXANDRU – elev
1.Intalnirile de cenaclu le vad ca un ritual magic care isi dezvolta sufletul, sentimentele si psihicul. Aici tu vii cu acel inceput de vraja, de ritual, iar aici, cu ajutorul unor oameni intelepti ritualul continua.
2.Aparitia unor concursuri…incercarea unor aplicatii variate…


DUPU IOANA NICOLETA - eleva
1.In cadrul Cenaclului literar din acest an, am invatat sa imi scriu toate gandurile pe foaie si sa dau frau imaginatiei. Imi place faptul ca se pastreaza anumite ritualuri si de asemenea modul in care facem totul impreuna, ca o familie.

2.Prin aceste cenaclu in anul 2012 as vrea sa fie publicate si anumite filmulete si inregistrari din cadrul sedintelor. Stiu ca in trecut se facea acest lucru si as vrea sa se mai continue cu aceasta idee.
MARIUS GIRADA – baiatul care avand un handicap fizic de gradul I, tasteaza la calculator cu nasul

1.Din cauza handicapului, nu am reusit sa merg la scoala, dar dorinta de a acumula cat mai multe cunostinte, o am de mic. Religia imi place de mic si la un moment dat, am dorit sa creez si eu asa cum aud ca au facut cei ce ii ascult mereu. Imi place sa scriu versuri si am compus 31 de poezii majoritatea religioase. Pe 24 Mai 2011 am fost invitat de d-nul Profesor doctor in filozofie Ciprian Voloc sa particip la Cenaclul Editor. A fost unul dintre cele mai frumoase evenimente din viata mea, cand cartea mea de poezii, a fost analizata si apreciata de cei mai mari oameni de cultura ai Dorohoiului. Cu acest prilej, am fost invitat sa fiu co-autor cu cateva poezii la cartea Antologia Dorohoiului. Bucuria mea a fost enorma, ca am putut fi co-autor la aceasta carte alaturi de oameni de valoare din orasul Dorohoi. Datorita bolii nu am putut participa activ la sedintele Cenaclului Editor, dar, am numit anul 2011, anul cu cele mai multe realizari pentru mine.

2.Incerc sa scriu o carte religioasa despre patimile Domnului nostru Iisus Hristos cu titlu; SCOALA SAPTAMINII PATIMILOR, in care vreau sa arat importanta pentru noi a jertfei pe Cruce a Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Cartea cuprinde texte din Sfanta Scriptura, urmate de comentariile mele si la finalul fiecarui capitol voi scrie o mica rugaciune. Vreau ca in anul 2012 sa imi indeplinesc acest “vis” iar voi prietenii mei din cenaclu sa ma ajutati indrumandu-mi pasii, corectandu-ma, incercand sa ma intelegeti, intrucat, in luna Iunie am dat cateva teste pentru clasa intai si din toamna fac clasele a doua, a treia si a patra in anul scolar 2011-2012. (DorohoiNews.ro)

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PNL Botosani



DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

Cenaclul Editor 40
DorohoiNews.ro, 29-12-2011

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

30.12.2011 la 15:51

Ceia ce in adolescenta parea o joaca, iata ca am reusit sa public o carte si sa intru intr-un Cenaclu literar. Doresc la toti membrii Cenaclului Editor ca in anul 2012 sa fie sanatosi si cu putere de a tine vie cultura în Dorohoi. LA MULTI ANI!

30.12.2011 la 13:09

Acest cenaclu a fost o binecuvantare pentru mine. Ma intalnesc cu oameni minunati, cu preocupari minunate si petrecem impreuna clipe minunate. Doresc ca, in anul 2012, sa continuam a ne intalni si a crea lucruri alese, pentru bucuria noastra si a concetatenilor nostri.Incercarile noastre sunt rodul inimii si imaginatiei si e placut, e aproape un privilegiu sa te asezi alaturi unor tineri despre cartile carora esti sigur ca vei citi multe, in scurta vreme...

30.12.2011 la 04:37

atat timp cat exista dorinta ,totul e posibil. Tineri si batrani egali in gandiri si ambitii am format un grup;un grup care are cateva piese grele. Le multumesc in primul rand lor fara a le da numele. Le multumesc celor care din pasiune sau curiozitate incearca mireasma Editorului. Cata dreptate are Ciprian cand spune ,,Absolvenții liceelor pleacă și nu mai revin," dar pleaca atat de bogati si frumosi pregatiti spiritual... La multi ani tuturor multumiri tuturor sustinatorilor Cenaclului Editor. Multumesc DorohoiNews

29.12.2011 la 13:02

Un an poate sa para putin, dar cand privesti fotografiile iti dai seama cate de multe si de variate persoane s-au perindat prin acest cenaclu. Diversitate, provocare, inedit, inspiratie, critica - intr-un cuvant, CENACLUL EDITOR din DOROHOI ! LA MULTI ANI !

29.12.2011 la 10:24

M-am simtit minunat cu voi in aceste cateva luni de cand sunt la Cenaclu si va multumesc mult.Va doresc tuturor un an asa cum va doriti!

29.12.2011 la 09:30

Am participat la câteva şedinţe de cenaclu.Am întâlnit copii care m-au emoţionat prin seriozitate şi maturitate în creaţie.Felicitări moderatorilor şi succes tuturor (cu dorinţa de a reveni). La mulţi ani!!!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


Profesor:
Cine răspunde la următoarea întrebare, poate merge acasă.
Un băiat aruncă geanta pe fereastră.
Profesorul:
Cine tocmai a aruncat ghiozdanul?
Băiatul:
Eu, și plec acasă acum.



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


PSD Botosani
DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PSD Botosani

Ecomed Dorohoi

PNL Botosani

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

SC angajează personal pentru fabrică de lactate

SC angajează personal pentru fabrică de lactate
SC angajează personal pentru fabrică de lactate, calificați și necalificați. Relații la telefon: ...

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative

SC din Dorohoi angajează personal pentru curățenie sedii administrative
Societate Comercială din Dorohoi angajează personal auxiliar pentru curățenie sedii administrative. ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal

GAVROMARM, depozit de marmură și granit în Saucenița, angajează personal
SC GAVROMARM SRL depozit de marmură și granit în Saucenița angajează, în condițiile ...

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare

Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare
Magazinul Peneș Curcanul Dorohoi angajează gestionar - vânzătoare. CV-urile se pot depune la ...

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență

Societate comercială din Dorohoi angajează mecanici agricoli cu experiență
Societate comercială din Dorohoi cu profil agricol angajează mecanici agricoli cu experiență. Informații ...

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri

BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri
BAMBOO angajează supraveghetoare sală jocuri! Oferim și cerem seriozitate maximă! Salariul este motivant, ...

Căutăm o bonă cu experiență

Căutăm o bonă cu experiență
Căutăm o bonă cu experiență pentru a lucra la domiciliu cu un copil de un an jumătate. Candidatul ...

Vând colțar

Vând colțar
Vând canapea colțar in stare foarte buna și masa extensibila, preț 1500 lei. Relatii la telefon ...

Cumpăr apartament cu trei camere

Cumpăr apartament cu trei camere
Cumpar apartament cu 3 camere decomandat et 1 sau 2 in localitatea Dorohoi jud Botosani, zona centru ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro