Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

Cuciureanu Vasile

A rămas în memoria satului natal drept „pilotul lui Ceaușescu” datorită unei vizite pe care Nicolae Ceaușescu – președintele Republicii România pe atunci – o făcuse la Dorohoi, venind cu un elicopter al cărui pilot era nimeni altul decât Cuciureanu Vasile.

DATE BIOGRAFICE
Cuciureanu Vasile s-a născut la 11 ianuarie 1935 în satul Cobâla, comuna Șendriceni, județul Botoșani. După absolvirea a șapte clase primare în satul natal, a urmat cursurile Școlii de Arte și Meserii din Dorohoi pe care, în 1952, le-a promovat cu calificarea de croitorie bărbătească. Ulterior și-a completat studiile prin promovarea cursurilor Liceului teoretic și cu susținerea examenului de bacalaureat.

DE LA CROITORIE LA AVIAȚIE
Tot în anul 1952, la Popești-Leordeni a urmat și promovat Școala de parașutiști iar apoi la Dezmir-Someșeni și Școala de zbor fără motor.

Începând cu luna noiembrie 1952, Cuciureanu Vasile a devenit elev al Școlii de Ofițeri de Aviație numărul 3 de la Buzău pe care, la 9 ianuarie 1956, a promovat-o cu gradul de locotenent aviator.
Repartizat în Regimentul 253 Aviație Asalt de la Turnișor Sibiu, Cuciureanu a făcut trecerea pe avionul IL-10 pentru ca în luna mai 1956, regimentul de Aviație – Asalt desființându-se, să fie mutat în Școala de Ofițeri de Aviație numărul 1 de la Tecuci unde a zburat pe avioanele IAK-18 și IAK-11.

În luna aprilie 1957, mutat în Regimentul 282 Aviație-Cercetare de la Târgușorul Nou – Ploiești a continuat zborul pe avioanele IAK-18 și IAK-11. Desființându-se și acest Regiment, în luna iunie 1958 a fost mutat în Regimentul 108 Aviație-Transport de la Otopeni, în cadrul escadrilei de cercetare și corectarea focului artileriei, subunitate nou înființată a cărei personal navigant provenea din Regimentul de la Ploiești.

La 30 decembrie 1958, Cuciureanu a fost înaintat la gradul de locotenent major iar către sfârșitul anului 1959, ca urmare a unei noi restructurări, din escadrila de cercetare a mai rămas doar o patrulă a cărei comandant a fost numit Cuciureanu.

În martie 1962, locul patrulei de cercetare a fost luat de o primă escadrilă de elicoptere (dotată cu elicoptere MI-4), în cadrul căreia Cuciureanu a rămas în continuare comandant.

În octombrie 1965, escadrila de elicoptere s-a constituit în nucleul unui nou regiment, Regimentul 94 Elicoptere, înființat pe aerodromul de la Alexeni. Ca urmare, păstrându-și funcția, căpitanul Cuciureanu (fusese avansat în grad la 30 decembrie 1961) a fost mutat la Alexeni unde, ca urmare a experienței acumulate ca instructor, a contribuit la pregătirea în zbor a noilor piloți de elicoptere, ziua și noaptea în condiții meteo normale, iar ziua și în condiții meteorologice grele.

În tot acest timp, înaintat la gradul de locotenent-comandor, Cuciureanu a participat atât la aplicațiile cu trupele de uscat cât și cu marina militară, începând din anul 1964, executând cu elicopterul mai multe zboruri deasupra Mării Negre.

Ca urmare a unei foarte bune pregătiri în zbor, la 1 iunie 1971, Cuciureanu a fost mutat în Escadrila de elicoptere a Flotei 50 Aviație-Transport de la Otopeni (flota prezidențială) unde a fost încadrat comandant de echipaj pe elicopterul Alouette III B.
Înaintat, în august 1972, la gradul de căpitan-comandor, în anul 1976 a fost numit comandant al escadrilei de elicoptere.

Intenționându-se dotarea Flotei 50 Aviație-Transport cu noi tipuri de elicoptere, în noiembrie 1976 a fost trimis la Munchen-Germania unde a urmat un curs de cunoaștere (teoretică și în zbor) a elicopterului Bo-105, iar în 1979, la Marignane-Franța, timp de trei săptămâni, a urmat un curs de cunoaștere a elicopterului Dauphin S.A.-365 C, în final obținând atestarea de comandant de bord pe acest tip de elicopter.

Înaintat la gradul de comandor în 1979, în anul 1982 a fost promovat în funcția de locțiitor pentru elicoptere al comandantului Flotei 50 Aviație-Transport pentru ca, la 16 august 1985, la împlinirea limitei de vârstă ca personal navigant, la cerere, să fie trecut la pensie.

UN OM DEVOTAT MESERIEI
Cuciureanu Vasile a zburat un număr de 14 tipuri de aeronave (2 tipuri de planoare, 7 tipuri de avioane și 5 tipuri de elicoptere) totalizând peste 7200 ore de zbor.
Începând din anul 1975, Cuciureanu a obținut calificarea de pilot elicoptere clasa I-a, iar în calitatea de comandant de echipaj elicopter în Flotila 50 Transport, în depline condiții de securitate, a executat numeroare misiuni de importanță excepțională.
Pentru meritele sale a fost distins cu mai multe ordine și medalii, între care Ordinul ”Meritul Militar” clasele III, II și I; Ordinul ”Steaua României” clasa a V-a.

Datorită înaltului său profesionalism, în anul 1971, Cuciureanu a reușit a preveni unele eventuale incidente și chiar catastrofe ce s-ar fi putut produce cu elicopterele MI-4 la care intervenise o subtilă defecțiune tehnică. Astfel, la 7 ianuarie 1971, pe aerodromul de la Alexeni, în timp ce, cu un elicopter MI-4, într-un rulaj aerian se deplasa la start, a simțit un trepidaj puternic de foarte scurtă durată. Fără a trece cu vederea această situație, Cuciureanu a raportat simptomul conducătorului de zbor, elicopterul fiind reținut la sol. La controlul ce i s-a făcut, s-a constatat o fisură la batiul pe care era montat redactorul principal și pe axul căruia era montată elicea portantă. Procedându-se la controlul și a celorlalte elicoptere MI-4 din dotare s-au prevenit alte asemenea situații.

Pensionar fiind, în anul 1999, ca urmare a experienței și pregătirii acumulate, timp de șase luni, Cuciureanu Vasile a fost solicitat ca specialist de către Compania ROMAVIA.

În anul 2004, Cuciureanu a fost ales membru în Consiliul de conducere a filialei ARPIA a municipiului București.

SALVATOR A SUTE DE VIEȚI OMENEȘTI
Într-un interviu luat de către comandorul aviatic Constantin Iordache, cel care a scris un articol în Revista ”Orizont Aviatic” nr. 35 / 2005, cu titlul ”Drumul parcurs de către pilotul de elicoptere – Comandor Cuciureanu D. Vasile” mărturisește că nu poate uita cum în primăvara și vara anului 1970, ca urmare a inundațiilor din Transilvania (pe râurile Someș, Târnave, Olt, Mureș) din Moldova (pe Siret) și pe Dunăre, în condiții deosebit de grele și de mare risc, a participat la salvarea a peste 1000 de persoane (între care bolnavi, copii, bătrâni și femei), de bunuri precum și la transportul de alimente, medicamente, medici și diferite materiale solicitate în zonele calamitate. Dar nu numai inundațiile l-au solicitat ci și ninsorile abundente, înzăpezirile. Astfel, în ianuarie 1966, Cuciureanu a participat la măsurile de aprovizionare cu alimente a personalului (și a familiilor acestora) din Regimentul 86 Aviație-Vânătoare de la Borcea, întroieniți și izolați ca urmare a ninsorilor extrem de abundente. Și tot la Borcea, a transportat electricieni și materialele necesare pentru repunerea în funcție a liniei electrice Călărași-Gura Ialomiței, care deservea și Regimentul de Aviație.


ZiareBotosani.roZiareBotosani.ro.roGALERIE FOTO

Cuciureanu Vasile
DorohoiNews.ro, 10-03-2018

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Security Code

COMENTARII VIZITATORI

09.04.2018 la 18:03

Cinste lui ! A fost vecinul si mentorul meu.

10.03.2018 la 17:48

Bravo ..lui !! Trebuie sa fie mandru ..!!

PublicitatePUBLICITATE

Hidroplasto Botosani

PUBLICITATE

Farmacia Magistra

PUBLICITATE

Ecomed Dorohoi

Info Turism Dorohoi

PRO Casa DOROHOI

PUBLICITATE

Dental Center Dorohoi

PUBLICITATE

Constructii Dorohoi

PUBLICITATE

Fir intins Dorohoi

PUBLICITATE

Basota Pomirla

PUBLICITATE

Decco Dorohoi

PARTENERI

Dorohoi News

ZiareBotosani.ro

PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

EVENIMENTE

ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

FACEBOOK


EVENIMENTE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

PARTENERI

ZiareBotosani.ro

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ANUNTURIDorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Angajăm șofer profesionist, categoria D

Angajăm șofer profesionist, categoria D
Angajăm șofer profesionist, categoria D, pentru transport de persoane. Relații la telefon: 0745 330 ...

Magazinul Fest-Dorohoi angajează vânzătoare

Magazinul Fest-Dorohoi angajează vânzătoare
Magazinul Fest-Dorohoi - bijuterii din argint, angajează vânzătoare pentru perioada concediului ...

SC angajează personal necalificat

SC angajează personal necalificat
Angajez personal necalificat ingrijitor curte 1 persoana, sortator compactor 1 persoana, mecanic auto ...

Zeci de locuri de muncă pe litoral! SC angajează în condiții excelente

Zeci de locuri de muncă pe litoral! SC angajează în condiții excelente
Societate Comercială deținătoare a mai multor restaurante pe litoral angajează în condiții ...

SC din Dorohoi angajează zugrav – zidar

SC din Dorohoi angajează zugrav – zidar
Societate comercială din Dorohoi angajează zugrav - zidar. Relații la telefon 0231611991 sau 0754200416

SC din Dorohoi angajează șofer TIR benă cereale

SC din Dorohoi angajează șofer TIR benă cereale
Societate Comercială din Dorohoi angajează șofer TIR benă cereale. Relații la telefon 0754200415

Fabrică de tâmplărie PVC din Suceava angajează muncitori

Fabrică de tâmplărie PVC din Suceava angajează muncitori
Societate comercială din Suceava (fabrică de tâmplărie PVC - ferestre și uși) angajează în ...

SC din Dorohoi angajează în condiții optime meseriași în construcții

SC din Dorohoi angajează în condiții optime meseriași în construcții
SC PALAS-PRODUCTIV SRL angajează în condiții optime meseriaşi în construcții: zidari, ...

Asociația Dă Speranță Vieții angajează două persoane

Asociația Dă Speranță Vieții angajează două persoane
Asociația „Dă Speranță Vieții” angajează două persoane pentru următoarele posturi: 2 ...

Cumpăr apartament

Cumpăr apartament
Cumpăr apartament în Dorohoi, 2-3 camere, decomandat, exclus et.4 și parter, exclus zona plevna ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

VREI FOC DE ARTIFICII LA NUNTA TA? NOI ITI DAM SOLUTIA! - NU EZITA SA NE CONTACTEZI.DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro