Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

preoti

O sistematizare a muzicii psaltice, în Moldova, a fost întocmită de mitropolitul Veniamin Costachi, în anul 1812. Ierarhul cărturar a încurajat învăţarea muzicii psaltice în mănăstiri, sub îndrumarea monahilor, inclusiv la Gorovei, unde, în acea perioadă, activa vestitul cântăreţ bisericesc Paisie.

PROFESORII ȘCOLII
Cel dintâi protopsalt cunoscut cu numele a fost Paisie.Deși despre acest Paisie informațiile sunt sărace, el este considerat întemeietorul acestei școli.
În 1827, psalt al schitului era Neofit Scriban, despre care profesorul C. Erbiceanu nota că „era dotat de la natură cu o voce sonoră, plăcută, armonioasă şi abundentă [...] invăţase cântările bisericeşti la Şcoala din Burdujeni, atât în greceşte, cât şi în româneşte”. Va pleca la Iași unde va fi numit profesor și rector al Seminarului Veniamin și hirotonit episcop.
Conducerea școliii a fost încredinţată apoi ierodiaconului Teoctist, foarte priceput în ale psaltichiei, având misiunea de a pregăti pe tinerii care doreau să devină dascăli la bisericile din satele dimprejurul oraşului Dorohoi. De atunci, această ascultare a devenit o preocupare permanentă pentru vieţuitorii de la Gorovei, formându-se aici și un grup psaltic care a activat o bună vreme la Gorovei.
Ierodiaconului Teoctist, i-a urmat „la catedră” ierodiaconul Climent Constantinescu, care, în 1899, a fost hirotonit ieromonah. Atât Teoctist cât și Climent, prin toate acţiunile lor, cei doi monahi au promovat caracterul naţional în muzica bisericească, luând aminte la apelul lui Anton Pann, adresat cântăreţilor de strană, şi nu numai: „Cântă, frate române, pe graiul şi limba ta, şi lasă cele străine ei de a le şi cânta”.
Începând cu anul 1916 pregătirea cântăreţilor de strană a fost încredinţată protosinghelului Ioanichie Irimiciuc care, pentru o perioadă, a fost stareţ al acestui aşezământ monahal. Datorită calităţilor sale vocale de excepţie şi pregătirii temeinice în domeniul muzical, Ioanichie Irimiciuc a fost promovat protop salt la Catedrala mitropolitană din Iaşi, funcţionând, în acelaşi timp, şi ca profesor la Şcoala de cântăreţi din „capitala Moldovei”. În 1938, s-a întors la mănăstirea sa de metanie, reluându-şi activitatea didactică.

DINTRE ELEVII ACESTEI ȘCOLI
Între cântăreţii renumiţi instruiţi la Școala de la Gorovei, menţionăm pe:
Iosif Ciucă– ieromonah – psalt renumit care a copilărit în Gorovei, unde a învăţat carte şi cântarea psaltichiei. De aici s-a mutat la Mănăstirea Râşca, apoi la Mănăstirea Neamţ. În cele din urmă se duce la Mănăstirea Căldăruşani unde a fost ieromonah şi profesor, decedând la 5 decembrie 1877.
Nectarie Lușcanu – a copilărit și învățat la Gorovei unde a fost și călugărit. A slujit la Mitropolia de la Iaşi, fiind numit apoi egumen la Bisericani şi Mănăstirea Nicoreşti din Iaşi, apoi preot la capela lui Mihail Sturza, Ducatul din Baden-Baden, decedând la 20 martie 1893, la Mănăstirea Neamţ.
Tudorache Hasnaș – civil celibatar, a stat în Gorovei, fiind prim cantor.
Vitalie Lemnea – fost stareț al acestei mănăstiri.
Iorgu Cociu Scofariu – după ce a studiat la Gorovei a plecat la Iași, unde a fost psalt la biserica Sf. Spiridon și protopsalt la Catedrala mitropolitană (1860-1864). A fost un talentat compozitor, lăsând în urmă diferite cântări psaltice, cele mai multe rămase în manuscris.
Chesarie Vasiliu, fiul preotului Vasile Popovici din Truşeşti, cântăreţ şi diacon în 1844 şi preot în 1867 la Gorovei, în cele din urmă se duce duhovnic la Mănăstirea Agafton (1875-1888), unde a şi decedat.
Dionisie Velea – a deprins aici ”meșteșugul psaltichiei”, fiind încadrat în postul de cântăreț. Pleacă la Iași unde este numit canonarh la Catedrala mitropolitană din Iași. A fost stareț al Mănăstirilor Cetățuia, Predeal, Neamț, Bistrița și mare eclesiarh la Mitropolia din Iași.
Partenie Bușcu – fost stareț la Cernica, vicar administrativ la Galați și apoi exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor.
Ioanichie Grădinaru – a slujit la Catedrala din Iași unde a fost mare eclesiarh.
Au mai fost şi alţi bărbaţi însemnaţi care au învăţat la Şcoala de psaltichie de la Gorovei precum Partenie Ciopron, Episcop al Armatei, și Narcis Crețulescu, episcopul vicar al Iașilor, ș.a.
De asemenea, în arhiva mănăstirii, se păstrează mai multe cereri adresate stareţului, prin care foşti ucenici solicitau eliberarea unor „adeverinţe de studii”, necesare încadrării în posturile de cântăreţi pe la diferite biserici din judeţele Dorohoi şi Botoşani. Aceste documente atestau faptul că respectivii „învăţăcei" au deprins cântarea psaltică sub îndrumarea vestitului profesor de muzică Ioanichie.

MĂRTURII DESPRE EXISTENȚA ACESTEI ȘCOLI
Din toate cele prezentate mai sus, putem trage concluzia că, la Gorovei, încă de la începutul secolului al XIX-lea, funcţiona o adevărată Şcoală de psaltichie.
Arhiereul Narcis Creţulescu, în monografia scrisă în anul 1897, aminteşte de mai mulţi călugări psalţi, care au vieţuit la Gorovei. Aceştia, la rândul lor, au format ucenici, pentru a servi la strana mănăstirii sau la bisericile din ţinutul Dorohoiului.
Pe un exemplar al „Apostolulului” tipărit în 1851, la Mănăstirea Neamţ, se găseşte menţiunea că această carte a aparţinut iconomului Iordache Romanescu, fiind pusă, prin bunăvoinţa preotului N. Ştefănescu, la dispoziţia „Şcolii de cântăreţi de la Mănăstirea Gorovei", la 21 iulie 1897, împlinindu-se, astfel, voia proprietarului.
Mai mult, în „Darea de seamă pe anul 1910”, protoiereul judeţului Dorohoi, iconomul dr. Dumitru Grigorescu, preciza faptul că, la Mănăstirea Gorovei, care se bucura de o mare apreciere din partea credincioşilor, „se predauşi cântările bisericeşti”.
După decesul arhimandritului Ioanichie în 1956, școala de la Gorovei a încetat să mai existe, însă predarea muzicii bisericești s-a continuat în seminariile ce s-au înființat în această parte a țării.
Pr. Onofrei Marius


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.roZiareBotosani.ro.roGALERIE FOTO

preoti
DorohoiNews.ro, 19-06-2018

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

PublicitatePUBLICITATE

Hidroplasto Botosani

PUBLICITATE

FARMACIA MAGISTRA

Farmacia Magistra

PUBLICITATE

Ecomed Dorohoi

PUBLICITATE

Info Turism Dorohoi

PUBLICITATE

PRO Casa DOROHOI

PUBLICITATE

Contabilitate

PUBLICITATE

Basota Pomirla

PUBLICITATE

Depozitul UNU

CAMPANIE

Donare sange

PUBLICITATE

Decco Dorohoi

PARTENERI

Dorohoi News

PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

EVENIMENTE

ZiareBotosani.ro

PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

FACEBOOK


PARTENERI

ZiareBotosani.ro

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ANUNTURIDorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

SC din Dorohoi angajează economist

SC din Dorohoi angajează economist
Societate din Dorohoi angajează economist. Informații și detalii la telefon 0754200415 , 0754200416 ...

SC angajează maistru, mecanici utilaje, instalatori și dulgheri - fierari

SC angajează maistru, mecanici utilaje, instalatori și dulgheri - fierari
Societatea Comercială Ludwig Pfeiffer angajează maistru, mecanici utilaje, instalatori și dulgheri-fierari ...

Angajăm operator calculator

Angajăm operator calculator
Broker de asigurări angajează operator calculator. Persoana căutată trebuie să posede cunoștințe ...

SC angajează inginer instalații și inginer constructor

SC angajează inginer instalații și inginer constructor
Societatea Comercială Ludwig Pfeiffer angajează Inginer instalații, Inginer constructor, pentru execuție ...

SC din Dorohoi angajează funcționar birou

SC din Dorohoi angajează funcționar birou
Societate din Dorohoi angajează funcționar birou. Relații la telefon 0745062079 între orele ...

Angajăm muncitori calificați și necalificați pentru industria încălțămintei și femeie de serviciu

Angajăm muncitori calificați și necalificați pentru industria încălțămintei și femeie de serviciu
SC Indor SA, cu sediul în Dorohoi, strada Colonel Vasiliu nr.74, jud. Botoșani, angajează muncitori ...

SC angajează urgent! Salarizare începând cu 3500 lei net

SC angajează urgent! Salarizare începând cu 3500 lei net
Angajăm pentru lucrări la București, dulgheri, fierari-betoniști, rigipsări și finisori, montatori ...

SC din Dorohoi angajează confecționeri mașină, calificați și necalificați

SC din Dorohoi angajează confecționeri mașină, calificați și necalificați
SC EUROPANT BT SRL DOROHOI, angajează confecționeri mașină, calificați și necalificați, societate ...

Angajăm îngrijitor sau îngrijitoare și bucătar

Angajăm îngrijitor sau îngrijitoare și bucătar
Asociația „Dă Speranță Vieții” Dorohoi angajează trei pesoane pentru următoarele posturi: 2 ...

SC angajează muncitori pentru echipe de montaj gazon sintetic

SC angajează muncitori pentru echipe de montaj gazon sintetic
Angajăm muncitori pentru echipe de montaj gazon sintetic. Relații la telefon: 0741273552

PARTENERI

VREI FOC DE ARTIFICII LA NUNTA TA? NOI ITI DAM SOLUTIA! - NU EZITA SA NE CONTACTEZI.DorohoiNews.ro