Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

noul cod al muncii

Preavizul impus salariatului demisionar va fi extins, angajatorul va fi obligat să preia demisia, contractul individual de muncă va fi suspendat de drept pentru participarea la grevă, însă suspendarea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului ca sancţiune disciplinară va fi abrogată.   
   Totodată, perioada de probă la angajare va fi extinsă. Acestea sunt o parte din modificările la Codul Muncii, obţinut de MEDIAFAX.
   Potrivit proiectului de modificare a Codului Muncii, obţinut de MEDIAFAX, piaţa muncii va suferi o serie de transformări atât în ceea ce priveşte drepturile, cât şi obligaţiile salariatului.
Perioada de probă la angajare extinsă. Pe acelaşi post pot fi verificate mai multe persoane
Perioada de probă în care sunt verificate aptitudinile salariatului va fi extinsă, iar contractul de muncă poate înceta fără preaviz pe durata sau la sfârşitul acestei perioade, angajatorul având dreptul să încadreze succesiv mai mult de trei persoane pentru acelaşi post în intervalul de probă.
   Potrivit documentului citat, contractul individual de muncă se încheie în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limba română. Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului. Toţi angajatorii au obligaţia de a încheia, în formă scrisă, contractul individual de muncă anterior începerii raporturilor de muncă.
   Cuantumul prestaţiilor suplimentare în bani sau modalităţile prestaţiilor suplimentare în natură trebuie să fie specificate în contractul individual de muncă. Angajatorul va avea dreptul de a stabili obiective de performanţă individuală, precum şi criteriile de evaluare a realizării acestora.
   Conform legii, o persoană poate fi angajată în munca numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauza este apt pentru prestarea acelei munci. Va fi însă abrogată prevederea conform căreia în situaţia în care salariatul prezintă certificatul medical după momentul încheierii contractului individual de muncă, iar din cuprinsul certificatului rezultă ca cel în cauză este apt de muncă, contractul astfel încheiat ramâne valabil.
   În acelaşi timp, va fi interzis cumulul a mai mult de două funcţii cu normă întreagă la acelaşi angajator.
Perioada în care poate fi compensată munca suplimentară va fi prelungită la 60 de zile
Perioada în care munca suplimentară poate fi compensată prin ore libere plătite va fi prelungită de la 30 la 60 de zile. Documentul prevede că munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia, nu în 30 de zile, cum stabileşte legislaţia în vigoare.
   Articolul 119 din Codul Muncii, care stabileşte compensarea muncii suplimentare, va fi completat cu un nou alineat, care prevede că, în perioadele de reducere a activităţii, angajatorul va avea posibilitatea de a acorda zile libere plătite ce se vor constitui într-un cont cu care acesta va putea să compenseze, în avans, eventualele ore suplimentare ce vor fi prestate pe parcursul anului.
Perioada obligatorie de concediu neîntrerupt scade de la 15 la 10 zile
Perioada în care angajatorul trebuie să asigure fiecărui salariat concediul de odihnă neîntrerupt, pentru situaţiile în care concediul este programat fracţionat, va fi redusă de la 15 la 10 zile.
   Proiectul de act normativ prevede că, în cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt, faţă de 15 zile, prevăzute în legislaţia actuală.
   Preavizul impus salariatului demisionar va fi extins. Angajatorul, obligat să preia demisia Termenul de preaviz impus angajatului care demisionează va fi extins de la maximum 15 zile la cel puţin 20 zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, şi de la 30 la 45 zile pentru salariaţii cu funcţii de conducere.
   Documentul stabileşte totodată că angajatorul va fi obligat să înregistreze demisia salariatului, iar refuzul va da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
   Proiectul stabileşte, totodată, în mod clar, că un contract individual de muncă este suspendat de drept şi pentru participarea la grevă, dar fără ca suspendarea să fie efectuată din iniţiativa salariatului. În acelaşi timp, prevederea conform căreia contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului ca sancţiune disciplinară va fi abrogată.
 DorohoiNews.ro

DorohoiNews.roGALERIE FOTO

noul cod al muncii
DorohoiNews.ro, 30-11-2010

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

30.11.2010 la 09:56

Toti vor cu orice pret,sa aduca noi schimbari in toate planurile,dar nimic nu vad bine .Fiecare guvern a stat 4 ani la conducere fara sa faca ceva constructiv.Au ars gazul de pomana,au luat banii si au plecat.Nimeni nu se intereseaza si de nordul moldovei,sa aduca investitori pt. a creea locuri de munca si pt.tinerii de aici.plecam din tara pt a ne face un rost si ne sacrificam pt familie.In fiecare an se schimba codul muncii si din asta nu are de castigat decat hotul de patron care a devenit afacerist peste noapte.Dorohoiul este plin de patroni de acest tip care si asa facea ce voia domnia sa cu sarmanul muncitor,dar acum daca se adopta si acest nou cod va fi vai si amar de viata noastra ,a celor de jos .Poate sunt si oameni care vor sa munceasca in tara lor alaturi de familii,asa cum au muncit si parintii nostri ,dar bag de seama ca guvernul nostru nu ne da aceasta sansa.

PublicitatePUBLICITATE

FARMACIA MAGISTRA

Farmacia Magistra

PUBLICITATE

Ecomed Dorohoi

PUBLICITATE

Info Turism Dorohoi

PUBLICITATE

PRO Casa DOROHOI

PUBLICITATE

Basota Pomirla

PARTENERI

Dorohoi News

PUBLICITATE

Depozitul UNU

CAMPANIE

Donare sange

PUBLICITATE

Decco Dorohoi

ZiareBotosani.ro

PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

PARTENERI

Artificii Dorohoi

EVENIMENTE


Cine GlobeUvertura

ZiareBotosani.ro

PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

FACEBOOK


PARTENERI

ZiareBotosani.ro

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ANUNTURIDorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Firmă de construcții din Dorohoi execută lucrări de interior și exterior

Firmă de construcții din Dorohoi execută lucrări de interior și exterior
Firmă de construcții execută lucrări de interior și exterior cu scule profesionale și garanție ...

Societate de construcții angajează

Societate de construcții angajează
Societate de construcții, angajează urgent zugravi și meseriași în termosistem și tencuieli ...

Fermă din Dorohoi angajează inginer mecanic sau maistru mecanic

Fermă din Dorohoi angajează inginer mecanic sau maistru mecanic
Ferma vegetală din Dorohoi, cu obiect de activitate cultură mare a cerealelor, angajează inginer mecanic ...

Fermă din Dorohoi angajează agent de vânzări

Fermă din Dorohoi angajează agent de vânzări
Fermă vegetală din Dorohoi, cu obiect de activitate cultură mare a cerealelor, angajează agent de ...

Găsit geacă neagră cu două rânduri de chei în ea, în zona Dealu Mare

Găsit geacă neagră cu două rânduri de chei în ea, în zona Dealu Mare
Joi, 22 octombrie 2020, în jurul orei 15.30 am găsit pe Drumul Național 29B Dorohoi-Botoșani ...

Caut loc de muncă

Caut loc de muncă
Studentă la facultatea de Litere caut loc de muncă în paralel cu facultatea. tel. 0751683325

Vând casă în sat Carasa, comuna Corlăteni

Vând casă în sat Carasa, comuna Corlăteni
Vând casă în sat Carasa, comuna Corlăteni, la strada principală. Informații la telefon: ...

Ofer spre închiriere garsonieră

Ofer spre închiriere garsonieră
Ofer spre închiriere garsonieră. Detalii la 0747229612

Vând apartament 2 camere, cartier Olinescu

Vând apartament 2 camere, cartier Olinescu
Vând apartament cu 2 camere, decomandat, cartier Olinescu, 39 mp, etaj 1, îmbunătățit. ...

Cumpăr Garsonieră

Cumpăr Garsonieră
Cumpăr garsoniera în Dorohoi. Relații la tel. 0765344129

PARTENERI

VREI FOC DE ARTIFICII LA NUNTA TA? NOI ITI DAM SOLUTIA! - NU EZITA SA NE CONTACTEZI.DorohoiNews.ro